19 / 03 / 2024

İmar barışı başvurularında güncelleme nasıl olacak?

İmar barışı başvurularında güncelleme nasıl olacak?

İmar barışı başvurularında eksiklik veya hata yapmış olan vatandaşların beklediği "Güncelleme" komutu sisteme eklendi. Peki, imar barışı başvurularında güncelleme nasıl olacak?



İmar mevzuatına aykırı yapılar için imar barışına müracaat edilerek yapı kayıt belgesi alınabiliyor. 8 Haziran 2018 tatihinde başvuruların alınmaya başlandığı imar barışında e-devlet üzerinden başvuru yapılabiliyor.

İsteyenler başvurularını e-devlet şifresi ile kendisi yapabileceği gibi, isteyenler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara giderek de başvuruda bulunabiliyor.

Bu süreçte başvurularında eksiklik veya hata yapmış olan vatandaşların beklediği "Güncelleme" komutu da sisteme eklendi. Peki, imar barışı başvurularında güncelleme nasıl olacak?

İmar barışında güncelleme

9 Ağustos 2018 tarihi itibari ile e-devletteki imar barışı başvuru sistemine “Güncelle” butonu geldi. İsteyen vatandaşlar bu tarihten itibaren imar barışı başvurularını güncelleyebildi.

Bu tarihten önce Yapı Kayıt Belgesi almak için başvuruda bulunarak, hatalı veya eksik beyanda bulunduğu halde, Yapı Kayıt Belgesi için ödeme yapmış ve bu hatalı veya eksik beyanla Yapı Kayıt Belgesini almış olan vatandaşlar da e-devlet platformu üzerinden “Güncelle” komutu yardımıyla gerekli düzeltmeleri yapabiliyor.

Değişikliğe onay verildiğinde, daha önce alınmış olan Yapı Kayıt Belgesi iptal edilecek, güncellenen başvuru için yeni bir belge üretiliyor.

Beyan edilecek yeni bilgiler; ada/parsel değişikliği, adres değişikliği, bağımsız bölüm sayısı değişikliği ile sınırlı, dolayısıyla, daha önce yapılmış olan ödeme tutarını değiştirmeyen nitelikte ise işleme onay verdikten hemen sonra, güncel Yapı Kayıt Belgesi indirilebiliyor.

Beyan edilecek yeni bilgiler, ek ödeme yapılmasını gerektiriyor ise bu ödeme yapıldıktan ve doğrulanmış cep telefonu numarasına gelen kısa mesajdan sonra, güncel Yapı Kayıt Belgesi indirilebiliyor.

Son gün 31 Ekim

Başvuru süreci 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam ediyor. Yapı kayıt belgesi başvurusunda bulunan vatandaşlar ödemelerini ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar yapabiliyor. İmar barışı başvurularında gereken bilgiler ise şu şekilde sıralanıyor:

1.) E-devlet şifresi

2.) Geçerli bir cep telefonu numarası

3.) Geçerli bir e-posta adresi

4.) Beyan edilecek yapının adresi

5.) Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri

6.) Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2)

7.) Yapıdaki konut ve işyeri sayısı

8.) Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)

9.) Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2)

10.) Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)

11.) İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi

12.) Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)


Adım adım imar barışı başvuru süreci!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön