26 / 04 / 2024

5 soruda yeni kentsel dönüşüm yasası!

5 soruda yeni kentsel dönüşüm yasası!

Kentsel dönüşüm yasasında değişikliğe giden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hazırladığı tasarı ile dönüşümün daha da kolaylaşması amaçlıyor. Peki, yasa tasarısı ile neler değişecek? İşte 5 soruda yeni kentsel dönüşüm yasası.. 



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm yasasında değişikliğe gidiyor. Yeni kentsel dönüşüm yasası ile dönüşümün daha da kolaylaşması amaçlanıyor. Bu kapsamda hazırlanan kentsel dönüşüm yasa tasarı ile dönüşümün hızlanması için yaşanan sorunların aşılması planlanıyor. Tasarının önümüzdeki aylarda TBMM’ye gelmesi bekleniyor.

Peki, kentsel dönüşüm yasa tasarısı ile neler değişiyor? Kentsel dönüşümde söz sahibi olan hak sahiplerinin yüzde 65 çoğunluğu, yüzde 51'e düşüyor mu?

1- Kentsel dönüşümde ne değişiyor?

Bir binanın dönüşüme girmesi için aranan hak sahiplerinin yüzdesi değişiyor.

2- Kentsel dönüşümde onay yüzdesi kaça düşecek?

Kentsel dönüşüme başlanabilmesi için aranan onay hak sahiplerinin yüzde 65’den yüzde 51'e düşürülüyor.

3- Kentsel dönüşümde yüzde 51 kuralı ne zaman başlayacak?

Kentsel dönüşümde yüzde 51 kuralı, tasarının TBMM'ye sunulması,TBMM'de kabul edilmesi, Cumhurbaşkanlığınca onaylanması ve Resmi Gazete'de yayımlanması halinde yürürlüğe girecek. Uygulamanın başlangıç tarihinin ayrı bir madde ile kanunda belirtilmesi halinde belirlenen tarihte kural uygulanmaya başlanacak. 

4- Kentsel dönüşümde yüzde 51'in dışında kalanlar ne olacak?

Yüzde 51'lik çoğunlukla sağlanan bu karara katılmayanların arsa payları yeni tasarı ile değişiklik olmaması halinde, Bakanlıkça rayiç değeri tespit ettirilerek ve bu değerden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılacak. Bu suretle paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, bu paylar, Bakanlığın talebi üzerine, tespit edilen rayiç bedeli de Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edilecek ve yapılan anlaşma çerçevesinde değerlendirilmek üzere Bakanlığa tahsis edilmiş sayılacak veya Bakanlıkça uygun görülenler TOKİ’ye veya İdareye devredilecek.

5- Yeni kentsel dönüşüm yasasında başka ne var?

Yeni kentsel dönüşüm yasası ile parsel bazlı yoğunluk artışı da yapılamayacak. Özel izin alarak daha yüksek kat çıkmalarının önüne geçilecek. Yasanın çıkmasıyla beraber kat izinleri belediyelerin imar müdürlüklerinin iznine tabi olmayacak.

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön