23 / 04 / 2024

1999'dan önce yapılan evler için risk uyarısı!

1999'dan önce yapılan evler için risk uyarısı!

AK Parti'li Özhaseki'den, 1999'dan önce yapılan evler için deprem riski uyarısında bulundu. Özhaseki, ''Çünkü o günkü inşaat yönetmeliğine göre yapılan evlerin hesapları bugün yaptığımızdan çok farklı" dedi.



Türkiye coğrafyasının yüzde 66'sının deprem bölgesinde yer aldığından bahseden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, "Özellikle 1999'dan önce yapılan evlerin hepsinin riskli olduğunu hepimiz bilelim. Çünkü o günkü inşaat yönetmeliğine göre yapılan evlerin hesapları bugün yaptığımızdan çok farklı" diye konuştu.  

1999 dan önce yapılan evler için risk uyarısı!

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Kayseri'de Kocasinan Belediyesinin kentsel dönüşüm kapsamında yaptırdığı 336 konut için belediye meclis salonunda dijital ortamda noter huzurunda kura çekilerek hak sahiplerinin oturacağı daire tespit edildi. 

Programa katılan Özhaseki, çekiliş öncesindeki konuşmasında, ülkede kentsel dönüşümün bir zorunluluk olduğundan bahsederek, şu açıklamalarda bulundu:

1999 dan önce yapılan evler için risk uyarısı!

"Adete bir mecburiyet, bir keyfiyet değil. İki sebepten dolayı, birincisi, rastgele yapılmış veya hesapsız kitapsız yapılmış, zaman içerisinde günlük ihtiyaçlarımıza cevap veremeyecek hale gelmiş evlerde oturmak doğru değil. Herkesin modern şekilde yeni yuvalarında güzel bir şekilde oturmasını temin etmek biz iradecilerin birinci görevi olarak görülüyor. İkincisi de içerisinde bulunduğumuz bu güzel Anadolu coğrafyası bir deprem bölgesi. Ülkemizin yüzde 66'sı neredeyse deprem bölgesi. Kayseri bölgesi 1. ve 2. derecede, korkacağımız derecede bir deprem bölgesi değil ancak geçmişe doğru baktığımız zaman burada büyük depremlerin de olduğunu unutmayalım."

Vatandaşların daha emniyetli ve sıhhatli evlerde oturmalarını sağlamak zorunda olduklarından bahseden Özhaseki, bunu sağlayacaklarını ifade etti. 

Deprem meselesinin mutlaka gündemde olması gerektiğini söyleyen Özhaseki, "Özellikle 1999'dan önce yapılan evlerin hepsinin riskli olduğunu hepimiz bilelim. Çünkü o günkü inşaat yönetmeliğine göre yapılan evlerin hesapları bugün yaptığımızdan çok farklı. 2000'li yıllardan itibaren yeni yönetmeliğe doğru adım atıp da bu evleri yaptığımızda biraz daha sağlam binalara kavuştuk. Ama 2000 öncesinde yapılmış 3, 4, 5 katlı evlerde oturan kardeşlerimizin mutlaka bu binaların depremselliğini kontrol ettirmesi lazım." dedi. 

1999 dan önce yapılan evler için risk uyarısı!

Özhaseki, kurası  çekilecek konutların projenin 85-90 milyon lira olarak gözüken maliyetinin, bugünün şartlarında şu anda harcanmış olsa 150 milyon liraya ulaşacağını açıkladı. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da projenin 6 yıllık geçmişi olduğunu, 6 blok halinde 336 konutun ortaya çıktığından bahsetti. 

Büyükkılıç, insanlara yakışır, çocukların huzurlu bir şeklide her ihtiyaçlarına cevap verecek, hem de onların fiziki koşullar itibariyle sağlıklı bir şeklide yaşayacakları ortamları sağlamak amacıyla bu çalışmaları yaptıklarını ifade etti. 

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar ise 336 konutun yapım süreciyle ilgili konuşarak, bugün dairelerin anahtarlarını da teslim etmeyi planladıklarını ancak bazı hak sahiplerinin talebi üzerine bunu nisan ayına ertelediklerini kaydetti. 

Konuşmalar sonrasında dijital ortamda noter huzurunda yapılan kura çekimi ile hak sahiplerinin oturacağı daireler seçildi. 

Özhaseki, Büyükkılıç ve Çolakbayrakdar da hak sahipleri için kura çekti.

Depremin baş suçlusu yine 'çürük binalar' oldu!


Geri Dön