25 / 04 / 2024

2018 Eylül ayı kira artış oranları belli oldu!

2018 Eylül ayı kira artış oranları belli oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kira artış hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranlarını açıkladı. İşte 2018 Eylül ayı kira artış oranları..



2018 Eylül ayı kira artış oranları bugün belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kira artış hesaplamalarında da kullanılan enflasyon oranlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre yurt içi üretici fiyat endeksi on iki aylık ortalamalara göre yüzde 18,78 artış gösterdi.

Buna göre, sözleşmesi Eylül ayında yenilenen kiracıya yüzde 18,78 oranında zam yapılabilecek. Bu orandan fazla yapılan zamlar geçerli olmayacak.

Söz konusu enflasyon oranları, meskenlerin kira artış hesaplamalarında kullanılacak. Ancak işyerindeki kiracıların zam hesaplamalarında kullanılması zorunlu olmayacak. Bunun nedeni ise kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu'nda yer alan kira artış hesaplamalası ile ilgili hüküm işyerlerinde 2020 yılına kadar uygulanmaması.

2020 yılına kadar işyerleri için sözleşme serbestisi uygulanıyor. Böylece işyeri sahipleri kiracılarına üretici fiyat endeksi oranlarında zam yapmak zorunda kalmıyor. Ayrıca, sözleşmeye bağlı kalma şartı ile istediği oranda zam uygulayabiliyor. Eğer sözleşmede üretici fiyat endeksi yazıyorsa ÜFE'ye göre, tüketici fiyat endeksi yazıyorsa TÜFE'ye göre zam yapılırken, herhangi bir oran yazmaması halinde zam, mal sahibinin insiyatifine kalıyor. 

TÜİK'in ÜFE oranları 

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 6,60, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 25,32, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,13 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 18,78 artış gösterdi.

Eylül ayı kira artışı hesaplama örneği

Mevcut kira bedeli 1000 lira olan bir konut kiracının 2019 Eylül ayına kadar ödeyeceği aylık kira bedelini hesaplayalım:

Mevcut kira: 1000 lira
Zam oranı: yüzde 18,78
Zam bedeli: 187,8 lira
Zamlı kira bedeli: 1.187,8 lira

Dövizle kira dönemi

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yaptığı açıklamaya göre, mevcutta dövizle kiralamaların mümkün olduğu uygulama sona eriyor. Alışveriş merkezlerinde, evlerde dükkanlarda artık dövizle kiralama ve satış dönemine son vereceklerini duyuran Albayrak, buna yönelik çalışmalarının Meclis’e kısa sürede gelmesi için sürdürüklerini açıkladı.

Kira artış oranları Ağustos 2018!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön