26 / 04 / 2024

3. Köprü’de neler oluyor?

3. Köprü’de neler oluyor?

İtalyan Astaldi 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinden çıkıyor. İtalyanlar dev projeden çıkarken 6 Çinli şirket ise oluşturdukları konsorsiyumla projenin yüzde 51'ini satın alacak. 



Çinli konsorsiyum 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun yüzde 51’ini satın alacak. Sözcü'de yer alan habere göre, 6 Çinli şirket söz konusu satın alma için toplam 688.5 milyon dolar harcayacak. İtalyan Astaldi de hisselerini devrederek projeden çıkıyor.

İŞLETME SÜRESİ 10 YIL 2 AY 20 GÜN

3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun ihalesi 2012'de gerçekleşmiş ve IC İçtaş İnşaat ve İtalyan Astaldi ihaleyi 10 yıl 2 ay 20 günlük yatırım işletme süresiyle kazanmıştı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün temeli 29 Mayıs 2013'te gerçekleşen törenle atıldı. Köprü 20162nın Ağustos ayında hizmete açıldı.

KONKORDATO İLAN ETMİŞTİ

İtalyan Astaldi uzun zamandır ekonomik olarak zor bir süreçten geçiyordu. Şirket 2018'in Eylül ayında İtalya’da konkordato ilan etmişti. Astaldi neden konkordato ilan ettiğini şu sözlerle ifade etmişti: İtalya ve yurt dışındaki işlerin devam etmesini güvence altına almak ve şirket varlıklarının yanı sıra şirket paydaşlarının da çıkarlarını korumak.

KÖPRÜYE YÜZDE 47 ZAM YAPILDI

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantı yolları ücreti açıldığı tarihten bu yana pahalı olması ile de oldukça eleştirildi. Köprü açıldıktan sonra Türkiye’de kurların oldukça yükselmesi köprüyü işleten şirketleri de zora soktu. Bu şirketler Hazine garantisiyle ücretlerini devletten alıyor. Geçen sene ocak ayında Yavuz Sultan Selim Köprüsü ücreti 13.05 liradan 19.15 liraya çıkmış köprüye yüzde 47'lik bir zam yapılmıştı!

6 ÇİNLİ ALIYOR

3. Köprü'de hakim ortak artık resmen Çinliler oluyor. 6 Çin şirketi oluşturdukları fonla Üçüncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun yüzde 51'ini satın alacak. Söz konusu şirketler şu şekilde: China Merchants Expressway, CMU, Zheijiang Expressway, Jiangsu Expressway, Sichuan Expressway ve Anhui Expressway.

688.5 MİLYON DOLAR HARCAYACAKLAR

Konsorsiyum üyeleri ortaklık için toplam 688.5 milyon dolar harcayacak. Projede en büyük ise ortak yüzde 31 pay ile China Merchants Expressway'in olacak. Onu yüzde 20'lik pay ile CMU, yüzde 17.5 ile Zhejiang ve Jiangsu Expressway, yüzde 7 ile Sichuan Expressway ve yüzde 7'lik pay ile Anhui Expressway takip ediyor.

İTALYANLAR ARALIK AYINDA NİYETİNİ BELLİ ETMİŞTİ

Astaldi, 3. Köprü'nün imtiyazını IC İçtaş'a devir için ön çalışmalara başladığını Aralık başında açıklamıştı.

3 MİLYAR DOLAR

Kule yüksekliği 322 metre olan 3. Köprü'nün genişliği de 59 metre. Köprü 1.408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Yatırım maliyeti ise 3 milyar dolar olarak belirlendi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde, günlük 135 bin araç geçiş garantisi de mevcut.

 

Astaldi, 3. köprüdeki hisselerini İçtaş'a devrediyor!


Geri Dön