29 / 03 / 2024

1929 yılında Fethi Paşa Yalısı 46 bin liraya istimlak edilecekmiş!

1929 yılında Fethi Paşa Yalısı 46 bin liraya istimlak edilecekmiş!

1929 yılında 12 metre genişliğinde açılacak olan Üsküdar - Beykoz Caddesinin başlangıç noktasında bulunan Fethi Paşa Yalısı ve Korusu istimlak edilecekmiş. Yalı için 46 bin lira istimlak bedeli hesaplanmış.



1929 yılında Fethi Paşa Yalısı 46 bin liraya istimlak edilecekmiş!


Beykoz Caddesi


  Üsküdar - Beykoz Caddesi kaç metre genişlikte olacak


  Kuzguncuk ve Paşalimanı'ndan sonra Üsküdar - Beykoz Caddesi'nin başladığı yerde büyük bir koru ve eski bir yalı vardır: Fethi Paşa Yalı ve Korusu... Üsküdar - Beykoz Caddesi için bir çok binalar istimlak edildiği halde henüz bu yalı ile koru istimlak edilmemiştir. 

  Halbuki Fethi Paşa Yalısı caddenin tam başlangıcında olduğundan yol için mühim bir mani teşkil etmektedir. 

  Yalı için 46 bin lira kadar bir istimlak bedeli hesap edilmiştir. Geçen sene bu bina altındaki tümsek arazi ile birlikte yolu kapatmak tehlikesini göstermişti. Bunun üzerine yalı tahkim edilmiştir. 

  Tahsisat bulunur bulunmaz derhal yalı istimlak edilecektir. Bundan başka Üsküdar - Beykoz yolunun şimdiki inşaat müntehasındaki kısmının 12 metre genişliğinde olmasına karar verilmiştir. Yolun bu kısmı deniz kenarına tevcihi hakkındaki karar bir çok yalı sahiplerinin şikayetini mucip olmuştur. Bu itirazlar üzerine Şehremaneti tetkikata başlamıştır. 

  Emanet Heyeti Fenniyesi buraya bir heyet göndererek yalı sahiplerinin şikayeti hakkında tetkikat yaptıracaktır.

  Harita şubesinin yolu daraltmak suretiyle yaptığı tadilatta hataya düştüğü zannedilmektedir. Şayet tetkikat neticesinde bu hata taayyün ederse bu hususta icap eden tahkikat yapılacaktır.


(1929 yılında Reşat Altın 8.7 liraya satılıyormuş.)


Akşam Gazetesi 8 Kanunuevvel (Aralık) 1929



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön