25 / 04 / 2024

2001 yılında Emlakbank'ta tüm işlemler Ziraat Bankası adıyla yapılmaya başlanmış!

2001 yılında Emlakbank'ta tüm işlemler Ziraat Bankası adıyla yapılmaya başlanmış!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 6 Temmuz 2001 tarihindeki kararı ile 75 yıllık geçmişiyle tarihe gömülen Emlakbank'taki tüm işlemler, 9 Temmuz'dan itibaren, Ziraat Bankası adıyla yapılmaya başlanmış.



2001 yılında Emlakbank ta tüm işlemler Ziraat Bankası adıyla yapılmaya başlanmış!


Emlak'a Ziraat mührü


Tabelalar yetişmeyince, kapılara ''Burası Ziraat Bankası Emlak şubesidir'' yazıldı işlemler Emlakbank antetli kağıtlarla yapıldı ama ''Ziraat mührü'' vuruldu 


    BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) 6 Temmuz tarihindeki kararı ile tarihe gömülen Emlakbank'ta dünden itibaren tüm işlemler Ziraat Bankası adıyla yapılmaya başlandı. Ancak kararın hızlı alınması nedeniyle Emlak Bankası'nın yerine konulacak yeni tabelalar yetişmedi ve ortak otomasyona geçilemedi. Dün işlemler ancak Emlakbank antetli kağıtlara, "Ziraat Bankası (....) Emlak Şubesi" gibi mühürler basılarak yapıldı. Ziraat Bankası'ndan kalabalık bir heyetin Maslak'taki genel müdürlük binasına gelerek devre ilişkin çalışmaları başlattığı öğrenildi.


ÇALIŞANLAR DAVACI


    75 yıllık bir geçmişe sahip olan Emlakbank dünden itibaren bankacılık sisteminden çıktı. Tasfiye süreci duyulduğunda çeşitli eylemlerle tepkilerini dile getiren çalışanlar yeni süreçten oldukça endişeli görünüyor. Daha önce el konulan bankalar düşünüldüğünde Emlak'ta bu sefer mevduat sahibi değil çalışan endişeliydi. Girdiğimiz her şubede çalışanlar, gazeteci olduğumuzu duyunca, ''Bizim durumumuz ne olacak? Bize kimse birşey anlatmıyor'' diyerek kaygılarını dile getirdi.

    Bu endişe sadece Emlak'ta değil tüm kamu bankalarında yaşanıyor. 16 Temmuz'da Emlakbank'ın sözleşmeli personelinin Ziraat ile yeni sözleşmeye imza atacağı ve burada iş güvencesi maddesinin olmadığı ileri sürülüyor. Çalışanlar, sendika ve bankanın yüzde 1'ine sahip olan sandık aracılığı ile kararın iptali için önümüzdeki günlerde dava sürecini başlatmaya hazırlanıyor.


DEV MEVDUATA ULAŞTI


   Emlakbank'ın Ziraat çatısına alınması ile birlikte Ziraat, bir anda sistemdeki toplam mevduatın yaklaşık yüzde 20'sini elinde tutan banka kimliğine büründü. Mart 2001 itibariyle Ziraat Bankası 13.3 katrilyon liralık toplam mevduatı elinde tutarken, Emlak Bankası'nın 3.2 katrilyonluk mevduat toplamı da buna eklenince bu rakam 16.5 katrilyona ulaştı. Sistemdeki toplam mevduatın 83.7 katrilyon olduğu hesaplandığında, Ziraat'in dünden itibaren bu rakamın yüzde 20'sinin üzerinde bir tutarı elinde bulundurduğu görülüyor. Ziraat birleşme ile birlikte toplam aktiflerin de yüzde 17'sini elinde bulundurur hale geldi. Ziraat'in aktif büyüklüğü 21.6 katrilyonu buldu. Ziraat, 403 Emlak şubesinin bünyesine eklenmesiyle birlikte 2 bin 60 şubelik bir dev oldu.


Vatandaş sakin çalışan kaygılı...


Param emniyette

Emlakbank'ın Ziraat Bankası'na devredildiği ilk gün, banka şubelerinde ilginç anlar yaşandı. İşte vatandaş ve çalışandan yorumsuz anektodlar:


Süheyla Yalınkaya: "Devlet bankası olduğu için parama bir şey olmaz diye düşünüyorum. Emlak da devlet bankasıydı, Ziraat Bankası da. Tasfiye edileceğini duyduğumda bir ara çekeyim mi çekmeyeyim mi diye düşündüm. Geldim şubeyle konuştum, parama bir şey olmayacağını anladım."


Biz ne olacağız?

EMLAKBANK çalışanı (İsminin açıklanmasını istemiyor): ''Mevduat sahibi değil bu sefer biz korku içindeyiz. Sözleşmeli işçiyim, durumum ne olacak belli değil. 16 Temmuz'da bize yeni bir sözleşme imzalatılacağı söyleniyor. Bu sözleşme de iş güvenliği maddesi olmayacakmış diyorlar. Kimse çıkıp bize bir açıklama yapmıyor. Herhalde bir kaç ay daha böyle oyalayıp sonra kapıyı gösterirler.''


(2001 yılında Reşat Altın 87.800.000 liraya satılıyormuş.)


Sabah 10 Temmuz 2001



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön