25 / 04 / 2024

2018 kentsel dönüşümün zirve yaptığı yıl olacak!

2018 kentsel dönüşümün zirve yaptığı yıl olacak!

Türkiye, kentsel dönüşüm projeleri için alt yapı çalışmalarını tamamladı. 2018, kentsel dönüşümün zirve yaptığı yıl olacak.




Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; Türkiye'de kentsel dönüşüm projeleri için çalışmalar hızla yürütüyor. Çerçevesi ve yol haritası 2017'de 9 ay süren Şehircilik Şurası'nda yeniden çizilen kentsel dönüşüm, yapılacak yeni düzenlemelerle daha kolay işler hale gelecek. 

 

Kentsel dönüşüm ile vatandaşların depreme karşı daha güvenli ve daha nitelikli konutlarda yaşamasını sağlanacak.  Kentsel dönüşüm ayrıca, yeşili daha bol binalar inşa etmek için de bir fırsat yaratacak. 

 

GÜVENLİ VE YEŞİL ALAN 
2018'de kentsel dönüşümün yeni düzenlemeler yapılması halinde daha verimli ve projeler üretileceği düşünülüyor Yerel yönetimler ve şirketler, kentsel dönüşümde kilit rol oynayacak 'rezerv alan' sorununun bir an önce çözülmesini, vatandaş ise binasını dönüştürürken, daha fazla finansal ve hukuksal destek görmek istiyor.

 

DEV PROJELER YAPILIYOR 
İnşaat sektörü temsilcileri, Türkiye'de dönüşüm bekleyen 7.5 milyon konut olduğunu söylerek bunun konut sektörünü en az 20 yıl daha canlı tutacağını açıkladılar. Milyonlarca aile, kentsel dönüşüm sayesinde mutlu bir hayatın da kapısını aralamış olacak. Yapılan araştırmalara göre, vatandaşların yüzde 89'u kentsel dönüşüme destek veriyorlar. 

 

6.5 MİLYON BİNA YENİLENECEK
Türkiye'de 50 şehirde 135 milyon metrekare riskli alanbulunuyor ve bu alanlarda 240 proje ilk etapta çok beğenildi. 

 

İşte rakamlarla kentsel dönüşüm:
1-) 18 Milyon: Türkiye'deki yaklaşık 18 milyonu aşan yapı stoğunun yüzde 67'sinin ruhsatsız ve kaçak, yüzde 60'ının ise 20 yaşın üzerindeki konutlardan oluştuğu tahmin ediliyor.

2-) 6,5 Milyon: 2012 yılında çıkarılan 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası ile birlikte ilk etapta yapıların 6,5 milyonunun yenilenmesi hedeflendi.
3-) 884 Milyar lira: Kentsel dönüşümün maliyeti.
4-) 20 Yıl: Dönüşüm için öngörülen süre. tabii bu süre kentsel dönüşümün Türkiye'nin her noktasında tamamlanmış hali.
5-) 1,7 Milyon: Riskli alanlarda yaşayan toplam vatandaş sayısı.
6-) 3,9 Milyon: İstanbul'da 2015 itibariyle konut sayısı. Bina sayısı ise 1 milyon 900 bin. Mevcut yapı stokunun yaklaşık yüzde 40'ı deprem ömrünü tamamlamış durumda.
7-) İlk 5 yıl için 75 milyar lira: Kentsel dönüşümde kaynak sorununu çözmek için yeni bir çalışma yapılıyor. 5 yılda sektöre 75 milyar lıralık kaynak aktarılması kararlaştırıldı. Bu rakamın alt yapısı da tamamlandı.
8-) 2 Milyon: Kentsel dönüşüm sayesinde 2 milyon kişi istihdam edilecek. Ayrıca inşaat ile en az 200 alt sektör güçlenecek..


Geri Dön