20 / 04 / 2024

2010'da inşaat sektörü, 10.8 milyar dolar reel katma değere ulaştı

2010'da inşaat sektörü, 10.8 milyar dolar reel katma değere ulaştı

 İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, 2023 yılında ise inşaat malzemesi ihracatında, müteahhitlik gelirinde ve yurtiçi inşaat sektörü hacminde ayrı ayrı 100"er milyar dolara ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı



2010 yılında inşaat sektörü, 10.8 milyar dolar rekor reel katma değere ulaştı. 18.7 milyar dolar ile dünyada 7"nci sırayı kapan inşaat malzemesi ihracatı ise 2023"te 100 milyar doları yakalama hedefiyle dünya 3"üncülüğüne koşuyor. Bu gelişme, Ortadoğu"nun en büyük müteahhiti Mısırlı Arab Contractors"ı tüm yapı malzemelerini Türkiye"den temin etmeye yöneltti.

İnşaat Malzemecileri Sanayicileri Derneği (İMSAD) için Etiplan araştırma şirketi tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sektöründe Dağıtım Kanallarının Geleceği Araştırması"nın sonuçları, 2010 yılında krizin etkilerini üzerinden atan ve yılı yüzde 15.1 büyümeyle kapatması beklenen inşaat sektörünün 10.8 milyar dolar rekor reel katma değere ulaştığını ortaya koydu.

1940"lı yıllarda çiviyi bile ithal eden ancak bugün dünyada 7"nci sıraya yerleşen inşaat malzemeleri ihracatının 18.7 milyar dolara ulaştığını İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, 2023 yılında ise inşaat malzemesi ihracatında, müteahhitlik gelirinde ve yurtiçi inşaat sektörü hacminde ayrı ayrı 100"er milyar dolara ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı. İnşaat malzemesi ihracatında böylece Almanya ve çin"den sonra üçüncü sıraya yükseleceklerini kaydeden Turan, œİtalya"dan çin"e kadar olan bölgede inşaat alanında Türkiye"nin rakibi yok. Bunu farkeden Ortadoğu"nun en büyük müteahhitlik grubu Mısırlı Arab Contractors, geçen hafta Türkiye"ye geldi ve onlarla bir görüşme yaptık. Türkiye"den yapı malzemeleri ithal etmek istiyorlar. Bize ˜çin"den ithalat yapmak istemiyoruz, tüm ince malzemeleri Türkiye"den almak istiyoruz" dediler. En kısa sürede oraya heyet götüreceğiz diye konuştu.
Nihal YUVACAN/Vatan


Geri Dön