25 / 04 / 2024

367 bin ev sahibi Maliye’ye yakalandı!

367 bin ev sahibi Maliye’ye yakalandı!

Geçen yıl düşük kira geliri beyan eden veya herhangi bir bildirimde bulunmayan 367 bin ev sahibi Maliye’nin yeni uyguladığı sistemle yakayı ele verdi. İşte ayrıntılar...



Kayıt dışı ile mücadele kapsamında ev sahiplerinin peşine düşen Maliye Bakanlığı, düşük beyanda bulunanları ve kira geliri vergisini ödemeyenleri tespit etti.


Finans sektöründen gelen bilgiler doğrultusunda geçen yıl düşük kira geliri beyan eden veya herhangi bir bildirimde bulunmayan 367 bin 247 ev sahibi Maliye’nin radarına takıldı. Bu konuda alt yapısını güçlendiren Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Gayrimenkul İzleme ve Değerlendirmesi Sistemi ile de 2015’te 20 bin ev sahibini su ve elektrik aboneliklerini dikkate alarak yakalamayı öngörüyor.


Gelir İdaresi Başkanlığı bu yıl Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile doldurulan Gayrimenkul Sermaye İradı (GMSİ) beyanname sayısının ise 1 milyon 346 bin olmasını planlıyor.


İdare tarafından bankadan gelen bilgiler doğrultusunda otomatik vergilendirme yapılmasına rağmen mükellef kendi beyanına göre de yeni bir beyanname doldurabiliyor. 2015 yılında da kira gelirini eksik beyan edenlerin elektronik ortamda tespiti devam edecek. Gelir İdaresi Başkanlığı belediyeler, elektrik dağıtım şirketleri, PTT, banka ve tapu müdürlüklerinden aldığı bilgiler doğrultusunda kiracı envanterini güncelleme uygulamasına devam edecek. 3 bin 300 liralık istisna tutarının üzerindeki kira gelirleri için vergisini ödemeyenlere cezai yaptırım uygulanacak.


2.3 milyon denetim


İstisna tutarının düşülmesinin ardından kalan miktar için Gelir Vergisi dilimine göre vergilendirme yapılıyor. Kayıt dışı ile etkin mücadele kapsamında Maliye Bakanlığı’na bağlı denetim birimleri yeni yılda daha çok mükellefin kapısını çalmayı planlıyor. 2014 yılında yaygın ve yoğun denetimlerde denetlenen mükellef sayısı 2 milyon 321 bin olurken aynı rakamın 2015 yılı sonuna kadar 3 milyonu bulması öngörülüyor.


Yeni sistemde çapraz kontrol yapılıyor


Maliye’nin radarına takılan mükellefler çapraz kontroller sayesinde ortaya çıkıyor. Bu doğrultuda kullanılan sistemlerden biri ‘önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi projesi’. Bu kapsamda veri ambarında bulunan mükellefiyet bilgileri, beyan bilgileri, tapu bilgileri ve bankalardan gelen kira bilgileri dikkate alınmak suretiyle, Gayrimenkul Sermaye İradı (GMSİ) beyannameleri, vergi idaresi tarafından önceden doldurularak internet veya vergi daireleri aracılığı ile mükelleflerin onayına sunuluyor.


Sistem ile vergi beyannamelerinin kolay, hızlı, ekonomik ve güvenilir bir şekilde idareye intikali sağlanıyor. Gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ) izleme ve değerlendirme projesi ise İdare’nin veri ambarında yer alan bilgiler ve üçüncü taraf bilgileri üzerinde yapılan çapraz kontrol ve veri madenciliği analizleri sonucu beyanname vermeyen veya eksik beyan veren uyumsuz GMSİ mükellefleri tespit edilerek gönüllü uyuma davet edilmek üzere vergi dairelerine gönderiliyor.


Ercan Baysal / Star


Geri Dön