25 / 04 / 2024

1980 yılında İbrahim Paşa Sarayı müze haline getirilmiş!

1980 yılında İbrahim Paşa Sarayı müze haline getirilmiş!

1980 yılında Damat İbrahim Paşa Sarayı müze haline getirilmiş. Sultanahmet Meydanı'ndaki, sadrazam saraylarından biri olan İbrahim Paşa Sarayı restorasyonu tamamlandıktan sonra Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılacakmış.



1980 yılında İbrahim Paşa Sarayı müze haline getirilmiş!


Tarihi Damat İbrahim Paşa Sarayı müze haline getirildi


  İSTANBUL - 15 yıldır yapımı süren tarihi Damat İbrahim Paşa Sarayı'nın 1981 yılına kadar bitirileceği ve binanın Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılacağı bildirilmiştir.

  Sultanahmet Meydanı'nda bulunan ve 400 yıllık bir maziye sahip olan İbrahim Paşa Sarayını orjinaline yakın bir restore yapmak istediklerini belirten Eski Eserler Müdürü Hüsrev Tayla binanın ülkemizdeki çok nadir Sadrazam saraylarından biri olması nedeniyle büyük bir değeri olduğuna dikkat çekmiştir. 

  Bu tür sarayların ahşap yapıldığı için örneklerine rastlamanın pek mümkün olmadığını ifade eden Tayla elimizdeki çok fazla ve çok kısıtlı para ile çalışmak zorundayız. Bu yüzden İbrahim Paşa Sarayı'na gereken tahsisa-


1980 yılında İbrahim Paşa Sarayı müze haline getirilmiş!


tı ayıramıyoruz fakat bu günlerde çalışmalar hızlanmıştır. İnşallah 1981 yılında Türk İslam Eserleri Müzesi'ni burada hizmete açacağız.

  Restorasyona 1965 yılında başlanan saray için bugüne kadar geçen 15 yıl içinde toplam 19 milyon 950 bin lira harcandığını bildiren Tayla, binanın tamamının ortada olmadığını özellikle ahşap kısımların eksik olduğunu bildirmiştir.


(1980 yılında Reşat Altın 11.448 liraya satılıyormuş.)


Akşam Gazetesi 22 Mayıs 1980



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön