04 / 05 / 2024

2018 dev yatırımların yılı olacak!

2018 dev yatırımların yılı olacak!

2018’de dev yatırımlara devam edeceklerini söyleyen Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, yeni havalimanı yatırımlarını gündeme aldıklarını da açıkladı..



Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, 2018’de dev yatırımlara devam edeceklerini söyledi. 2018’de Kanal İstanbul’un yapım ihalesine çıkılacağını belirten Arslan, yeni havalimanı yatırımlarını gündeme aldıklarını açıkladı.

 

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2018 yılında Kanal İstanbul ve 3 Katlı Tünel Projesi gibi dev yatırımlara devam edeceklerini söyledi. Kanal İstanbul Projesi’nde 2018 yılının ilk çeyreğinde mühendislik, ilk yarısında ise finans modelleri de dahil etüt proje çalışmalarını tamamlayarak yapım ihalesine çıkmayı planladıklarını dile getiren Arslan, havayolları sektörünü 2018 yılında da büyütmeye devam edeceklerini vurguladı. İstanbul Yeni Havalimanı’nın 90 milyon yolcuya hizmet verecek ilk etabını 29 Ekim 2018’de açacaklarını belirten Arslan, Rize-Artvin havalimanının yapımı devam ederken, Karaman, Yozgat, Bayburt-Gümüşhane ve Tokat yeni havalimanlarının yapım çalışmalarına da başlayacaklarını kaydetti.

 

İSTİKRARSIZLIĞIN ÖNÜNE SET ÇEKTİK

Para Dergisi'nde yer alan habere göre Bakan Arslan, Türkiye’nin dünya ekonomisinde yaşanan küresel kriz sonrası dönemde büyüme performansı bakımından birçok ülkeden çok daha iyi bir performans sergilediğini vurguladı. Dünyanın her yerinde yaprak kımıldamazken Türkiye’de dev projeleri hayata geçirerek güven ve istikrarın bozulmasının önüne büyük bir set çektiklerini söyleyen Arslan, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli gibi dünyanın en büyük projeleri 2017 yılında hizmete girdi. Çamlıca Kulesi’nin temeli atıldı. İstanbul Yeni Havalimanı inşaatı şu anda yüzde 73 seviyesini geçti. Avrupa’nın birinci, dünyanın ikinci en uzun tüneli olacak Ovit Tüneli’nde delme işlemleri tamamlandı. Karadeniz’in ticaret merkezi olacak Filyos Limam’mn temeli atıldı. İlgaz 15 Temmuz istiklal Tüneli hizmete girdi. 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli’nin derin sondaj çalışmaları başladı. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün, ülkemizin deniz üzerine ikinci havalimanı olacak Rize Artvin Havalimam’nın temeli atıldı. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi hizmete açıldı ve yük taşımaya başlandı.

 


Her fırsatta söylüyoruz; 2023 hedeflerine ulaşacağız. Böylece yeni nesillere ve torunlarımıza 2053 ve 2071 vizyonunu hayata geçirebilmeler için gereken zemini hazırlamış olacağız. 2018 yılında da bu hedeflere ulaşmak için yatırımlara devam edeceğiz” diye konuştu.

 

DEV YATIRIMLAR GÜNDEMDE

2018 yılı yatırım hedeflerini açıklayan Bakan Arslan, Kanal İstanbul ve 3 Katlı Tünel projesi gibi dev yatırımlara devam edileceğini söyledi. Bakan Arslan, demiryollarında yüksek hızlı tren ağını genişletmiş, hızlı tren koridorları oluşturmuş, mevcut yollarım yenilemiş, üretim merkezlerinin ve organize sanayi bölgelerinin demiryollarıyla limanlara bağlandığı, yerli bir demiryolu endüstrisi oluşturmuş, milli yüksek hızlı trenini kendisi üreten, lojistik merkezlerle ülkesinin rekabet kabiliyetini güçlendiren, ipek Demiryolu’nun merkez ülkesi konumuna gelen Türkiye hedefi için 2018 yılının önemli bir dönüm noktası olacağını vurguladı. 2018 yılında demiryollarında hizmet sunan özel sektör işletmecilerinin de sayısının artacağını dile getiren Arslan, “Modern İpekyolu’nun en önemli halkalarından biri olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattında da yük taşımasının yanı sıra yolcu taşımasını da yapacağız. 2018 yılı içerisinde BTK Demiryolu Hattında taşman yük miktarını da artıracağız” dedi.

 

KANAL İSTANBUL İHALESİ 2018'DE

Kanal İstanbul Etüt Proje ve Danışmanlık işi kapsamında, projeyle ilgili olarak mühendislik çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Arslan, ilk etapta, projenin güzergahı için alternatif koridorların belirlendiğini vurguladı. Bu koridorlar arasında, canlılık, jeolojik, topoğrafik, kurumlarm mevcut altyapı projeleri vb. etkileri göz önünde bulundurularak çalışmaların devam ettiğini belirten Arslan şunları kaydetti:

 

“Seçilen proje alanı üzerinde detaylı geoteknik, hidrolik modelleme vb. saha etüdü çalışmaları da yapıldıktan sonra nihai şekli verilecek. Aynı zamanda söz konusu bu alan içerisinde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) çalışmaları ön hazırlıkları sürdürülüyor. Bu hususta, kanal aksı ve genişliği; seçilen bu alan içerisinde kalmakta olup, kanal güzergahı ve kesiti etüt proje çalışmaları sonucunda kesinleşecek. Etüt proje kapsamında, projenin gerçekleştirilebilmesi için finans modellerine de çalışılıyor. Yap-işlet-devret gibi KÖİ modelleri çerçevesinde alternatif finans modelleri de çalışılıyor. 2018 yılının ilk çeyreğinde mühendislik, ilk yarısında ise finans modelleri de dahil olmak üzere etüt proje çalışmaları tamamlanarak, projenin yapım ihalesine çıkmayı planlıyoruz.”

