25 / 04 / 2024

3. köprüye şehir içinden giriş çıkış verilmeyecek!

3. köprüye şehir içinden giriş çıkış verilmeyecek!

3. köprü, İstanbul'un trafiğini büyük ölçüde rahatlatacak



Şehrin nüfus yoğunluğunu artıracağı ve yeni rant alanları oluşturacağı yönünde iddialar da var. İstanbul Büyükşehir Belediye İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş, "Köprünün her iki yakasındaki 50 km'lik bölümde şehre giriş verilmiyor. Bulunduğu arazi kamu arazisi. Bir rant varsa kamuya verilmiş bir rant bu." şeklinde konuştu. 
 
İstanbul'a inşa edilecek 3. köprü güzergahı Sarıyer Garipçe ve Beykoz'da Poyraz bölgesi olarak belirlendi. 13 milyona yaklaşan nüfusu ile Avrupa'nın 21 ülkesini geride bırakan İstanbul'un yeni köprü ile trafiği nispeten rahatlayacak ancak; projenin kente ilave nüfus yoğunluğu ekleyeceği de tartışılıyor. Bu görüşü dile getirenler delil olarak 1988 yılında açılışı gerçekleştirilen Fatih Sultan Mehmet Köprüsü güzergâhındaki Sultanbeyli ve Sultançiftliği ilçelerinin gelişimini gösteriyor. Kentin yeni incisi 3. köprünün de yeni yerleşim alanlarına sebep olacağı ve önümüzdeki yıllarda nüfusun birkaç milyon daha artacağı tezleri ortaya atılıyor. Köprünün nüfus artışına ve rant yolu olacağı ile ilgili tezlere katılmadığını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş, köprü güzergahı ile ilgili Zaman'a önemli açıklamalarda bulundu. Kocabaş, "Su havzaları, tarım ve orman alanları koruma altında. Köprü güzergâhında talan edileceği ileri sürülen bölgeye hiçbir çıkış verilmiyor." diye konuştu. 260 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu'nda köprü güzergâhında Anadolu yakasında ilk çıkışın Şekerpınar'a yapılacağını ifade eden Kocabaş şöyle konuştu: "Bu bölge zaten İstanbul'un dışında yer alıyor. Anadolu'da ikinci çıkış Formula'ya yakın bir bölgede bulunuyor. Bu hattan ilerleyen yola Kurnaköy'de bir çıkış daha veriliyor. Bu hatta ilk önemli çıkış Paşaköy'de. Ümraniye'ye kadar yeni bir yol yapılacak. Bu yol Ümraniye'de TEM ile bağlanacak. Bölgenin trafik yükünü büyük ölçüde Kuzey Marmara Otoyolu'na aktaran bir çıkış. Bu yol aynı zamanda Şile otoyolu ile entegre olacak." Paşaköy'den Anadolu yakasındaki Poyraz mevkiinde inşa edilecek köprü ayağına kadar 28 kilometrelik yolda hiçbir çıkış bulunmadığına dikkat çeken Kocabaş şu bilgileri verdi: "Poyraz mevkiinden köprüyü geçerek Sarıyer Garipçe'ye ulaşıyoruz. Garipçe'den sonraki 22 kilometrelik güzergâhta da yine hiçbir çıkış yok. Yani köprünün Anadolu ve Avrupa yakasında toplam 50 kilometrelik hattında hiçbir çıkış yok. Kısacası talan edilecek denen bölgeye hiçbir çıkış verilmiyor. Aynı zamanda o bölgenin yüzde 90'ı kamu arazisi ve bunun çoğunluğu makilik arazi."

İstanbul'un anayasası olarak kabul edilen 1/100 bin ölçekli imar planında kentte sanayinin, tarımın, sağlık ve konut merkezlerinin nerede inşa edileceğine karar verildiğini belirten Kocabaş şunları söyledi: "Kocaeli'nden Tekirdağ'a kadar nerede ne yapacağımızı biliyoruz. 1/100 bin ölçekli planlarda buna karar verdik. Bu planda orman alanları, su havzaları, tarım alanları kesinlikle koruma altında. Yerleşim alanları da güneyde belirlendi. Kuzeyde orman, tarım ve su havzaları olarak koruma altına alındı." Köprü güzergahının 'rant yolu' olmasının önüne geçmek için 1/100 bin ölçekli planda özel olarak belirtilmediğine değinen Kocabaş "3. köprü ile ilgili kuzey Marmara otoyolu ile ilgili planda bilgileri vermiş olsaydık insanlar o bölgelere giderek buradan geçecek şuradan geçecek diyerek o bölgeleri paylaşılacaktı. Buna müsaade edilmedi. Köprü güzergâhı genelde kamu arazileri üzerinden geçiliyor. Bir rant var ise kamuya verilmiş bir rant bu." açıklamasında bulundu.

Kuzey Marmara Otoyolu giriş-çıkışları

Anadolu Yakası

Şekerpınar: İstanbul il sınırları dışında Şekerpınar'dan Tuzla'ya bir bağlantı yapılacak. Şekerpınar'dan sonra bir kol Sakarya'ya uzanacak ve burada TEM'le buluşacak. Bir diğer kol da Körfez'e ulaşacak. Burada Körfez geçişi ile buluşturulacak. Bir kol Ege'nin yükünü alacak, bir kol da İç Anadolu ve TEM'in yükünü alacak.

Formula 1: Anadolu yakasının 2. çıkışı Formula 1 için yapılacak. Uluslararası bir proje olan Formula 1 için yapılacak çıkış, aynı zamanda o civarın trafik yükünü toparlayacak.

Kurnaköy: Formula 1 alanının biraz yukarısında Kurnaköy'e bir çıkış yapılacak.

Paşaköy: Paşaköy'deki çıkış Ümraniye ile buluşturulacak. Ümraniye ile Paşaköy arasına 3 kilometre uzunluğunda yeni bir yol yapılacak. Ümraniye'de TEM ile bağlanacak. Bu bölgenin trafik yükü olduğu gibi Kuzey Marmara Otoyolu'na aktaracak. Bu yol aynı zamanda Şile yoluyla entegre olacak.

Avrupa Yakası

Odayeri: Odayeri'nden çıkış ise Odayeri, Habibler-Başakşehir-TEM-E5-Basın Ekspres Yolu üzerinden Atatürk Havalimanı'na ulaşacak. Bu çıkış ayrıca Bağcılar, Bahçelievler, Küçükçekmece, Başakşehir'in yükünün tamamına Havalimanı dahil olmak üzere toparlayacak. Yani TEM ile E-5'in yükünün tamamı buraya kaydırılacak.

Hadımköy: Hadımköy'deki çıkış Hasdal Kavşağı'ndan Habibler-66.ncı Tümen- Başakşehir-Deliklikaya-Hadımköy yükü Yeşilbayır'ın kuzeyinden Kuzey Marmara Otoyolu'na bağlanacak
YASİN KILIÇ/Zaman


Geri Dön