19 / 04 / 2024

2017'ye kadar tüm binalar enerji kimlik belgesi alacak!

2017'ye kadar tüm binalar enerji kimlik belgesi alacak!

Apartmanların enerji kimlik belgesi alması için tanınan süre 2017'de doluyor. Bu belgeyi almak için binanın ısı kaybını önleyen mantolamanın yapılması şart. Bu ihtiyacı gören az sayıda banka 60-120 ay arasında vadelerle düşük faizli mantolama kredisi veriyor...



En son yayınlanan 2014 yılı verilerine göre, bugün Türkiye'de 20.2 milyon konut var. Bu konutların yüzde 85'i hala yalıtımsız. Yapılan hesaplamalara göre yalıtımsız yaklaşık 17 milyon konut yüzünden Türkiye her yıl 10 milyar dolar tutarında daha fazla enerji harcaması yapıyor. Evet, yanlış okumadınız her yıl yalıtımı olmayan binalar yüzünden enerji faturamız 10 milyar dolar yükseliyor. Enerjinin büyük bölümünü ithal ettiğimizi düşünürsek bunun ülke ekonomisine getirdiği ağır yük net olarak ortaya çıkıyor. İşte, bu yüklü fatura hükümeti harekete geçirmiş durumda. 1 Ocak 2011 yılında çıkartılan yönetmelikle tüm binalara "Enerji Kimlik Belgesi" çıkartma zorunluluğu getirildi. Mevcut binaların söz konusu belgeyi alması için tanınan süre ise 2017 yılında sona eriyor. 


KİRALAMA DAHİ YAPILAMAYACAK 


Peki, 2017'den sonra ne olacak? 


Öncelikle şunu söyleyelim enerji kimlik belgesi olmayan binalardaki konutların satışı hatta kiralanması mümkün olamayacak. Bu yüzden tüm binaların bu belgeye sahip olması gerekiyor. Bu belgeye başvurmak içinse öncelikle binanın yalıtımının yapılması şart. Şayet eviniz eski ise Enerji Kimlik Belgesi için başvurmadan önce mutlaka yalıtım veya genel kabul görmüş adıyla mantolama yaptırmanız gerekiyor. Şayet hükümet süreyi uzatmazsa beş ay sonra enerji kimlik belgesi çıkartmak için binalara tanınan süre dolacak. 


KREDİLER HAZIR 


Bu ihtiyacı gören az sayıda banka ise enerji verimliliğini yükseltmek isteyen apartmanlara özel "Mantolama Kredisi" veriyor. 60 ile 120 ay arasında vade ile verilen kredilerde faiz oranı tüketici kredilerinden daha düşük. Hatta Şekerbank 12 ayda geri ödeyen apartmanlara sıfır faiz uyguluyor. İşte, apartmanlara mantolama kredisi veren dört banka ve şartları... 


12 AYA SIFIR FAİZ 


Şekerbank 2009 Mayıs ayından bu yana enerji tasarrufu ve verimliliği konusunda ulusal ve uluslararası işbirlikleri sayesinde müşterilerine EKO kredi ürününü sunuyor. Enerji verimliliğini sağlamaya yönelik her türlü yatırımın finansmanı için EKOkredi'yi geliştirdiklerini söyleyen Şekerbank Bireysel Bankacılık Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, şu bilgiyi veriyor: "Sektörün uzman kuruluşu İzoder'in teknik danışmanlığında EKOkredi Yalıtım ürünümüzü geliştirdik. EKOkredi Yalıtım'ı, yüzde 0,93'den başlayan faiz oranları ve 60 aya varan vadelerle sunuyoruz. 12 aya kadar sıfır faizli, masrafsız bir kredi seçeneği olarak en çok tercih edilen ürünlerimizden birisi. 36 aya kadar olan vademiz bireysel tüm talepler için geçerli olurken, 36 aydan 60 aya kadar olan vademizi sadece apartman ve site yönetimlerinin kredi taleplerine uyguluyoruz."


Şekerbank bireysel müşterilerinin yanı sıra ticari müşterilerine de aynı koşullarla EKOkredi Yalıtım ürününü sunuyor. Bu kapsamda yalıtım teknik danışmanlığı, uygulayıcı firma danışmanlığı ve proje kontrol hizmetleri sağlıyor. Banka EKOkredi kapsamında bugüne kadar çok sayıda reel sektör ve finans sektörü temsilcisi ile işbirliği gerçekleştirdi. Ertürk, bu kapsamda 2015 yılında Fiili Boya-Capatect işbirliğiyle başlatılan yalıtım seferberliği örneğini veriyor. Bu işbirliği ile her yıl 60 bin konutun yalıtılmasına ve yıllık 300 milyon TL finansman desteği sağlanmasına aracılık ettikleri bilgisini veriyor. 


Banka bunun dışında Enerji Kimlik Belgesi'nin temini için de müşterilerine destek sağlıyor. EKOkredi ile bugüne kadar 682 milyon TL'yi aşkın finansman desteği sağlayan banka sayesinde, 72 bin 609 bireysel müşteri ve 7 bin 822 KOBİ yani yaklaşık 80 bin kişi ve kurum enerji tasarrufu yaptı. EKOkredi sayesinde bugüne kadar 23.2 milyar kilovat/saat enerji tasarrufu elde edildi. Ayrıca toplamda 5 milyon ton C02 salımı engellendi. Yine bu kapsamda 111 bini aşkın konutun yalıtıldığı EKOkredi kapsamında 207 milyon metreküp doğalgaz tasarrufu gerçekleşti. 


EKOkredi'ye başvurunun apartman veya site yönetimi üzerinden yapılması halinde kat maliklerinden herhangi bir belge talep etmediklerini söyleyen Gökhan Ertürk, "Apartman veya site yönetiminin gerekli kararı almış olduğu durumlarda karar metni ve kredi kullanacak kat maliklerinin listesi ile yapılan başvuruları kabul ediyoruz. Kat malikleri dilerlerse apartman veya site yönetimi üzerinden değil, bireysel olarak da EKOkredi'ye gerekli belgelerle başvurabiliyor" diyor. 


10 YILA KADAR VADE VAR 


Finansbank, mantolama kredisi talep eden müşterilerine 120 aya varan vade imkanı ile kredi veriyor. Uzun vade sayesinde çok uygun aylık taksitlerle kredi verebildiklerini söyleyen Finansbank Bireysel ve özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Enis Kurtoğlu, "Finansbank olarak binaların tadilatı/mantolaması ile enerji tasarrufuna katkıda bulunarak ülke ekonomisi için değer yaratmayı önemsiyoruz. Bu bakış açısıyla binalarda yapılacak olan mantolama ve diğer tadilat işlemleri için talepte bulunan kişilerin kredilerini ihtiyaç kredisi altında değerlendirerek karşılıyoruz. Bu krediden faydalanmak isteyen müşterilerimizin bilgi almak ve başvuruda bulunmak için şubelerimizi ziyaret etmeleri yeterli" diyor. Mantolama kredisi için daire sakinlerinin bireysel olarak Finansbank'a başvuruda bulunması yeterli. Banka kredi değerlendirmesi yapıp kısa sürede onay veya ret bilgisi veriyor. Kredinin kullandırılması için bankanın istediği tek belge ise mantolama/ tadilat işlemi için hazırlanmış olan faturanın belgelenmesi. Enis Kurtoğlu'nun verdiği bilgiye göre, diğer belgeler ihtiyaç kredisi kullandırılırken talep edilenlerle aynı. 


