26 / 04 / 2024

5 bin köye, 5 bin gelir getirici orman kurulacak!

5 bin köye, 5 bin gelir getirici orman kurulacak!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, Türkiye'nin yüzde 27,7'sinin ormanlık alan olduğunu, 2023 yılına kadar bu oranı yüzde 30'a çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.



Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, 2023 yılı hedeflerinin ülkedeki sulanabilir arazilerin tamamını suya kavuşturmak olduğunu söyledi.


Akca, Orman ve Su İşleri Bakanlığının Niğde'deki çalışmalarının değerlendirilmesi amacıyla bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, tarımsal üretimde artışın en başta sulama hizmetlerinin geliştirilmesine bağlı olduğunu ifade etti.


Şu anda Türkiye'de sulanabilir 8,5 milyon hektar arazinin 6,2 milyon hektarının sulanır hale getirildiğini belirten Akca, "2023 yılı hedefimiz ise ülkemizdeki sulanabilir arazilerin tamamını suya kavuşturmak. 2007 yılında 1053 sayılı kanunda yapılan değişiklikle daha önce 100 bin ve üzeri şehirlere bu alanda hizmet veren Su İşleri Genel Müdürlüğü şimdi kanunen nüfus kriteri olmaksızın bütün belediyelere bu hizmeti götürüyor" dedi.


5 bin köye, 5 bin gelir getirici orman kurulacak


Akca, Türkiye'nin yüzde 27,7'sinin ormanlık alan olduğunu, 2023 yılına kadar bu oranı yüzde 30'a çıkarmayı hedeflediklerini dile getirerek, şöyle devam etti:


"Ormanlarımızın faydasını özellikle kırsal kesimde yaşayan orman köylülerimizin istifadesine daha fazla sunmak için son yıllarda gelir getirici ağaç türleriyle ağaçlandırma yapmayı bir hükümet politikası haline getirdik. Ormancılık alanında 2019 hedefleri arasında 5 bin köye 5 bin gelir getirici orman kurma projemizin startı verildi. Arkadaşlarımız bu arazileri ve köyleri tespit ediyorlar. Yörenin özelliğine göre ağaç türlerini ve ağaçlandırılabilecek alanları belirliyoruz. Ormanlar oluşturarak, köylerimize bu anlamda destek sağlayacağız."


Niğde'nin orman açısından Türkiye ortalamasının oldukça gerisinde olduğunu vurgulayan Akca, 2003-2014 yıllarında 401 bin 390 dekar arazide çalışma yapılarak, yaklaşık 40 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu kaydetti.


Verimsiz arazilerde badem yetiştiriliyor


Niğde Valisi Necmeddin Kılıç da Orman ve Su işleri Bakanlığının çalışmalarının Niğde için hayati önem taşıdığını söyledi.


Kılıç, Niğde'nin esasında bir tarım ili olduğunu belirterek, şöyle konuştu:


"Tarım ili olması dolayısıyla su ve sulama faaliyetleri ilimiz için önem taşımaktadır. Devlet Su İşleri tarafından inşa edilen ve Konya Ovası Projesince desteklenen gayretlerle toprakla buluşan su köylüyü zengin etmiştir. Yine verimsiz hazine arazilerinin ve verimsiz meraların badem ekilerek, halkımızın istifadesine sunulması da ilimizdeki fakirliği yok etmede özel bir anlam taşımaktadır. 5 dönümlük bir badem arazisinin yıllık geliri 20 bin liradır. Geçen yıl orman işletme müdürlüğümüz 560 hektar alanı bademle buluşturdu. Toplam 780 bin kilometrekarelik arazi varlığımızın da neredeyse yarısının ağaçlandırılması gerekmektedir." 


AA


Geri Dön