26 / 04 / 2024

350-850 bin TL arasındaki konuta talep patlaması!

350-850 bin TL arasındaki konuta talep patlaması!

Konut kampanyalarıyla harekete geçen alıcılar, en çok 350 bin TL ile 850 bin TL aralığındaki konutları satın aldı. 60 ile 100 metrekare arasındaki balkonlu evler, tercihlerde ön plana çıktı...



Arka arkaya gelen konut kampanyalarıyla harekete geçen alıcılar, en çok 350 bin TL ile 850 bin TL aralığında bulunan konutları satın aldı. 60 ile 100 metrekare arasındaki balkonlu evler, tercihlerde ön plana çıktı. İlginin çok yüksek olduğunu ve satışa döndüğünü kaydeden müteahhitler, ellerdeki stokların hızlı bir şekilde tükeneceğine dikkat çekti.

Konut sektörü birinci elde 0.64’e, ikinci elde ise 0.74’e inen konut kredi faiz oranlarıyla birlikte tekrar canlandı. Konut talebini uzun zamandır ileri tarihe erteleyen ihtiyaç sahibi alıcılar satış ofislerini gerek telefonla arayarak gerekse doğrudan giderek hayalindeki eve ulaşmak için başvurularda bulundu. Yeni Şafak'tan Mine Açar'ın haberine göre; sıfır konutta alıcıların ağırlıklı fiyat tercihi site içerisinde 400 bin TL ile 750 bin TL arasında değişirken, ikinci elde ağırlıklı fiyat 300 ila 600 bin TL oldu. Konut geliştiricileri ve emlakçılar da konut büyüklüğünde tercihin de 60 ila 100 metrekare arasında olduğunu belirtti. 

350-850 bin TL arasındaki konuta talep patlaması!

TELEFONLAR SUSMUYOR

Kampanyanın ilk gününden beri telefonların çalmaya başladığını dile getiren Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, “2-3 yıldır böyle telefonlarımız çalmıyordu. İnanılır gibi değil” dedi. 

Tarihin en düşük kredi oranlarının insanları yeniden konut almaya teşvik ettiğine dikkat çeken Özyurt, şunları söyledi: 

“Biz firma olarak ciddi bir stokla yakalanmıştık pandemiye. Ekim-Kasım'a kadar elimizdeki mevcut stokları tüketiriz. Çünkü yerlinin yanın da yabancı da devreye girecek diye bekliyoruz.”

350-850 bin TL arasındaki konuta talep patlaması!

İKİNCİ ELDE TERCİH APARTMAN TİPİ OLDU

İstanbul Emlak Komisyoncuları Başkanı Nizamettin Aşa, kampanyayla ilgili taleplerin fiyat aralığının 300 bin TL'den başladığını ve daha çok apartman tipi konutların tercih edildiğini vurguladı. Aşa, “Kampanyayla ilgili talepler genelde 300 bin lira ile 600 bin lira arasında değişiyor. Alıcılar daha çok apartman tipi konutları ikinci elde tercih ediyor. Satış hızının en yüksek olduğu konut büyüklüğü ise 70 ila 100 metrekare arasında değişiyor” diye konuştu.

350-850 bin TL arasındaki konuta talep patlaması!

UZUN VADEDE ALIM KOLAY

Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu ise, kredinin ödemesiz olmasının ve vadenin 15 yıla çıkmasının da satış hızını etkilediğine dikkat çekti. Kuzu, “15-20 yıldır görmediğimiz bir faiz oranı olduğu için hem satış ofislerine gelen hem de telefonla arayanlarda çok fazla artış oldu. Satış ofislerine gelen misafirlerimiz bu süreçte genelde evlerimizin bahçe kullanım detaylarını, zamanında teslim olup olamayacağını ve aidatları öğrenmek istiyorlar. Alıcılarında bahçeli ev tercihi hep ilk sırada olmasına rağmen geçmişte yaşanan sorunlar ve yeterli arz olmaması nedeniyle bahçeli ev satışları toplam konut satışı içinde küçük bir oran oluşturuyordu. Deprem beklentisi ve peşinden gelen pandemi süreci, konut alıcılarının öncelikli tercihlerinin, bahçeli ev alma yönünde değişmesine sebep oldu. Kampanya ile alımın kolaylaşması da bahçeli ev sayışımıza olumlu yansıdı” şeklinde konuştu. 

350-850 bin TL arasındaki konuta talep patlaması!

HERKES BAHÇE İSTİYOR

Bahaş Holding CEO’su Abdülssamet Bahadır, müstakil ev hayalinin yeşil alan kullanma isteğinden de oluştuğunu ifade etti. Bahadır, "Bu nedenle genel öngörüm bundan sonra konut geliştiricilerinin, daha çok yeşil alana sahip, izole yaşam sunan projeler geliştirme yolunda ilerleyeceği yönünde. Konuta erişim ve satın alma eğilimi kolaylaştıkça sektörümüzdeki yapısal değişim daha da belirginleşecek" dedi. 

HAYALLER MÜSTAKİL EV

Gayrimenkul üreticileri ve emlakçılar konut tercihlerinin, 60 ila 100 metrekare aralığında, satış aralığının ise 350 bin TL ile 850 bin TL konutlardan yana olmakla beraber; alıcının esas isteğinin ise büyük ve müstakil ev olduğuna vurgu yapıyor. Fakat bu tür evlerde fiyat otomatik olarak artıyor. Bu da bütçesi sınırlı olan ve ödeme planını bütçesine göre yapan birçok alıcıyı doğal olarak daha düşük fiyatlı konutlara yönlendiriyor.

Düşük faizli faizli konut kredisine nasıl başvurulur?

İkinci el konutlara talep arttı!

Gayrimenkule talep son 4 günde yüzde 515 yükseldi!


Geri Dön