APARTMAN ZİYARETİ YAPIYORLAR


DenizBank, 2011 yılından bu yana müşterilerinin bina ısı, yalıtım ve mantolama işlemlerini Yeşil Kredi kapsamında karşılıyor. Bu amaçla kullandırılacak bireysel finansman kredilerinde 120 aya, tüketici kredilerinde ise 60 aya varan vade seçenekleri sunduklarını söyleyen DenizBank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özark, "Yalıtım kredileri özelinde Fiili Boya ve Weber bayileri ile İzoder üyeleri gibi birçok köklü firmanın müşterilerine çok uygun faiz oranları ile masrafsız kredi sunuyoruz" diyor. 


Banka bu konuda kredi talep eden müşterilerine yerinde tespit ve kredilendirme hizmeti de sağlıyor. Bugüne kadar binlerce apartman sakini ve kat maliklerine kredi verdiklerini söyleyen Özark, mantolama kredisi kullandırma Deniz Bank şartları hakkında ise şu bilgiyi veriyor: "En az beş kişinin kredi kullanacağı apartmanlar için şube personelimiz, müşterilerimizin talepleri doğrultusunda apartman ziyaretleri yapıyor. Bu ziyaretlerde müşterilerimize ilgili tüm bilgileri ve kredi seçeneklerini aktarıyor ve kredi başvurularını anında alıyorlar. Kredi başvurusu için şubeye gelme zorunluluğu olmaması Yeşil Kredi ürünümüzü farklılaştırıyor. Kredi kullanımlarında nüfus cüzdanı ve gerekli görüldüğü durumlarda adres teyit belgesi ibraz edilmesi gerekiyor. 7 bin TL' ye kadar kullanılacak kredi tutarlarında ise müşterilerimizden gelir belgesi zorunluluğu aramıyoruz. Eğer kredi apartman yönetimi adına kullandırılacak ise kat malikleri kurulu kararı fotokopisi, kat malikleri listesi ve site yönetimi temlikname formu almıyor." 


50 BİN TL'YE KADAR KREDİ 


BankPozitif bina mantolama ve ev tadilatı yaptırmak isteyen müşterilerine 50 bin TL'ye kadar anında kredi veriyor. Bankadan yapılan açıklamaya göre masrafsız, komisyonsuz, sigorta ücretsiz sunulan kredi internet üzerinden bir dakikada onaylanıyor. İhtiyaç kredisi kapsamındaki kredi yüzde 1,39'dan başlayan faiz oranlarıyla, 50 bin TL'ye kadar ve maksimum 36 ay vadeli verilebiliyor. 


Kimliği olmayan bina satılamayacak 


Enerji Kimlik Belgesi 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Halihazırda yürürlükte olan düzenlemeye göre, 2017 yılına kadar tüm binaların enerji kimlik belgesi alması zorunlu. Bu tarihten itibaren enerji kimlik belgesi bulunmayan dairelerin ise alımsatım ve kiralama işlemleri yapılmayacak. 


Peki "Enerji Kimlik Belgesi" nedir? 


Kısaca özetlemek gerekirse binalar sadece ısı kaybı değil, enerji tüketimi ve sera gazı salınımı özellikleri dikkate alınarak A ile G arasında sınıflandırılıyor. Binanızın enerji kimlik belgesi alabilmesi içinse en azından D sınıfına girmesi gerekiyor. Bunun içinse öncelikle içinde bulunduğunuz apartmanın ısı yalıtımını yani mantolamasını yaptırmanız gerekiyor. Şunu da belirtmekte fayda var; sadece sizin dairenize yapılacak bir mantolama binanın Enerji Kimlik Belgesi alması için yeterli olmuyor. Peki, apartman olarak karar aldınız şimdi ne yapacaksınız? Öncelikle Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bünyesinde enerji kimlik belgesi uzmanı istihdam eden enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden birine başvurmanız gerekiyor. Firma apartmanın tamamını inceleyip raporlandırıyor. Verilen kimlik ise 10 yıl boyunca geçerli oluyor. 




Para


Geri Dön