28 / 03 / 2024

2B arazileri satın alma için son başvuru tarihi 30 Ekim!

2B arazileri satın alma için son başvuru tarihi 30 Ekim!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B arazileri satın alma için son başvuru tarihinin 30 Ekim olduğunu bildirerek, başvuru için vatandaşların acele etmesini söyledi.



Bakan Şimşek, 2B arazilerinin bütçeye 9 milyar 800 milyon gelir sağlamasını beklediklerini, 2013 yılı bütçesine 2B arazi satışları gelirinden 4.8 milyar liralık bir gelir koymayı planladıklarını bildirdi.


Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nde düzenlediği basın toplantısında açıklama yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2B arazileri doğrudan satın almak isteyen vatandaşlar için son 18 gün uyarısında bulundu.


Başvuru tarihini kaçıran vatandaşların 2B arazilerini doğrudan satın alma haklarını kaybedeceğini belirten Bakan Mehmet Şimşek, 450 bin taşınmaz arazi kullanıcısından 300 binin başvuru yaptığını geri kalan kullanıcıların haklarını kaybetmemesi için bir an önce başvuru yapması gerektiğini vurguladı.


2B arazilerine olan başvuralar daha çok 14 ilde görülüyor. Bu iller: İstanbul, Ankara, Antalya, Muğla, İzmir, Kocaeli, Balıkesir, Adana, Mersin, Sakarya, Bursa, Samsun, Afyon ve Zonguldak.


2B arazilerine olan başvuruların kırsal kesimlerde çok düşük olduğunu ifade Maliye Bakanı, 2B arazilerinin satışından doğacak olan gelirin 2012 yılı bütçesine katmadıklarını bu yüzden bütçe açığı için 2B arazisi satışlarını kullanmadıklarına vurgu yaptı.


2B uygulaması kapsamında rayiç bedellerinin taleple ilgisinin az olduğunu kaydeden Mehmet Şimşek, “ Tüm bu taşınmazların rayiç bedelleri 27 milyar liradır. Kanunda satış bedeli rayiç bedelin yüzde 70’i olarak belirlendiğinden toplam satış bedeli 19 milyar olacaktır. Ancak peşin satışlarda ilave yüzde 20 indirim olması, bedelsiz iade edilecek taşınmazların bulunması, bazı taşınmazların kullanıcısının bulunmaması nedeniyle satışı yapılmaması gibi hususlar göz önüne alındığında tüm bu satışlardan beklenen bedel 9 milyar 800 milyon liradır.” dedi.


Şimşek, belirlenen rayiç bedellerine vatandaşın kanunen itiraz hakkı olmadığı için rayiç bedellerinin titizlikle kontrol edildiğine ve vatandaşın mağdur edilmemesine özen gösterildiğini dile getirdi.


BAŞVURU BEDELİ TAMAMEN EMANET PARADIR


Başvuru bedelinin ayrı bir ücret olmadığına dikkat çeken Maliye Bakanı, “Başvuru bedeli tamamen emanet paradır. Ayrı bir ücret değildir. Bu satış gerçekleşirse satış bedelinden düşülecek miktardır. Satış gerçekleşmezse tamamen vatandaşa iade edilecektir.” diye konuştu.


Vatandaşın imkanı olmadığı takdirde başvuru bedelini ödemeden de başvuru yapabileceğini söyleyen Şimşek, “Satış bedelini 3-4 yılda faizsiz olarak taksitlendiriyoruz. Hatta bazı bankalar bu konuda kampanyalar bile başlattı.” ifadelerini kullandı.


2B için başvuru yapmak isteyenlerin ayağına kadar gittiklerini belirten Maliye Bakanı ödeme için vatandaşa her türlü kolaylığı sağladıklarını ödeme gerçekleştiğinde ise vatandaşın tapuyu herhangi bir tapu müdürlüğünden alabileceğini söyledi.


Toplantıda soruları da cevaplayan Maliye Bakanı, başvuru tarihini uzatmayı düşünmediklerini açıkladı. Türkiye genelinde 140 bin vatandaşın başvuru bedelini ödemeden başvurduğuna dikkat çeken Mehmet Şimşek, 2B araziler için geçmişte kendisinden kullanım bedeli alınmış olan vatandaşlar için alınan miktarın satış bedelinden düşüleceğini kaydetti.


2B arazilerinin bütçeye 9 milyar 800 milyon bir gelir sağlayacağını yineleyen Maliye Bakanı, 2013 yılı bütçesine 2B arazi satışları gelirinden 4.8 milyar liralık bir gelir koymayı planladıklarını bildirdi.



Geri Dön