18 / 04 / 2024

3. havalimanının temeli yarın atılıyor!

3. havalimanının temeli yarın atılıyor!

Dünyanın en büyük havalimanının adı 'Mevlana' ya da 'Vecihi Hürkuş' olacak. Merakla beklenen ismi yarın temeli atacak Başbakan Erdoğan açıklayacak. Havalimanının 2018' de tamamlanması hedefleniyor...



Dünyanın en büyük havalimanının adı 'Mevlana' ya da 'Vecihi Hürkuş' olacak. Merakla beklenen ismi yarın temeli atacak Başbakan Erdoğan açıklayacak. Yıllık 150 milyon yolcunun hedeflendiği 10 milyar 247 milyon euroluk proje tamamlandığında Türkiye, Avrupa'nın ulaşım merkezi haline gelecek.


Tüm dünyaya parmak ısırtacak Türkiye'nin en önemli projelerinden biri olan İstanbul'daki üçüncü havalimanının inşasına yarın başlanıyor. Havalimanının temeli yarın Başbakan Erdoğan tarafından atılacak. Dünyanın en büyük havalimanı olacak projenin maliyeti 10 milyar 247 milyon euro olarak açıklandı. Yaklaşık 79 milyon metrekarelik alana kurulacak havalimanının 2018'de tamamlanması hedefleniyor. Çalışmaları yerinde görmek için gittiğimiz tören alanında, konuştuğumuz işçiler, askerler ve mühendisler, "Türkiye'nin en büyük yatırımlarından biri olan inşaatın hazırlıklarında yer almaktan mutluyuz. Bu anı ölümsüzleştirmek için resimler çekiyoruz. Bu bizim şansımız" diyerek mutluluklarını dile getirdi. Havalimanının isminin Başbakan Erdoğan tarafından yarın yapılacak törende açıklanması bekleniyor. İnşaat çalışmalarının 24 saat esasına göre yapılacağı yeni havalimanının ismi şimdilik İstanbul Grand Airport (Büyük Havaalanı) olarak geçiyor. Ancak edinilen bilgilere göre havalimanına verilecek ismin Türkiye tarihinin önemli pilotu olarak yer alan Vecihi Hürkuş veya Mevlana olacağı belirtiliyor. Öte yandan üçüncü havalimanının tamamlanmasıyla birlikte 2021 yılında Atatürk Havalimanı'nın kapatılması da planlanıyor. Havalimanı inşaatı sona erdiğinde yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. İnşaatında kullanılacak demir çelik miktarının 350 bin tona, alüminyum malzemenin 10 bin tona, camın ise 415 bin metrekareye ulaşması beklenen proje, 4 etapta tamamlanacak. Yeni havalimanı tamamlandığında 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6,5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp bertaraf tesisleri gibi yardımcı tesislerden oluşacak. Kolin, Cengiz, Limak, Kalyon ve Mapa konsorsiyumunun kazandığı ihalenin ardından bölgede çalışmalar büyük bir hızla yürütüldü. Havalimanı arazisi içerisinde kalan tapulu arazilerin kamulaştırma çalışmaları tamamlandı. Projenin hayata geçmesiyle Türkiye, Avrupa'nın en önemli ulaşım merkezlerinden biri olacak. Başta istihdam olmak üzere yaratacağı önemli ekonomik katkının yanı sıra birçok boyutu ile değer yaratacak bu proje Türkiye'nin gözesi olacak. 



İLKLERİN PROJESİ 

Yatırım kapsamında 25 bin araç kapasiteli otopark, Avrupa'nın en büyük havalimanı otoparkı olma özelliğine de sahip olacaktır. Bununla birlikte, geliştirilecek havalimanı şehri kapsamında oteller, hastaneler, ibadethaneler ve diğer karma yapılar yer alacak. Havalimanına ulaşım, eş zamanlı projelerle sorun olmaktan çıkarılacak. Bölgeye ulaşım, metro hatları ve duble yollarla kolaylaşacak. 2018'e kadar projeyle birlikte tamamlanacak olan metro bağlantısı, Kuzey Marmara Otoyolu ve hızlı tren projeleri ile birlikte havalimanına ulaşım kolaylaşacak. Bu dev proje aynı zamanda İstanbul'un 'Global hava köprüsü' olacak. 150 bin kişiye iş imkanı sağlayacak olan havalimanının ilk etabı 2016'da tamamlanacak. Proje, Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, metro hatları, Yüksek Hızlı Trenlerle entegre olacak.



Erhan Öztürk/ Sabah 





Geri Dön