28 / 03 / 2024

2-B arazileri peşin ya da 5 yıl vade ile satın alınabilecek

2-B arazileri peşin ya da 5 yıl vade ile satın alınabilecek

Orman vasfını yitirmiş arazilerin satışı için hazırlanan yasa taslağı çalışması hızlandı. Ocak ayında Meclis'e gelmesi beklenen tasarıya göre, 2-B arazileri peşin ya da 5 yıl vade ile satın alınabilecek.



Orman vasfını kaybetmiş 2-B arazilerine ilişkin çalışmalara hız verildi. İlgili kuruluşlar, bir  yandan 2-B'ler üzerindeki tescil ve işgalcileri belirlerken, bir yandan da yasa taslağına son şeklini veriyor. 2-B'lere ilişkin yasa taslağının ocak ayı içinde Meclis'e sunulması düşünülüyor. Maliye, Çevre ve Orman ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı yasa taslağında, 2-B'ler, ''31 Aralık 1981'den önce orman niteliğini tamamen kaybetmiş yerler olarak tanımlanıyor. Taslakta, öne çıkan bazı unsurlar da şöyle sıralanıyor:

5 yıl kullanma şartı kalktı

- Belediye mücavir alan sınırları içinde yapılaşma bulunan yerler, bina ve bahçe gibi kullanım alanlarıyla birlikte metrekare sınırlaması olmaksızın hak sahiplerine doğrudan satılabilecek.

- Tarım arazileri dışında kalan, üzerinde yapılaşma bulunan ve Maliye Bakanlığı'nca uygun görülen taşınmazlar, TOKİ, büyükşehir ve ilçe belediyelerine kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirmek üzere  devredilebilecek.

- 2-B'lerde eskiden aranan hak sahipliği için 5 yıl kullanma şartı yeni taslakta kaldırıldı.

Başvuru bedeli alınacak

- 2-B'lerin satışını Maliye Bakanlığı koordine edecek. 2-B'leri satın almak isteyen hak sahipleri, 3-6 ay içinde başvuruda bulunacak. Bu süre, Bakanlar Kurulu Kararı ile uzatılabilecek.

- Başvurular, illerde defterdarlıklara, ilçelerde ise mal müdürlüklerine yapılacak.

- 2-B arazilerini almak isteyen hak sahiplerinden müracaatları sırasında, satış tutarından mahsup edilmek üzere başvuru bedeli alınacak. Söz konusu bedel, bölgeler, iller, ilçeler ve arazinin konuma göre farklılık gösterecek.

Zemin değeri esas olacak

- 2-B arazilerinin üzerinde çok katlı yapıların bulunması halinde, önce zeminin değeri belirlenecek, daha sonra daire başına düşen hisse tutarı hesaplanacak. Bu durumdaki hak sahiplerine hisseli satış yapılacak.

- 2-B'lerin satışında da Hazine taşınmazlarının satışına ilişkin esaslar uygulanacak. Ancak Hazine taşınmazlarının bedellerinin ödenmesindeki 2 yıllık taksit süresi, 2-B arazileri için 5 yıl olacak. Hak sahipleri isterlerse bedeli peşin, isterlerse kanuni faiziyle 5 yıl taksitle ödeyebilecek.

Satışlar 36 ilde başlayacak

2-B'ler, ilk aşamada kadastro ve güncelleme işlemleri tamamlanan ve büyük bölümü sahil şeridinde yer alan 36 ilde satışa çıkarılacak. Diğer illerdeki 2-B arazileri de, kadastro ve güncelleme çalışmalarına paralel değerlendirmeye alınacak. 2-B arazilerinin ilk etapta satışa sunulması planlanan iller şöyle:

"Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Düzce, Edirne, Gaziantep, Hatay, Isparta, ıstanbul, ızmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kırıkkale, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Yalova.''

25 milyar liralık gelir hedefi

2-B'ler, Türkiye'de 473 bin 419 hektarlık alanı kaplıyor. İlk etapta tekrar ormana dönüştürülmesi planlanan 50 bin hektarlık alan dikkate alındığında, orman vasfını yitirmiş arazi büyüklüğünün 420 bin hektar dolayında olması bekleniyor. 2-B'lerin en fazla bulunduğu illerin başında Antalya geliyor. Bunu, sırasıyla Mersin, Balıkesir, Ankara, Sakarya, Muğla ve İstanbul izliyor. Yetkililer, 2-B satışından ilk aşamada 10-15 milyar lira gelebileceğini, bu rakamın daha sonraki satışlarla 20-25 milyar lira düzeyine ulaşabileceğini ifade ediyor.
Bugün

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

AKP’den yeşil 2B masalları

'Yeşil alanların yarısı satılacak, elde edilen gelirin önemli bir kısmı orman varlığının arttırılmasında kullanılacak’


Çevre ve Orman Bakanlığı, önceki gün gazetemizde çıkan “AKP yeşile kör” haberi ile ilgili yaptığı açıklamada, 2B alanlarının hepsinin değil ancak yarısının satışa çıkarılacağını belirtti.

Hazırlanan yasa taslağına göre yaklaşık 50 bin hektarın yeniden ormana dönüştürüleceği göz önüne alınırsa Türkiye’de bulunan 473 bin 419 hektarlık 2B alanının, 200 bin hektarı satılacak. Çevre ve Orman Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nde gönderilen açıklamada, yasal düzenlemeler ile daha önce orman rejimi dışına çıkartılan 2B alanlarının detaylı kadastro çalışmalarının gerçekleştirildiği, kullanıcıların tespit edildiği, bu arazilerin değerlendirme ve satış esaslarının ortaya konulduğu kaydedildi.

2B alanlarında yapılan kadastro çalışmalarında eylemli orman alanlarının tekrar orman rejimine alındığı ifade edilerek “Toplam 2B alanlarının ancak yarısına yakın bir kısmı satışa söz konusu olabilecektir. 2B alanlarının satışından elde edilecek gelirin önemli bir kısmı ise ormancılık ve orman varlığının arttırılmasında kullanılacaktır” denildi. 2B’ler, ilk aşamada kadastro ve güncelleme işlemleri tamamlanan ve büyük bölümü sahil şeridinde yer alan 36 ilde satışa çıkarılacak. Kadastro ve güncelleme çalışması yapılan ve 2B arazilerinin ilk etapta satışa sunulması planlanan iller içerisinde İstanbul da yer alıyor.

TOKİ’ye emanet

Maliye Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nın ocak ayı içinde TBMM’ye sunmayı planladığı yasa taslağına göre belediye mücavir alan sınırları içinde yapılaşma bulunan yerler, bina ve bahçe gibi kullanım alanlarıyla birlikte metrekare sınırlaması olmaksızın hak sahiplerine doğrudan satılabilecek. Tarım arazileri dışında kalan, üzerinde yapılaşma bulunan ve Maliye Bakanlığı’nca uygun görülen taşınmazlar, TOKİ, büyükşehir ve ilçe belediyelerine kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirmek üzere devredilebilecek. Özellikle çarpık kentleşmenin olduğu 2B alanlarında uygulanması amaçlanan çalışma kapsamında devir, emlak vergisi metrekare birim değerleri üzerinden gerçekleştirilecek. Bu tip devirlerde hak sahiplerine yeni inşa edilecek konutlarda daire verilecek. Devlet tarafından gerçek ve tüzel kişilere dağıtılan, iskânen verilen, özelleştirilen ya da hisseleri devredilen taşınmazların tapu kayıtları, geçerli kabul edilecek. 2B’lerin satışını Maliye Bakanlığı koordine edecek. 2B’leri satın almak isteyen hak sahipleri, 3-6 ay içinde başvuruda bulunacak.
Cumhuriyet


Geri Dön