19 / 04 / 2024

Ankara'da üst yapı yatırımlarında en büyük pay eğitimde!

Ankara'da üst yapı yatırımlarında en büyük pay eğitimde!

Ankara İl Özel İdaresi, üst yapı yatırımlarında en büyük payın eğitime ayırıyor



Ankara İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Ceylan, üst yapı yatırımlarında en büyük payın eğitime ayrılarak,
her yıl yaklaşık 35-40 milyon TL ödenekle önemli yatırımlar yapıldığını belirterek, 2003-2009 döneminde eğitim hizmetleri için 328 milyon TL harcandığını bildirdi.

Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bütçenin yaklaşık yüzde 80;inin doğrudan ya da idare iş gücü ve makine parkı kullanılarak yatırımlara harcandığını söyledi. Bunun hizmetlere göre dağılımının ortalama olarak, eğitime yüzde 35, kırsal altyapıya yüzde 30, sağlık hizmetlerine yüzde 10, güvenlik hizmetlerine yüzde 5, özel idare hizmetlerine yüzde 9 ve diğer hizmetlere yüzde 11;lik bir pay ayrıldığını ifade eden Ceylan, 2005 yılında yerel yönetimlere ilişkin yapılan başta 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu olmak üzere yapılan yeni yasal düzenlemelerle gerek belediyelere, gerekse il özel idarelerine ciddi yetki verildiğini ve kaynak sağlandığını kaydetti.

Özellikle köy hizmetleri teşkilatının il özel idarelerine devri ile kırsal kesime yönelik yol, su ve kanalizasyon gibi temel altyapı hizmetlerinin yanında, ilin tamamında, eğitimden sağlığa, tarımdan sanayiye, sosyal hizmetlerden kültür ve turizme kadar birçok hizmetin, İl Özel İdareleri'nin görev, yetki ve sorumluluk alanına girdiğini anımsatan Ceylan, bu kapsamda özellikle son yıllarda  Ankara  İl Özel İdaresi'nce kırsal alt yapı ve üst yapı yatırımlarında geçmiş yıllarla mukayese dahi edilemeyecek çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Ankara ilinin tamamında yürütülen üst yapı yatırımlarında en büyük payın eğitime ayrıldığını bildiren Ceylan, eğitim sektörüne İl Özel İdaresi'nden her yıl yaklaşık 35-40 milyon TL ödenek ayrılarak, önemli yatırımların gerçekleştirildiğini ve 2003-2009 döneminde eğitim hizmetleri için yaklaşık 328 milyon TL harcandığını kaydetti.

2009 yılında eğitim sektörüne gerek İl Özel İdare kaynaklı, gerekse merkezi idareden aktarılan ödeneklerle 127 adet okulun ve 4 adet okul spor salonunun inşaatı tamamlanarak hizmete sunulduğuna işaret eden Ceylan, bu tesislerin toplu açılışının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Ocak ayında gerçekleştirildiğini anlattı.

2010 yılında, eğitim sektöründe inşaatı devam eden toplam 390 dersliğin, 2 adet okul spor salonunun ve bir adet öğrenci yurdunun ve bir adet atölyenin inşaatlarının tamamlanacağını dile getiren Ceylan, ayrıca toplam 324 derslik kapasiteli 13 adet yeni ilköğretim okulu ve beş derslikli 7 adet anaokulu ve bir adet öğrenci yurdu inşaatına başlanacağını belirtti.

-SAĞLIK İHMAL EDİLMİYOR-
Sağlık sektörüne de İl Özel İdare bütçesinden ayrılan ödeneklerle sağlık ocağı, hastane ek binası, tıbbi cihaz ve malzeme alımı konusunda önemli yatırımlar yapıldığını ifade eden Ceylan, şöyle devam etti:
"2003-2009 döneminde sağlık hizmetleri için yaklaşık 91 milyon TL harcandı. Bu dönemde yapımı tamamlanan 23 sağlık ocağının tamamı İl Özel İdaresince karşılanan ödeneklerle olmak üzere 56 tesisinin açılışı 11 Mart'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile yapıldı. 2010 yılında sağlık sektöründe toplam 7 milyon 250 bin lira ödenekle, 2009 yılından devam eden 5 adet, 2010 yılında yeni başlanacak 4 adet yeni sağlık ocağı olmak üzere toplam 9 adet sağlık ocağı inşaatı tamamlanacaktır. Ayrıca 12 adet hastane veya sağlık kuruluşuna ek tesis ya da tıbbi cihaz alımı ile beş adet ambulans alımı ve sağlık tesislerinin bakım ve onarımları gerçekleştirilecektir."

-GENÇLİK VE SPOR HİZMETLERİNE KATKI-
Başta gençlerin sağlıklı gelişimi ve kötü alışkanlıklardan uzak tutulması olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin, özellikle kırsal alanda spor tesisi imkanı bulamayan vatandaşların spor yapabilmeleri için, İl Özel İdare bütçesinden gençlik ve spor hizmetlerine her yıl ortalama 2-3 Milyon TL ödenek ayrıldığını anlatan Ceylan, 2003-2009 döneminde bu hizmetler için yaklaşık 14 milyon TL harcandığını söyledi.

