28 / 03 / 2024

40 milyar dolarlık heyecan!

40 milyar dolarlık heyecan!

Tokyo, Madrid ve İstanbul'un kıyasıya yarıştığı 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak kent bugün belli oluyor. Meşalenin İstanbul'da yanması durumunda dev organizasyonun Türk ekonomisine katkısı 40 milyar doları bulacak...




Star'ın haberine göre; 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları oylaması için nefesler tutuldu. Bugün yapılacak oylama ile Tokyo ve Madrid ile yarışan İstanbul’un ipi göğüslemesi halinde olimpiyatların Türkiye ekonomisine katkısının 40 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2020 Olimpiyatları’na yönelik hazırlanan raporlara göre hazırlık çalışmalarının mali boyutu yaklaşık 30 milyar dolar olacak. 2013-2020 yılları arasında harcanacak bu tutarın yaklaşık 7.5 milyar dolarını spor yatırımları, 21.5 milyar dolarını ise kentsel altyapı yatırımları oluşturacak. Bilet, turist ve benzeri hizmetlerden ise 10 milyar dolara yakın gelir elde edilecek. Öte yandan şimdiye kadar kaynak kullanımı ve yatırımlarla ilgili açıklamalar dikkate alındığında Türkiye’nin 2020 Olimpiyatları için ayırdığı 19.2 milyar dolarlık bütçenin 17-18 milyar dolarının halihazırda altyapı yatırımlarından oluşması bekleniyor. Olimpiyatların İstanbul’da yapılması halinde dev bir yerleşke inşa edilecek olan TOKİ’nin projelerin inşaatı için ayrdığı bütçe ise 4.8 milyar doları buluyor. 2020 Olimpiyatları’yla İstanbul’a gelecek 5 milyon ek turistin de milyarlarca dolar getirmesi bekleniyor.


Ulusoy: ŞANS DEĞİL HAKKIMIZ


Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, konaklama, haberleşme ve ulaşım anlamında İstanbul’un diğer ülkelerle kıyaslama yapılamayacak noktada olduğunu ifade ederek, 2020 Olimpiyat Oyunları’nın İstanbul’da yapılmasının Türkiye için şans değil, hak olduğunu söyledi. Şu anda İstanbul’a yılda 10 milyon turistin geldiğini ifade eden Ulusoy, Olimpiyatlar’ın Türkiye’de gerçekleşmesi halinde bu sayının 17-18 milyona çıkacağını kaydetti. Ulusoy “Kazanırsak parayla ölçülemeyecek bir değeri olacak. Literatüre geçecek ve 10-20 yıl sonra dahi konuşulacak” dedi.



Geri Dön