28 / 03 / 2024

3. havalimanında yer teslimi tamamlandı, inşaat başlıyor!

3. havalimanında yer teslimi tamamlandı, inşaat başlıyor!

DHMİ Genel Müdürü Yıldırım, "İstanbul 3. havalimanında yer teslimi 1 Mayıs itibarıyla resmen yapıldı. Master planında küçük değişiklikler var, havalimanının temeli yakında atılacak. Kredi sözleşmesi de bu ay olacak" dedi.



3. havalimanında temel atma hazırlığı devam ediyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, havalimanında yer tesliminin 1 Mayıs itibarıyla resmen yapıldığını belirterek, "Temeli de yakın zamanda atılacak" dedi. Yıldırım, 3. havalimanında projenin master planının, zemin problemleri nedeniyle küçük değişikliklere uğradığını ifade etti. Yıldırım, "Tarih verilmedi, bunu şirket belirleyecek. Ben, önümüzdeki hafta dedim ama son tarih henüz netleşmedi" diye konuştu. 


Kredide sıkıntı yok 


Kredi sözleşmesiyle ilgili herhangi bir sıkıntının olmadığını dile getiren Yıldırım, sözleşmenin bu ay içinde imzalanacağını söyledi. DHMİ olarak kredi sözleşmesine kısmen garanti verdiklerini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu: "Sözleşmemizde yatırım miktarının belli bir kısmı, öz kaynaklarla karşılanmak zorunda, bir kısmı da kredilendirilecek. Kredilendirilmeye belli şartlarda bizim garanti vermemiz söz konusu. Çünkü DHMİ işin asıl sahibidir. Kredinin belli bir yüzdesine biz, borç üstlenim anlaşmasıyla kefil olmuş oluyoruz. Üstleneceğimiz kısım 5 milyar euro civarında." 


En geç 2018'in başı


Havalimanının ilk etabının daha önce 29 Ekim 2017'de açılacağının açıklandığını anımsatan Yıldırım, "İnşallah yetişir. Firma yetkilileri, 2017 sonu 2018'in başına yetiştireceklerini söylüyorlar. Biz de öyle umuyoruz. Ama ilk etap için süreleri yer tesliminin ardından 42 aydır. Ne kadar erken biterse kendilerinin lehine olur" dedi.


Aynı anda 5 uçak inebilir 


YILDIRIM, son teknolojinin kullanılacağı havalimanında 5 uçağın aynı anda iniş ve kalkış yapabileceği 5 paralel bağımsız pistin olacağını söyledi. Beklenmedik şiddetli rüzgarlara karşı da 6. pistin dikey olarak yapılacağını anlatan Yıldırım, örnek bir proje olduğunu bildirdi.


150 milyon yolcu kapasitesi


29 Ekim 2017'de açılması planlanan üçüncü havalimanı ilk aşamada yılda 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. 4 etaptan oluşan proje tamamlandığında ise toplam 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşarak, dünyanın en büyük havalimanı olacak. Toplam yatırım tutarının 10 milyar euroyu aşacağı havalimanında toplam 6 pisti bulunacak.



Akşam 


Geri Dön