25 / 04 / 2024

37. Yapı Fuarı -Turkeybuild İstanbul kapılarını açtı!

37. Yapı Fuarı -Turkeybuild İstanbul kapılarını açtı!

TÜYAP-Büyükçekmece'de YEM Fuarcılık tarafından düzenlenen fuarın açılışında konuşan YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, her yıl olduğu gibi bu yıl da yapı sektörünün kalbinin 'Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul' fuarında atacağını söyledi.




Türk yapı sektörünün ve bölgenin en önemli yapı fuarlarından olan "37. Yapı Fuarı -Turkeybuild İstanbul" kapılarını açtı.


TÜYAP-Büyükçekmece'de YEM Fuarcılık tarafından düzenlenen fuarın açılışında konuşan YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, her yıl olduğu gibi bu yıl da yapı sektörünün kalbinin 'Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul' fuarında atacağını söyledi.


Başer, bu yılki konuk ülkenin Güney Kore olduğunu ifade ederek, yıllık 20 milyar dolar seviyesinde inşaat malzemesi ithal eden Güney Kore'nin, hızla gelişen yapı malzemesi sektörü için anlamlı bir model olduğunu dile getirdi.


Mayıs 2013' te yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması ile iki ülkenin kuracakları yakın işbirliğinin bu potansiyeli daha da artıracağını düşündüklerini anlatan Başer, "Özelikle Güney Kore'nin bölgede üstlendiği projelerde, lojistik avantajlar nedeniyle Türk inşaat malzemelerinin tercih edilme olasılığı oldukça yüksek. Güney Koreli ve Türk müteahhitlik firmalarının son 50 yılda yurt dışında gerçekleştirdikleri projelerin toplam tutarı 766 milyar dolara ulaşıyor. Ancak iki ülke yurt dışı müteahhitlik sektöründe toplamda yılda yaklaşık 100 milyar dolarlık işbirliği yapabilecek potansiyele sahip" diye konuştu.


Başer, fuarın  sektör için yeni pazarlar yaratma hedefi doğrultusunda çeşitli etkinliklerle katılımcı firmalara, sektöre ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağını söyledi.


Fuarın, 81 bin metrekarelik 12 salon ve açık alanda 1150 katılımcı firmanın ürün ve hizmetlerini bir araya getirdiğini dile getiren Başer, "Yapı malzemeleri sektöründe dünyanın en büyük 5 fuarından biri olan Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul, Türk yapı sektörünün ve bölgenin en büyük buluşma noktası olma özelliğini de taşıyor" dedi.   


Fuarın açılışına, ITE Group PLC Türkiye & Ukrayna Bölge Direktörü Anatoly Sushon, Güney Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Tae-Dong Jeon, ICAK- Kore Uluslararası Müteahhitler Birliği Derneği Direktörü Hyo-Won Kim katıldı.  


10 Mayıs Cumartesi gününe kadar devam edecek olan fuarda 111 bini aşkın ziyaretçinin ağırlanması hedefleniyor.


Konuk ülke Güney Kore  


Fuarda üç yıldır sürdürülen, 2011'de Rusya Federasyonu ile başlayıp sonrasında sırasıyla Almanya ve Azerbaycan Cumhuriyeti'yle devam eden "Konuk Ülke Projesi" çerçevesinde bu yıl Güney Kore ağırlanacak.  


Güney Kore'nin konuk ülke olması nedeniyle 7 Mayıs'ta düzenlenecek olan "Güney Kore-Türkiye İnşaat Forumu" Güney Kore ile Türk inşaat sektörünün Asya, Afrika ve Ortadoğu'da yapabilecekleri iş birlikleri için çok önemli bir platform oluşturacak.


Forumun açılış konuşmaları YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cihan Candemir, Güney Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Tae- Dong Jeon tarafından yapılacak.


"Konuk Ülke Projesi"yle ülke odaklı yeni işbirlikleri ve etkin stratejilerin oluşturulması, Türk yapı sektörünün uluslararası alandaki etkinliğinin artırılmasına destek olunması amaçlanıyor.


Projeyle Türk yapı malzemelerinin Güney Koreli müteahhitlerce Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya'da hayata geçirilen projelerde daha fazla kullanılmasına destek olmak, üçüncü  pazarlarda Türk ve Güney Koreli müteahhitlerin birlikte iş yapabilmesi de hedefleniyor.


Fuar kapsamında, her yıl Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Orta Anadolu İhracatçılar Birliği (OAİB) ile birlikte organize edilen "Yurt dışı Alım Heyetleri İkili Görüşmeleri" bu yıl 39 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek.


Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, BAE, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Fas, Fransa, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, İran, Irak, İspanya, İsrail, İtalya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova,  Kuveyt, Lübnan, Makedonya, Macaristan, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Polonya, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Umman, Ürdün ve Yunanistan'dan katılacak firma yetkilileri, Türk yapı sektörü malzeme üreticileriyle karşılıklı iş görüşmelerinde bir araya gelecek.


Altın Çekül ödülü sahiplerini buldu


YEM Ödülleri Projesi kapsamında bu yıl 22'nci kez verilen Altın Çekül "Yapı Ürün Ödülü" de 37. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul'un açılış  töreninde sahiplerini buldu.


Altın Çekül "Yapı Ürün Ödülü"ne "Kale-Smart Yıkama Sistemli Asma Klozet ve Asma Klozet Entegre Kolay Montaj Kiti" ürünü ile Kale layık görülürken, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü pomza taşı ve bor içeren üretim atığı hammadde kullanılarak yapılan "Matbor" adlı yapı ürünüyle Gümüş Çekül Ödülü'nü almaya hak kazandı.





Dünya




Geri Dön