25 / 04 / 2024

2020 beklentisi 40 bin adet!

2020 beklentisi 40 bin adet!

Yabancılara konut satışında, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşın, 4 bin 962 adetle tarihin en yüksek Kasım ayı rakamları kaydedildi. 



Yabancılara konut satışında, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşın, 4 bin 962 adetle tarihin en yüksek Kasım ayı rakamları kaydedildi. 

Yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14 artan yabancıya konut satışı, salgının dünya genelinde etki etmesi ve kısıtlamalar nedeniyle nisan, mayıs, haziran ve temmuz aylarında 2019'un aynı aylarına göre düşük seyretti. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; yabancıya konut satışları, Ağustos 2020'de hız kazandı. Eylül ve Ekim'de de geçen yılın aynı aylarından daha yüksek satış rakamları kaydedildi. Yabancıya konut satışında salgına rağmen 4 bin 962 adetle tarihin en yüksek Kasım ayı rakamları görüldü. Son 4 ayda (ağustos-eylül-ekim-kasım) yabancıya 19 bin 382 adet konut satılırken, bu rakam geçen yılın aynı döneminde 16 bin 41 seviyesinde olmuştu. Böylece yabancıya konut satışında son 4 ayda yüzde 21'lik artış yaşandı.

İstanbul, yabancıların konut alırken tercihindeki ilk sırada yer aldı. 2019 Kasım'da İstanbul'dan 1.885 konut satın alan yabancılar, bu yılın aynı döneminde 2 bin 443 konut satın aldı. Yabacıların İstanbul'dan konut alımı, Kasım 2020'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 arttı. 

Antalya, satılan 893 konutla yabancıların en çok tercih ettiği ikinci şehir oldu. Antalya'yı, 297 konutla Ankara, 182 konutla Yalova ve 174 konutla Bursa izledi.  

- "Yıl sonu beklentimiz 41 bin adet"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da yıl sonunda yabancıya konut satışında salgına rağmen 41 bin rakamına çıkmayı öngördüklerini söyledi. 

Geçen yıl gerçekleşen 45 bin 483 adetlik rekor satış seviyesinin altında kalacaklarını vurgulayan Durbakayım, buna rağmen önemli bir rakamı göreceklerini ve bunun bir başarı olduğunu dile getirdi. 

Durbakayım, "Ayrıca, başta Almanya olmak üzere Avrupa'da yaşayan ve çifte vatandaşlık taşıyan hemşehrilerimizin döviz kurunun avantajından yararlanarak satın aldıkları konut sayısı, yabancılara gerçekleştirilen yıllık toplam satışlarından da fazla. Bu da sektörümüz adına çok önemli" şeklinde konuştu. 

- "Tarihin en yüksek ikinci yıllık satışlarını göreceğiz"

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de Türkiye'de yaşamanın kişilere konfor ve huzur sunduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin sahip olduğu güzellik ve iklim şartları sebebiyle yabancıları ikamet için cezbettiğine dikkat çekti. 

Dünyada salgının olumsuz etkilerine rağmen yabancı yatırımcıların Türk gayrimenkul sektörüne ilgi gösterdiğinin altını çizen Özgün, şöyle konuştu:

"Salgın koşullarında bile özellikle yılın ikinci yarısında yabancıya konut satışında ciddi artış görüldü. Türkiye'nin sunduğu imkan ve güzelliklerin yanı sıra koronavirüsle mücadele, vatandaşlık hakkı, döviz kuru gibi kriterler bunda etkili oldu. Yılı 40 binin üzerinde satışla kapatacağız. Geçen yıl tarihin en yüksek yabancıya konut satışı gerçekleşmişti. Salgına rağmen 2019 satışlarına yaklaşacağız ve tarihin en yüksek ikinci yıllık satışları görülecek."

Konut satışlarına yabancı yatırımcı dopingi!

2020 Kasım'da 112 bin 483 konut satıldı!


Geri Dön