23 / 04 / 2024

2023'te 7 metro hattının inşaatı tamamlanacak!

2023'te 7 metro hattının inşaatı tamamlanacak!

İstanbul'da devam eden metro projelerine yönelik açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2023 yılında 7 metro hattının tamamlanacağını dile getirdi. 



Halkalı-Gayrettepe Metroları Depo Sahası Ray Kaynağı töreninde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul'da devam eden projelere hakkında açıklamalarda bulundu. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Karaismailoğlu, metro inşaatlarıyla Türkiye'nin ekonomisine katkı sağlandığını dile getirdi. 

19 senedir hayata geçirilen ulaşım projelerine değinen Karaismailoğlu, Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı,  Marmaray  ve yüksek hızlı tren gibi projelerin Türkiye'yi "orta koridorun hakimi haline getirdiğini aktardı.

Bakanlık tarafından inşa edilen ve hizmete açılan şehir içi toplam 312 kilometrelik raylı sistem hattında yıl içerisinde 2 milyar 393 milyona yakın yolcunun seyahat ettiğini söyleyen Karaismailoğlu, Türkiye genelinde inşası süren 11 raylı sistem hattının 147 kilometre uzunluğa sahip olduğunu belirtti. 

2023 te 7 metro hattının inşaatı tamamlanacak!

İstanbul'da hayata geçen projeler hakkında konuşan Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nın yakın zamanda dünyanın transit merkezine dönüşeceğini belirtti. 

Karaismailoğlu, "Yakın zamanda yapımına başlayacağımız Kanal İstanbul projesi ile de hizmetlerimizi taçlandıracağız. Bu alternatif ticari su koridoruyla küresel lojistik etkinliğimizi artırırken, İstanbul Boğazı'nı çevresel risklerden ve kaza olasılıklarından arındıracağız, layık olduğu huzura, temizliğe ve sakinliğe kavuşturacağız." şeklinde konuştu.

5 metro hattının inşaatı sürüyor

İstanbul'da inşası süren 5 metro hattının 91 kilometre uzunluğa sahip olduğunu dile getiren Karaismailoğlu, yakın zamanda yapımına başlanacak 2 metro hattının da 13,5 kilometre uzunluğa sahip olacağını belirtti. 

İstanbul'da trafiği hafifletmek için kentin her yerine raylı sistem getirmeyi amaçladıklarını söyleyen Karaismailoğlu, şu açıklamalarda bulundu: 

"Bugün depo sahasında bulunduğumuz Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hattı ve Halkalı-İstanbul Havalimanı metro hattında, Pendik Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattında, Bakırköy sahil (İDO)-Kirazlı metro hattında, Başakşehir Çam Sakura Hastanesi-Kayaşehir metro hattında çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu hatlara ek olarak Altunizade-Ferah Mahallesi-Çamlıca Bosna Bulvarı raylı sistem hattı ile Kazlıçeşme-Sirkeci kentsel ulaşım ve rekreasyon dönüşüm projelerine de en kısa sürede başlayacağız. İstanbul'da devam eden metro hatlarımızın toplam uzunluğu 91 kilometreye ulaşmaktadır. Ayrıca, 13,5 kilometrelik yeni raylı sistem hattına da başlıyoruz. 2023 yılında bunların hepsini bitiriyoruz."

2023 te 7 metro hattının inşaatı tamamlanacak!

Şu anda 260 raylı sistem uzunluğu projelerin tamamlanmasıyla 364,5 kilometreye ulaşacak.

İstanbul en hızlı metroları havalimanına gidecek

Halkalı-İstanbul Havalimanı hattında 8 istasyon olduğunu söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu3 1,5 kilometrelik ana hat uzunluğuna sahip bu metroya 2,5 kilometre depo bağlantısı ilave edileceğini aktardı. 

38 kilometre uzunluğa sahip Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hattında 9 istasyon olacağını söyleyen Karaismailoğlu, saatte 120 kilometre hıza göre tasarlanan iki hattın, İstanbul'un trafik yükünü azaltacağını ve bu metroların megakentin en hızlı metroları olacağını söyledi. 

Bugün itibariyle Halkalı-İstanbul Havalimanı hattında NATM tünel kazılarının yüzde 74'ünün, TBM tünel kazılarının yüzde 60'ınının, depo bağlantı hattının NATM tünel kazısının ise yüzde 93'ünün bittiğini söyleyen Bakan Karaismailoğlu, istasyonlarda NATM kazıları ilerlerken 6 adet TBM'nin ana hat kazısının sürdüğünü depo sahasında kazı ve dolgu imalatların bittiğini ifade etti. 

Metro inşaatlarının 7 gün 24 saat sürdüğünü söyleyen Karaismailoğlu, "Başkaları gibi, hastanelerin yollarını yapmaktan imtina etmedik. Başkaları gibi, başlatılan metro hatlarını durdurmadık. Aksine daha da hızlandırdık. Ayrıca, maalesef çok üzülerek söylüyorum; İstanbul, devam eden metro hattının üzerine hafriyat dökülen günleri de gördü." dedi.

Türkiye ve İstanbul'un geleceği için yoğun mesai harcadıklarını söyleyen Karaismailoğlu bu projelerin birer birer tamamlanacağını söyledi. 

2023 te 7 metro hattının inşaatı tamamlanacak!

Havalimanı metroları 2022'nin sonunda tamamlanacak

Konuşmasının ardından saha incelemesi için ray kaynağı yapan Karaismailoğlu, bütün araçların bakımlarının depo sahasında olacağını dile getirerek, "Halkalı-İstanbul Havalimanı hattımızı 2022 sonu itibarıyla bitirmeyi hedefliyoruz. Gayrettepe-İstanbul Havalimanı hattımızın Kağıthane-İstanbul Havalimanı kısmını bu yıl sonu itibarıyla, tamamını ise ondan birkaç ay sonra bitirmeyi hedefliyoruz." dedi. 

Karaismailoğlu son olarak bu metro hattı projelerinin İstanbul'a büyük değere katacağını ifade etti. 

İstanbul'da 2024'e kadar 102.2 kilometrelik metro hattı açılacak!


Geri Dön