24 / 04 / 2024

Arap yatırımcılar 3 milyar dolarlık yatırımla Türkiye'ye geliyor!

Arap yatırımcılar 3 milyar dolarlık yatırımla Türkiye'ye geliyor!

İstanbul’da 40’tan fazla ülkeden 200’e yakın yabancı yatırımcıyı yerli yatırımcılarla buluşturacak Badeer Zirvesi’nde 3 milyar dolarlık yatırımın Türkiye’ye yapılması ve 1 milyar dolarlık yatırım fonunun da hayata geçmesi planlanıyor.



40’tan fazla ülkeden 200’e yakın yabancı yatırımcıyı yerli yatırımcılarla bir araya getirecek Badeer Zirvesi İstanbul'da gerçekleşecek. 3 milyar dolarlık yatırımın Türkiye’ye yapılması ve 1 milyar dolarlık yatırım fonunun da hayata geçmesi planlanıyor. İşte Hürriyet Gazetesi'nden Jale Özgentürk'ün haberi...

Gayrimenkul yatırımlarından uzaklaşan Körfez sermayesi ileri teknoloji, sanayi, savunma, tarım, sağlık gibi alanlarda yatırım yapmak için şirket arıyor. İstanbul’da 40’tan fazla ülkeden 200’e yakın yabancı yatırımcıyı yerli yatırımcılarla bir araya getirecek Badeer Zirvesi’nde 3 milyar dolarlık yatırımın Türkiye’ye yapılması ve 1 milyar dolarlık yatırım fonunun da hayata geçmesi bekleniyor.

Dövizdeki artışın Türkiye’yi yabancı yatırımcılar açısından cazip hale getirdiği bugünlerde sık sık vurgulanan bir durum. Özellikle ihracata yönelik üretim yapan sanayi şirketlerine ortaklık için arayışların başladığını geçen hafta “Yabancıların gözü üreten şirketlerde” başlığıyla yazmıştım.

Türkiye şirketleriyle ilgilenen yabancılar arasında Avrupalı, ABD’li yatırımcılar olsa da asıl Körfez ülkelerinden bir yönelme sözkonusu. Petrol zengini yatırımcılar Ortadoğu’da Suudi Arabistan, Yemen, Suriye, Irak sorunları nedeniyle güvenli ülkeler ve yatırımlar arıyor. ABD ve Avrupa ise eskisine göre daha az tercih ediliyor.

Kurdaki artış ve teşvikler işte bu yatırımcıların da gözünü Türkiye’ye çevirmesine neden oluyor. Tercihin bir başka nedeni ise Türkiye’nin, İstanbul’dan 4 saatlik uçuşla 60’dan fazla ülkeye ulaşabilmesi. Yani amaç Afrika, Balkanlar gibi yeni pazarlara Türkiye kanalıyla girmek.

Aslında Türkiye’nin de hedefi Körfez sermayesinden daha çok pay almak. İşte bu iki taraflı isteğe katkıda bulunmak için Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle 5-6 Aralık’ta İstanbul’da bir zirve düzenleniyor.

3 milyar dolarlık zirve

Platformun kurucusu Katarlı Bader Al Saeed. Kendisinin Türkiye’de hem sanayi hem maden yatırımları var. Elazığ’da motor üretimi yapan ve yerli otomobilin motoruna talip olduğunu açıkladığı için bir dönem “babayiğit” olarak adlandırılan Sezgin Motor’un yüzde 60’ının sahibi.

Ortadoğu’da Körfez sermayesinin Suudi Arabistan-Katar-Yemen arasında yaşanan sorunlar nedeniyle yön aradığı gerçeğinden yola çıkmış. Bir zirve düzenlemeye karar vermiş.

Yürütme Kurulunda yer alan isimlerden biri ise eski milletvekillerinden Ali Ercoşkun. Ortadoğu’da bazı sorunlar yaşandığını ve sermayenin yeni ülke ve alanlar aradığını söylüyor. Kurdaki artış ve teşvikler nedeniyle ise Türkiye’nin cazibesinin bu yatırımcılar için arttığını söyleyen Ercoşkun, zirvenin nedenini ve amacını şöyle özetliyor:

“Türkiye Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya arasında bir köprü görevi görüyor. Zirve Arap ülkeleri ağırlıklı. Ancak ABD, Japonya, Fransa, Kosova gibi dünyanın dört bir yanından 40’dan fazla ülke katılacak. 200’ün üzerinde yabancı yatırımcı, sanayi, enerji, turizm, inşaat, savunma, ileri teknoloji, tarım ve hayvancılık, sağlık gibi bir araya gelme fırsatını bulacak.”

Ercoşkun hedefin 3 milyar dolarlık yatırımı Türkiye’ye çekmek ve 1 milyar dolarlık yatırım fonunu hayata geçirmek olarak anlatıyor. Şunları söylüyor:

“Son yıllarda Arap yatırımcı, direkt gayrimenkul sektörüyle ilişkilendiriliyor. Zirvenin amacı ise yürütme kurulu üyesi Katarlı Bader Al-Saeed gibi sanayi, turizm, sağlık, enerji gibi diğer konularla ilgilenen yatırımcı firmaları Türkiye’ye getirmek.”

168 üyeli platform 10-50 milyon dolar büyüklüğünde küçük ve orta ölçekli şirketlere ortak olmak istiyor. Ercoşkun, bu konuda önemli adımlar atıldığını da söylüyor ve el sıkışma noktasına gelen yatırımların zirvede açıklanacağını anlatıyor.

Türkiye’nin büyümek için yabancı kaynağa ihtiyacı var. Önemli olan kuralları, standartları doğru konulmuş yatırımlar! 


Geri Dön