 

YENİ HAVALİMANLARI YAPILACAK

Son 15 yılda büyük bir dönüşüm sergileyen havayolları sektörünü 2018 yılında da dev yatırımlarla geliştirmeye ve büyütmeye devam edeceklerini ifade eden Arslan, “Bugün 55 aktif havalimanımız var ve dünya yolcu sıralamasında ilk sekiz arasına girdik. Avrupa’da ise ilk üçteyiz. 2018 yılında havayolu ile seyahat eden yolcu sayısının 205 milyona ulaşmasını hedefliyoruz. Bu yılın sonunda ise 195 milyona ulaşmasını bekliyoruz. İstanbul Yeni Havalimanı’nın 90 milyon yolcuya hizmet verecek ilk etabını 29 Ekim 2018 tarihinde açacağız. Rize-Artvin havalimanının yapımına devam ederken, Karaman, Yozgat, Bayburt-Gümüşhane ve Tokat yeni havalimanlarının yapım çalışmalarına başlayacağız” dedi.

 

Denizlerde Türk bayrağına geçmeyi avantajlı hale getirdiklerini belirten Bakan Arslan, 5 bin 300 teknenin Türk bayrağına geçişini sağladıklarını kaydetti. Geçişlerin devam ettiğine dikkati çeken Arslan, 2018 yılında 6 bin sayısına ulaşılmasını öngördüklerini açıkladı. Karadeniz’de önemli bir ihtiyacı giderecek olan Filyos Limanı inşaatına devam edeceklerini söyleyen Arslan, “Tekirdağ’da Ulusal Deniz Emniyeti ve Acil Müdahale Merkezi’nin inşaatını tamamladık, 2018 yılında faaliyete geçireceğiz” dedi.

 

OTOYOL ÇALIŞMALARINA DEVAM

Bakan Arslan, karayollarında şu an mevcut olan bölünmüş ve otoyol çalışmalarına devam edileceğini söyledi. 433 km uzunluğundaki İstanbul-Bursa-Izmir otoyolunun 184 km’lik kesimini tamamladıklarını belirten Arslan, “2018’de 77 km’lik kesimi trafiğe açacağız. Böylece 261 km Tik bölümü trafiğe açılmış olacak.

 

405 km uzunluğundaki Kuzey Marmara Otoyolu projesinde Yavuz Sultan Selim Köprüsü dahil Odayeri-Kurtköy kesimini tamamlayıp trafiğe açtık. Kınalı-Odayeri ve Kurtköy-Akyazı kesimlerinin çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyoruz. 2018 yılında 125 km’lik kesimi trafiğe açacağız. Aydm-Denizli-Burdur Otoyolu'nun Aydm-Denizli Kesimi, Mersin (Çeşmeli)-Erdemli-Silifke-T aşucu Otoyolu ile Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu’nun 119 km’lik kesiminin ihalelerini yaparak yapım çalışmalarına başlayacağız. Ovit ve İzmir-Manisa yolundaki Sabuncubeli Tüneli’ni de açacağız. Ayrıca 2018 yılında 1915 Çanakkale Köprüsü’nün tam modelinin rüzgar testlerini de tamamlamış olacağız” diye konuştu.

 

Dev Yatırımlar Yılı

2018'de telekomünikasyon ve bilişim sektöründe de her yıl olduğu gibi gelişmeye devam edeceklerini dile getiren Bakan Arslan, "e-Devlet Kapısı kullanıcı sayısının 2018 yılında 40 milyona ulaşmasını hedefliyoruz. Elektronik olarak verilen hizmetlerin tamamını e-Devlet üzerinden verilir hale getireceğiz.

 

Bin 799 yerleşim yerine 4.5G genişbant internet kurulumlarına başladık ve 2018 yılı içerisinde tamamlayacağız.

 

Bin 472 yeni yerleşim yerini de mobil kapsama altına almak ve buralarda yaşayan yaklaşık 240 bin edeceğiz. 369 metre yüksekliğindeki Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesini 2018'de tamamlayacağız" diye konuştu.

 

Türkiye'nin uydu haberleşme kapasitesini artırma ve yörünge haklarını korumaya yönelik olarak, sözleşmesi Kasım 2017’de imzalanan Türksat 5A ve 5B Uydularının üretimine devam edileceğini belirten Arslan, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın ilk on büyük ekonomisi içerisinde olma hedefine uygun olarak Türkiye Uzay Ajansı'nı da 2018 yılında kuracaklarının altını çizdi.

 

 


Geri Dön