25 / 04 / 2024

3. köprü ihalesi bu yıl içinde yapılacak!

3. köprü ihalesi bu yıl içinde yapılacak!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 3. köprünün Belediye Meclisi'ne önümüzdeki günlerde geleceğini belirtti



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 3. köprü ihalesinin bu yıl içinde yapılmasının planlandığını söyledi. Sazlıdere Baraj Havzası ağaç dikme töreninin ardından basın mensupların sorularını cevaplayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 3. köprünün güzergahının planlara işlenip işlenilmediği ile ilgili sorulara şöyle cevap verdi: Köprünün güzargahını, Sayın Bakanımız bir çizgi olarak bahsetti. Bu değerlendirme yapılırken bir türlü karar verilemyişi doğal çevreye olan etkisi, havzalar, orman alanları düşünüldü. 5 binlik ve binlik uygulamalar sırasında ortaya çıkabilecek olumsuzlukları giderecek anlamada aksta değişiklikler olabileceğini söyledik. Bakanımızda net ifade etti; bazı bölgelerde viyadüklerle yere basmadan, bazı yerlerde tünellerle geçmek suretiyle arazi talimatını fazla yapmamayı da yeğledik. Fransa'nın kuzey yamaçlarında, ormanlık alanlarda da geçen tünel ve viyadükler bunun örneğidir.

1.5 YILLIK SUYUMUZ VAR

Topbaş “Güzargahlarda gerekirse bir takım düzenlemeler yapılabilir. Bir de giriş ve çıkış noktaları... Poyrazköy ve oda yerinin bulunduğu iki aks arasında başka çıkış olmayacak. Bu da Sarıyer ve Beykoz'a bir çıkış olmayacak demektir. Her şeyden önce doğayı çevreyi etkilememesine dikat edilecek” dedi. Başkan Topbaş, bir basın mensubunun barajların doluluk oranı ile ilgili sorusuna da “Son 15 yılın en iyi dönemindeyiz. Barajlardaki doluluk oranı 94,5 oranında. Bu 1,5 yıllık su anlamına gelmektedir” dedi. İstanbulluları suyu dikkatli kullanmaları konusunda uyaran Topbaş “Bunlar bizim doğal kaynaklarımız. Tüketimine dikkat etmek zorundayız. ‘Nasıl olsa çok su var' demeyeceğiz. Doğayı kirleten bazı unsurlar oluşabiliyor enerjiyi harcarken. Onun için çevrecileri de mutlaka doğal kaynağı tüketirken bile hassas bir alışkanlık, kentlilik biliniciyle dikkatli tüketmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Sazlıdere Baraj Havzası yeşerdi

Sazlıdere Baraj Havzası'na ağaç dikme törenine katılan Başkan Topbaş, bu alana dikilecek toplam ağaç sayısının da 25 bin olduğunu belirtti. Topbaş, dünyanın yüzde 75'inin suyla kaplı olduğunu ancak yüzde 2'sinin içilebilir olduğunu belirterek “Her yıl 2 milyon insan içilebilir suya erişemediği için hayatını kaybediyor. Bu nedenle su havzalarımızı iyi korumalıyız. Bu ağaçlandırma da doğaya saygı anlayışını bir ifadesi'' dedi. İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir de barajdan yıllık ortalama 55 milyon metre küp su temin ettiklerini belirtti.
Star/Gül Çelikkol


 


Geri Dön