2009 yılında toplam 4,3 milyon TL ödenek ve merkezden gönderilen ödeneklerle, 2 adet kapalı spor salonu, 4 adet spor sahası geliştirme projesi ve 2 adet spor tesisi yapımının tamamlandığını ifade eden Ceylan, 2010 yılında gençlik ve spor sektöründe 2 milyon 300 bin lira ödenekle bir adet kapalı spor salonunun tamamlanacağını, 11 adet spor tesisi yapımı ile diğer tesislerin bakım ve onarımlarının gerçekleştirileceğini kaydetti.

Ayrıca 2010 yılında kültür ve turizm sektöründe 20 adet, sosyal hizmetler sektöründe 4 adet proje, tarımsal üretimin desteklenmesi için, yem, tohumluk, damızlık, tarımsal makine teçhizat ve seracılık gibi toplam 8 adet proje, çevre ve orman sektöründe de kırsal alanda köy meydanı düzenlemesi ve ağaçlandırma gibi toplam 11 adet proje, diğer hizmetlerde de güvenlik, bayındırlık, afet ve acil durum ve sanayi ve ticaret hizmetlerine önemli katkılar sağlanacağını anlatan Ceylan, şöyle devam etti:
"Ankara İl Özel İdaresince kırsal altyapı yatırımları ile ilgili yıllık ortalama 70-80 milyon lira kaynak kullanılarak son beş yıl içerisinde, 2.542 kilometre temel alt temel yol yapımı, 2.914 kilometre 1. kat asfalt yol yapımı, 3.405 kilometre 2. kat asfalt yol yapımı, 745 adet köy içme suyu tesis inşaatı, 17.038 hektar alan sulamaya açılmış, 56 adet hayvan içme suyu göleti ve 320 adet üniteye kanalizasyon şebekesi yapıldı. 2009 yılı kırsal alt yapı yatırımlarında 908 kilometre idare iş gücü ve makina parkı kullanılarak 2. kat asfalt kaplama yol yapımı gerçekleştirmiş ve bir rekora imza atılmıştır. 2010 yılında da 1000 kilometrenin üzerinde 1. kat ve 2. kat asfalt yol yapımı idare iş gücü ve makine parkı ile yapılarak, yaklaşık yüzde 40 oranında tasarruf sağlanacaktır. Köy
yollarında asfalt yol oranımız son yıllarda yapılan çalışmalarla yüzde 32;den, 2010 yılında yapılacaklarla yüzde 80;ler seviyesine gelmiş olacaktır. Yine son yıllarda yapılan çalışmalar ile köy içme suyu yeterli olan ünite oranımız yüzde 90;lar seviyesine ulaşmıştır. 2010 yılında da 172 ünitede içme suyu şebeke iyileştirme ve kaynak geliştirme amaçlı tesis yatırımı gerçekleştirilecektir."

Kesikköprü Barajından alınan suyun arıtılarak Bala ilçesinde 18 köy ve bağlısına içme suyu temin etmek üzere geçtiğimiz yıl sonunda tamamlanan arıtma tesisi ve şebekelerinin önümüzdeki günlerde açılışının yapılacağını bildiren Ceylan, diğer taraftan terfili içme suyu tesisi bulunan köylerin elektrik enerji ihtiyaçlarını gidermek için güneş enerjisinden elektrik elde eden tesisler yapılmak suretiyle, köylülerin hizmetine verildiğini kaydetti.

Ceylan, tarımsal üretimin arttırılması ve kırsal istihdamın sağlanması amacıyla, sulama tesislerine özel önem verildiğini ve 2010 yılında da sulama tesisleri için toplam 10 milyon lira harcama yapılacağını söyledi.

-KENT GÜVENLİK SİSTEMİ BİTİYOR-
Ankara İl Özel İdaresince 2009 yılında 28,8 milyon liraya ihale edilen ve halen yapımı hızla sürdürülen kırmızı ışık ve hız ihlallerini ile plaka ve yüz tanıma özelliğine sahip olan 'Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (MOBESE) Projesi' kapsamında başlangıçta toplam 825 kamera ile kentteki güvenlik ve trafik hizmetlerinde önemli bir aşama kaydedileceğini bildiren Ceylan, "Projeye İl Özel İdaresinden yaklaşık 15 milyon lira kaynak aktarılmıştır. 2010 yılı Haziran ayında projenin tamamlanması ön görülmektedir" dedi.

İl Özel İdaresinde toplanmakta olan Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına ait katkı paylarından, Ankara;da bulunan tarihi ve kültürel değerlerin korunması ve restorasyonu amacıyla, başta belediyelerin hazırladığı projelerin desteklendiğini bildiren Ceylan, bu kapsamda, başta Altındağ, Beypazarı, Güdül, Nallıhan, Kalecik gibi ilçelerde sokak sağlıklaştırması projeleri, Ulucanlar Cezaevinin müzeye dönüştürülmesi ve müzelerin restorasyonları gibi bir çok projenin desteklendiğini söyledi. Ceylan, 2010 yılında 14 proje için 8,6 milyon lira tahsis yapıldığını belirtti.

100 kilometre bölünmüş yolun bu yıl tamamlanacağını ifade eden Ceylan, "Hükümetimizin temel önceliklerinden olan bölünmüş yol çalışmaları kapsamında İl Özel İdaresince il genelinde 6 ayrı yerde yaklaşık 100 kilometrelik bölünmüş yol, yıl ortasında alt temel, temel ve sathi kaplaması tamamlanarak Karayollarına teslim edilecektir" diye konuştu.
AA


Geri Dön