25 / 04 / 2024

Rönesans Holding'ten 4,3 milyar dolarlık sağlık kompleksi yatırımı!

Rönesans Holding'ten 4,3 milyar dolarlık sağlık kompleksi yatırımı!

Rönesans Holding, Kamu Özel İş Birliği modeli kapsamında 2020 yılına kadar 4,3 milyar dolarlık yatırımla 3,2 milyon metrekare büyüklüğünde sağlık kompleksleri inşa etmiş olacak.



Elazığ'daki 6,8 büyüklüğündeki deprem sırasında ve sonrasında operasyonel faaliyetlerine aksamadan devam eden Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi, 872 adet sismik izolatöre sahip. Olası can ve mal kaybının önüne geçen sismik izolatörlerin bir tanesinin maliyeti 10 bin doları buluyor.

Rönesans Holding'in Elazığ'da inşa ettiği Fethi Sekin Şehir Hastanesi, sismik izolatörleri sayesinde merkez üssü Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremde tüm operasyonel faaliyetlerine aksamadan devam etti. Hastanede toplam 872 adet sismik izolatör bulunuyor. Fortune'dan Begüm Nur Alkış'ın haberine göre, yatay kuvvetlerin etkisiyle hareket edebilen sismik izolatörler, deprem anında yatay salınımlar yaparak depremin şiddetini azaltıyor. Bu sayede olası can ve mal kayıplarının önüne geçiliyor. 

Rönesans Holding ten 4,3 milyar dolarlık sağlık kompleksi yatırımı!

Sismik izolatörlerle ilgili bilgi veren Rönesans Holding Mühendislik Grup Başkanı Serdar Binzet, "Binayı tasarlarken uzmanların yaptığı araştırmalara göre 2475 yılda bölgede yaşanabilecek en güçlü deprem baz alında. Bu da 0,69 G'lik bir kuvvete denk geliyordu. Biz de bu hesaba göre hastanemizi tasarladık" diyor. 24 Ocak'ta yaşanan deprem ise 0,18 G kuvvetindeydi. Bir sismik izolatörün maliyeti ise yaklaşık 10 bin dolar. Binzet, izolatörlerin maliyetinin yüksek gibi görünmesinin yanı sıra deprem sonrası onarım gerektirmemesi ve inşaat faaliyetlere bağlı karbon salınımı ile enerji tüketim maliyetinin olmaması açısından uzun vadede ekonomik olduğunu belirtiyor.

Rönesans Holding'in inşa ettiği diğer şehir hastanelerinde de bu sistemin kullanıldığına dikkat çeken Binzet, "Adana Şehir Hastanesi'nde bin 512, Bursa Şehir Hastanesi'nde 859 sismik izolatör bulunuyor. İstanbul'daki Başakşehir Şehir hastanesi'nde ise 2 bin 40 sismik izolatör var. Böylece Başakşehir Şehir Hastanesi Dünyanın En Büyük Sismik İzolatörlü Binası olacak" diyor.

Adana, Yozgat, Elazığ ve Bursa'nın ardından 2020'de tamamlanması planlanan Başakşehir Şehir Hastanesi ile Rönesans Holding, toplamda 9 bin 500 yatak kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Rönesans Holding, Kamu Özel İş Birliği modeli kapsamında 2020 yılına kadar 4,3 milyar dolarlık yatırımla 3,2 milyon metrekare büyüklüğünde sağlık kompleksleri inşa etmiş olacak.

 

Başakşehir İkitelli Şehir Hastanesi 10 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön