25 / 04 / 2024

2. el konutta satışlar artacak!

2. el konutta satışlar artacak!

Konut uzmanı Rodi Kayım'a göre, son dönemlerde yatırım amaçlı konut satın almaktan çok oturmak için konut alanların sayısının fazla oluşu ikinci el konut satışlarını artırdı.



 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) her ay yayınladığı konut satış istatistiklerinde bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 2.5'lik bir azalma görülse de özellikle son 4 ayda konut satışlarındaki artışlar oldukça dikkat çekiyor. Posta'da yer alan habere göre, kamu bankalarının konut kredilerine uyguladığı faiz oranlarını indirmesi konut sektörünü ciddi oranda rahatlatırken, faiz oranlarının böyle sürmesi sene sonuna kadar emlak piyasasını daha da rahatlatacak gibi görünüyor.


Mimarı kamu bankaları

Konut uzmanı Rodi Kayım'a göre, özellikle ipotekli konut satışında son 1 senede yüzde 525.1 artışın olmasının mimarı kamu bankaları. İpotekli yani banka kredisiyle konut satışındaki bu büyük artışta kredi faiz oranlarının düşmesinin çok etkili olduğunu belirten Rodi Kayım, "Kamu bankalarının faiz oranını bu seviyede tutması halinde yıl sonuna kadar konut satışlarındaki artışın devam edeceğini öngörebiliriz" diye konuştu.

Oturum amaçlı

Ekim'de dikkat çeken bir veri de ikinci el konut satışlarının birinci el konut satışlarından iki kat fazla olması. Rodi Kayım'a göre son dönemlerde yatırım amaçlı konut satın almaktan çok oturmak için konut almayı amaçlayanların sayısının fazla oluşu ikinci el konut satışlarını artırdı. İkinci elin birinci ele göre daha uygun fiyata sahip olmasının farkta etkili olduğunu belirten Kayım, "Özellikle İstanbul'da fazla sayıda ikinci el evin olması fiyatların düşük seviyelerde kalmasını sağlıyor" diye konuştu.

 

2. el konut stoku İstanbul'da 346 bin 705, Ankara'da 207 bin 595 adet!


Geri Dön