18 / 04 / 2024

2001 yılında Mahmud Nedim Paşa Yalısı açık artırmayla satışa çıkarılmış!

2001 yılında Mahmud Nedim Paşa Yalısı açık artırmayla satışa çıkarılmış!

2001 yılında Kızılay, mülkiyetinde bulunan Vaniköy'deki Mahmud Nedim Paşa Yalısı'nı açık artırmayla satışa çıkarmış. Kızılay, kaynak yetersizliği nedeniyle bir türlü onaramadığı yalıya 3.5 milyon dolar değer biçmiş.



2001 yılında Mahmud Nedim Paşa Yalısı açık artırmayla satışa çıkarılmış!


ÜSKÜDAR VANİKÖY'DEKİ YALIYI ALMAK İSTEYENLER 350 MİLYAR TEMİNAT YATIRACAK


Virane yalı


Kızılay, mülkiyetinde bulunan ve bakımsızlıktan yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Mahmud Nedim Paşa Yalısı'nı açık artırmayla satışa çıkarttı

 

    KIZILAY, kaynak yetersizliği nedeniyle onaramadığı Üsküdar Vaniköy'deki Mahmud Nedim Paşa Yalısı'nı yeni sahiplerince Boğaziçi'ne kazandırılması amacıyla ihale açtı.

    Bakımsızlıktan yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan 19'uncu yüzyıldan kalma yalı için Türkiye Kızılay Derneği Genel Müdürlüğü, 3.5 milyon dolar (yaklaşık 5.5 trilyon lira) değer biçti. 999 metrekarelik alana kurulu yalıyı almak isteyenler 21 Kasım 2001 saat 14.00'e kadar Kızılay'ın Beşiktaş'ta bulunan İstanbul Müdürlüğü'ne teklif verecek.


BİR TÜRLÜ SATILAMADI


    İhaleye katılacak kişi veya kurumlar 210 bin dolar (yaklaşık 350 milyar lira) teminat yatıracak. Tarihi ahşap yalı için verilecek teklifler 22 Kasım günü katılımcıların huzurunda açılacak ve ertesi gün de saat 14.00'te açık artırma usulüyle satışa çıkartılacak. Kızılay, 1996 yılında da tarihi yalıyı satışa çıkartmıştı. Yalı, açık artırmada 18 rakiple mücadele eden Emtaş İnşaat AŞ'ye, o günkü döviz kuru üzerinden 4 milyon 15 bin dolara (o günkü kurla yaklaşık 314 milyar lira) satılmıştı.


HEMŞİRE LOJMANIYDI


    Açık artırmaya Sakıp Sabancı'nın dayısı Yalçın Çetindoğan'ın kızı Demet Çetindoğan da katılmış, yalının fiyatını 3.5 milyon dolara çıkardıktan sonra, artırmadan çekilmişti. Yalıya ilk açık artırma tamamlandıktan sonra daha yüksek bir teklif yapılmış, şartname gereği Emtaş İnşaat AŞ ile yeni teklif sahibi arasında ikinci bir açık artırma yapılması gerekirken, taraflar buna yanaşmayınca ihale iptal edilmişti. Kızılay, Mahmut Nedim Paşa Yalısı'nı 1997 yılında da ihaleye çıkarttı. Bu kez 4.5 milyon dolar (o günkü kurla 748 milyar lira) istenen yalı yine satılamadı. Şu an virane durumda olan yalı en son hemşire lojmanı olarak kullanılmıştı.



1942 yılında 15 bin liraya satın alındı


Şu an yok bakımsızlıktan virane halde bulunan yalı, 19'uncu yüzyılın ikinci yarısında Viyana Sefiri Mahmud Nedim Paşa tarafından yaptırıldı. Klasik tarzda bağdadi sıvalı ahşap karkas sistemle oluşturulmuş yalının 13 odası ve iki sofası bulunuyor. İki ayrı yapı olarak inşa edilen harem ve selamlık bölümün dışında, cadde yönünde ağalar odası yer alıyor. Yalının selamlık bölümünün bahçesinde müştemilat binası olarak yapılmış, daha sonra mimar Doğan Tekeli tarafından restore edilmiş bir yapı da bulunuyor. 1960 yılında selamlık bölümü yanan yalı, Sedat Hakkı Eldem tarafından orijinal yerinden geri çekilerek yeniden inşa edildi. Zamanında geniş kayıkhanesi ve iki saltanat kayığı bulunan yalı, günümüzde tam bir harabeye dönmüş durumda. Kızılay'ın 1942 yılında 15 bin liraya satın aldığı yalı İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından sit kapsamına alındı.


Bekir BATU-Yalçın BEL (SHA)


(2001 yılında 1 dolar 1.644.826 liraya, Reşat Altın ise 87.800.000 liraya satılıyormuş.)


Sabah 10 Ekim 2001



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön