19 / 04 / 2024

2. derece sit alanı nedir?

2. derece sit alanı nedir?

Sit alanları; doğal değerlerin korunması, sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması amacı ile ülkemizde yer alan tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan alanlar olarak tanımlanıyor. Peki, 2. derece sit alanı nedir?



2. derece sit alanı nedir?

Sit alanları; doğal değerlerin korunması, sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması amacı ile ülkemizde yer alan tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan alanlar olarak tanımlanıyor.


Jeolojik devirlerle , tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup , ender bulunmaları ya da özellikleri ve güzellikleri durumundan korunması gerek olan yer üzerinde , yer altında ya da su altında yer alan korunması gerekli olan alanlara sit alanları deniyor.


Sit alanları yasası olan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereğince, sit alanlarında neler yapılıp yapılamayacağı sit alanının türüne ve derecesine göre değişkenlik gösteriyor.


Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları arasında sit alanı içinde bulunan taşınmaz kültür varlıkları da bulunuyor. Sit alanları dörde ayrılıyor. Peki, 2. derece sit alanı nedir?


2. derece sit alanları!



Arkeolojik sit alanı..

2.derece arkeolojik sit alanları, korunması gereken ancak bazı kurallar dahilinde kullanılabilen alanlar olarak tanımlanıyor.


Doğal sit alanı..

2.derece doğal sit alanları, kamu yararı gözetilerek kullanıma açılıyor ve korunması gerekiyor. 


Kentsel sit alanı..

Kentsel sit alanları; o yöreye ait tarihte mimari ve sanat tarihi açısından önem teşkil ediyor. Bölgede yaşamış insanlar hakkında kültürel yapılanmaya ve yaşam biçimine bu alanlarda ulaşılabiliyor.


Tarihi sit alanı..

Tarihi sit alanları; milli ve askeri tarih açısından önemli yerleşim alanları olarak nitelendiriliyor.  Korunması gereken dokuları içinde barındıran alanlara tarihi sit alanı deniyor.



1. derece sit alanı nedir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön