26 / 04 / 2024

2017 yılı kira gelir vergisi 2. taksiti!

2017 yılı kira gelir vergisi 2. taksiti!

Kira gelir vergisi, gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için ödeniyor. Mart ayında ilk taksitleri ödenen 2017 yılı kira gelir vergisinin 2. taksit ödemeleri 31 Temmuz'da sona eriyor..



Kira gelir vergisi, ev veya işyerinin kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için ödeniyor. Bu vergiyi Gelir Vergisi Kanunu gereğince gelir elde eden mal sahipleri ödemekle mükellef oluyor. 


1 Ocak - 31 Aralık 2016 tarihinde kiraya vererek istisna sınırından yüksek gelir elde eden kimseler bu sene kira gelir vergisi mükellefi oldu. İstisna sınırından düşük geliri olan kimseler vergi ödemelerinden muaf tutuldu.


2016 yılı gelirleri için istisna sınırları konutta 3 bin 800 TL, işyerinde ise 30 bin TL olarak belirlendi. Buna göre bu sınırın üstündeki gelirler için beyanname verilerek vergi ödemesi yapılıyor.


Kira gelir vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. 2016 yılında elde edilen kira gelirleri için ilk taksit ödemeleri 1- 31 Mart tarihleri arasında ödendi. 


İkinci taksit ödemeleri ise 1-31 Temmuz'da yapılıyor. Buna göre 2017 yılı kira gelir vergisi 2. taksiti için son 19 gün bulunuyor. Mükelleflerin vergilerini bu süre içerisinde ödemeleri gerekiyor.


2017 yılı kira gelir vergisi 2. taksiti nereye ödeniyor?

Kira gelir vergisi vergi dairesinden, başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için), Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak, Anlaşmalı bankalardan yapılabiliyor. Ancak ödemeden önce beyanname verilmesi gerekiyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön