16 / 04 / 2024

3. havalimanında yapay zekayla yabancı cisim takibi!

3. havalimanında yapay zekayla yabancı cisim takibi!

Bu yıl içinde açılması planlanan 3. havalimanında yabancı cisim takibi, yapay zekâyla yapılacak. 3. havalimanına giren kuşun türü tespit edilecek...



Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak olan İstanbuş 3. havalimanında yabancı cisim takibi, yapay zekâyla yapılacak. Sitem, piste giren kuşun türünü tespit edecek. Piste giren kuşun leylek mi yoksa martı mı olacağını tespit edecek sistem için ihale açıldı. 

ODTÜ TEKNOKENT firması Argosai Kurucu Ortağı Merih Alphan Karadeniz, ihalede İsrailli ve ABD’li şirketlerle yarıştıklarını söyledi. Hürriyet'ten Eray Görgülü'nün haberine göre, A-FOD (Akıllı Yabancı Madde Tespit) Sistemi’ni geliştiren Merih Alphan Karadeniz, "Farklı uyarı sistemleri bulunmasının nedeni martının korktuğu ses başka, leyleğin ki başka" dedi.

3. havalimanında yapay zekayla yabancı cisim takibi!

Karadeniz, bu sistemi daha önce Gazipaşa Alanya Havalimanı'na kurduklarını belirtti. TÜBİTAK, KOSGEB ve Horizon 2020'den aldıkları destekle bu sistemi geliştirdiklerini belirten Karadeniz, "Sistemi Alanya’ya kurmamız için Devlet Hava Meydanları İşletmesi gerekli izinleri verdi. TAV Havalimanı da bütün altyapısıyla bize destek oldu. Havaalanlarında FOD olarak bilinen yabancı cisimlerin günün her saatinde ortaya çıkabildiğini görüyoruz. Bugüne kadar bu kontroller, pistteki trafik durdurulup, görevlilerce yapılıyordu. Ancak, bu metot özellikle yoğun hava alanlarında zaman kaybına ve trafiğin sıkışmasına neden oluyordu. Normalde insan kontrolüyle havalimanlarında ortalama haftada bir FOD bulunabilirken, bu sistemlerin kullanıldığı havalimanlarında bu rakam 25’e 30’a çıkıyor." şeklinde konuştu. 


Geri Dön