18 / 04 / 2024

3. havalimanı metro güzergahı nasıl olacak?

3. havalimanı metro güzergahı nasıl olacak?

Tamamlandığında 200 milyon yolcu kapsitesine sahip olacak olan 3. havalimanı 29 Ekim'de resmen açılacak. 3. havalimanına geri sayım başlamışken en çok merak edilen soru ''havalimanına ulaşım nasıl sağlanacak?'' oluyor.



200 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak ve 10 milyar 247 milyon Euro'ya mal olacak olan 3. havalimanı için geri sayım başladı. İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk etabı 29 Ekim’de açıldığında dünya havacılığının merkezi olacak.

3. havalimanı tamamlandığında 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6,5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp bertaraf tesisleri gibi yardımcı tesislerden meydana gelecek. 

Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği İstanbul Yeni Havalimanı'nda açılış tarihi yaklaştıkça ulaşımın nasıl sağlanacağı merak ediliyor. Türkiye'nin en önemli mega projeleri arasında sayılan 3. havalimanı metrosunda son durum ve metro güzergahı merak ediliyor. Peki, 3. havalimanı metro güzergahı nasıl olacak?

İstanbul Yeni havalimanını şehir merkezine bağlayacak olan metro hattında çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Ulaşımda vatandaşlara konfor ve rahatlık getirecek projeler arasında gösterilen Gayrettepe - 3. Havalimanı Metro Hattı'nın 2019 yılının sonunda hizmete açılması planlanıyor. 

37,10 kilometre uzunluğundaki Gayrettepe - Kemerburgaz - Yeni Havalimanı Metro Hattı, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Eyüpsultan ve Arnavutköy ilçelerine hizmet verecek şekilde planlandı. Yeni metro ile saatte tek yönde 70 bin yolcu taşınabilecek.

3. havalimanı metro güzergahı.. 

1. Gayrettepe
2. Kağıthane
3. Hasdal
4. Kemerburgaz
5. Göktürk
6. İhsaniye
7. Yeni Havalimanı 1
8. Yeni Havalimanı 2
9. Yeni Havalimanı 3

Hangi hatlarla entegre olacak?

Gayrettepe - 3. Havalimanı Metro Hattı, Yenikapı – Hacıosman Metro Hattı ile Gayrettepe’de, Hızlı Tren ile Havalimanı’nda, Sultangazi - Arnavutköy Hattı ile Arnavutköy’de, Kirazlı - Metrokent - Kayaşehir Metro Hattı ile Kayaşehir’de, Bakırköy - Kirazlı - Olimpiyatköy Metro Hattı ile Olimpiyatköy’de, Kayaşehir - Başakşehir -Olimpiyatköy Tramvayı ile Olimpiyatköy’de, Kirazlı - Halkalı Metro Hattı ile Halkalı’da,  Marmaray  Projesi ile Halkalı’da entegre olacak.

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön