26 / 04 / 2024

5 soruda Gayrimenkul Değerleme Sistemi!

5 soruda Gayrimenkul Değerleme Sistemi!

Gayrimenkul sektöründeki fiyat farklılarını ortadan kaldıracak, vergilendirme sistemini sil baştan değiştirecek Gayrimenkul Değerleme Sistemi hayata geçiriliyor. İşte kararla ilgili tüm detaylar... 



Türkiye'de en fazla vergi kaçağının yaşandığı sektörlerden biri olan gayrimenkul sektörü önemli adımlar atılıyor. 2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında yer alan karara göre, Gayrimenkul Değerleme Sistemi geliştirilecek.

Gayrimenkullere tek fiyat getirecek olan Taşınmaz Değerleme Sistemi ile vergilendirme sistemi yeniden düzenlenecek. Beyan edilen rakam ile gayrimenkulün gerçek değeri arasındaki uçurumu sona erdirecek sistem ile gayrimenkuller gerçek değerleri üzerinden tapuda da işlem görecek.

1- Gayrimenkul Değerleme Sistemi nedir?

2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamına alınanan Gayrimenkul Değerleme Sistemi, TDS üzerinden belirlenen fiyat ortalamaları ile gayrimenkuller gerçek değerleri arasındaki farkı azaltmak için oluşturulan sistemdir.

2- Gayrimenkul Değerleme Sistemi'ne neden ihtiyaç duyuldu?

Gayrimenkullere tek fiyat getirecek olan Taşınmaz Değerleme Sistemi ile gayrimenkul vergilendirme sistemi sil baştan değişecek. Yeni sistem ile beyan edilen rakam ile gayrimenkulün gerçek değeri arasındaki uçurum sona erecek. 

3- Gayrimenkul Değerleme Sistemi nasıl işleyecek?

2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında yer alan karar ile kamulaştırma, toplulaştırma ve imar uygulamalarının etkililiğini artırılacak. Piyasanın daha sağlıklı işlemesini sağlamak için objektif ölçütlere dayalı sistem geliştirilecek.

4- Gayrimenkul Değerleme Sistemi sektöre ne kazandıracak?

Gayrimenkul Değerleme Sistemi için gerekli yasal, kurumsal ve teknik altyapıya dair düzenleme ve iyileştirme önerileri geliştirilecek. Toplu değerleme sistemine yönelik veri ve değerleme standartları oluşturulacak.

5- Gayrimenkul Değerleme Sistemi ile tapuda da vergilendirme nasıl yapılır?

Yeni karar sonrası, tapuda 250 bin TL olarak gösterilen 400 bin TL satışlı bir konutun gerçek değeri üzerinden vergilendirilmesi durumunda binde iki olan emlak vergisi 500 TL'den 800 TL'ye çıkıp, yüzde 3 olan (Ekim'den sonra yüzde 4 olacak) tapu harcı ise 7 bin 500 liradan 12 bin liraya artacak.

 Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com

Gayrimenkul vergilendirme sistemi sil baştan değişecek!

Gayrimenkul Değerleme Sistemi geliştirilecek!


Geri Dön