20 / 04 / 2024

3'üncü Köprü ÇED dışında bırakıldı!

3'üncü Köprü ÇED dışında bırakıldı!

Ulaştırma Bakanlığı istedi, 3'üncü Köprü ÇED dışında bırakıldı



Üçüncü Boğaz Köprüsü ve bağlantı yolları için yürütülen projenin Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği dışında bırakıldığı ortaya çıktı. Ulaştırma Bakanlığı, projenin ÇED dışında bırakılmasını istedi. Çevre ve Orman Bakanlığı, projenin 1993 yılından önce yatırım programına alındığını gerekçe göstererek, Ulaştırma Bakanlığı'nı memnun eden bir karar aldı. Bakanlık, ÇED Yönetmeliği'nin proje için geçerli olmadığı yönünde görüş bildirdi.
 MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, İstanbul 3. Boğaz Köprüsü ve bağlantı yollarının yapımı sırasında ne kadar ağaç kesileceğini sordu. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, soru önergesine verdiği yanıtta, 'Güzergahı kesinleşmiş, detay projeleri ve vaziyet planları yaplımış bir talep bulunmadığından, 3. Köprü Güzegahı'nda kesilecek ve taşınacak ağaç miktarı ile hayvan popülasyonu ve bitki florası hakkında araştırma yapılmamıştır' dedi. Eroğlu, Ulaştırma Bakanlığı'nın 3. Köprü için Çevre Bakanlığı'ndan resmi görüş alıp almadığı sorusuna verdiği yanıtta, projenin ÇED Yönetmeliği dışında bırakıldığını şöyle itiraf etti:
 'Ulaştırma Bakanlığı'nın 31 Temmuz 2009 tarihli ve 5704-44831 sayılı yazısı ile Kuzey Marmara Otoyolu (İstanbul Boğazı 3. Karayolu Geçişi dahil) Projesi'nin 1991E040150 DPT numarası ile Yatırım Programı'nda yer aldığı ifade edilmiş ve projenin ÇED Yönetmeliği dışında değerlendirilmesi talep edilmiştir. Bakanlığımızca yapılan incelemede, projenin 1993 yılından önce Yatırım Programı'na alındığı tespit edilmiş olup, ÇED Yönetmeliği'nin geçici 3. maddesi uyarınca Yönetmelik hükümlerine tabi olmadığı hususu Ulaştırma Bakanlığı'na bildirilmiştir.'
Akşam-Ebru Toktar Çekiç

Geri Dön