26 / 04 / 2024

5 vakıf üniversitesine 1 milyon 700 bin metrekare arazi tahsisi yapıldı!

5 vakıf üniversitesine 1 milyon 700 bin metrekare arazi tahsisi yapıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eski yol arkadaşı Ahmet Davutoğlu arasındaki İstanbul Şehir Üniversitesi tartışması kulislerde konuşuluyor. Diğer bir yandan yapılan arazi tahsisi gözlerin son yıllarda açılan diğer vakıf üniversitelerine çevrilmesini neden oldu.



Türkiye'de 77 vakıf üniversitesi mevcut. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, vakıf üniversiteleri ile ilgili olarak, kısa bir zaman önce, “Vakıf olmaktan çıkmış, tamamen ticari çalışıyorlar” değerlendirmesini yapmıştı. Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre, AKP iktidarında irili ufaklı 55 vakıf üniversite hizmete açılırken, son dönemde İstanbul Şehir Üniversitesi yapılan arazi tahsisi ve içine düştüğü darboğaz sebebiyle gündemde. Sözcü gazetesinin yaptığı araştırmalara göre son dönemlerde açılan ve sahip olduğu geniş alanlarla öne çıkan üniversiteler iktidara yakınlığıyla da dikkat çekiyor.

Ahmet Davutoğlu’nun kurucuları arasında yer aldığı ve 1980’li yıllarda faaliyetlerine başlayan Bilim ve Sanat Vakfı, 2008'de İstanbul Şehir Üniversitesi’ni açtı. Üniversiteye aynı sene Kartal'da bulunan, TEKEL'e ait olan 297 bin metrekarelik arazinin kullanım hakkı verildi. Özelleştirme Yüksek Kurulu ise 2015 yılında araziyi bedelsiz olarak üniversiteye devretti.

DANIŞTAY İTİRAZI HAKLI BULDU

Mimarlar Odası’nın arsanın bedelsiz tahsis edildiği iddiasıyla açtığı davayı taşıdığı Danıştay, 2018 yılında bu suçlamayı haklı buldu. Danıştay, arazideki en büyük parselle ilgili olarak açılan bu davada devir kararını iptal etti. Üniversite, Halkbank’tan kredi alırken bu araziyi teminat göstermiş ve Halkbank ise Danıştay’ın kararını da gerekçe göstererek, üniversiteye tahsis ettiği kredi limitlerinin kullanımını durdurdu, daha sonra da tüm bankalardaki varlıklarına da tedbir koydu.

Bu gelişmelerin zamanlaması ise kamuoyunda “AKP Hükümeti, kendisine muhalefet bayrağını açan Davutoğlu’nu cezalandırmak için üniversitenin üzerine mi gidiyor?” sorusunu akıllara getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta sonu bu soruya yanıt vererek, “Halkbank'ı dolandırmaya çalışıyorlar” diye konuştu. Davutoğlu’ndan birkaç kez ‘malum zat’ olarak bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burası 2.5 milyar TL değerinde bir yer. Bunu (Davutoğlu) bedelsiz olarak devrediyor. Böyle bir şey olabilir mi? Hani dürüsttünüz?” diye konuştu.

DAVUTOĞLU: AKP MKYK’DA ELE ALINDI

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ise İstanbul Şehir Üniversitesi ile ilgili kararın AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda alındığını iddia etti ve bunun “husumetin altında yatan gerçek niyeti ortaya koyduğunu” belirtti.

Yaşanan bu tartışmalardan sonra gözler vakıf üniversitelerine yapılan arazi tahsislerine çevrildi.

Uygun şartlarla toplamda milyonlarca metrekare arazi tahsisinin yapıldığı o üniversiteler şu şekilde;

5 vakıf üniversitesine 1 milyon 700 bin metrekare arazi tahsisi yapıldı!

TÜRGEV'E 779 BİN METREKARE

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ve kızı Esra Albayrak'ın yönetiminde olan Türkiye Gençlik ve Eğitim Vakfı'na (TÜRGEV) üniversite açma yetkisi veren yasa 31 Mart 2015 tarihinde sabaha karşı 05.20'de TBMM'de yasalaştı. Kurulacak üniversite için hazırlıklar ise daha önceden başlamıştı. Başakşehir İkitelli Mahallesi'nde yer alan ve mülkiyeti Hazine'ye ait iki farklı parselden toplamda 779 bin 32 metrekarelik alan 2 Şubat 2015 tarihinde “eğitim, öğretim ve öğrenci yurdu” olarak kullanılmak üzere TÜRGEV'e tahsis edildi.

O tarihte toplam 606 milyon TL değer biçilen iki arazinin irtifak hakkı 3 milyon lira karşılığında 30 seneliğine TÜRGEV'e verildi. Vakıf tarafından kurulan İbn Haldun Üniversitesi 2017 – 2018 eğitim yılında Başakşehir'de hayata geçirilen Güney Kampüsü’nde faaliyete başladı. Hali hazırda 529 lisans, 727 lisansüstü öğrencisi olan İbn Haldun Üniversitesi'nin arazisindeki inşaat çalışmalarının 2020 – 2021 eğitim yılına kadar tamamlanması planlanıyor. Diğer yandan tarihi Süleymaniye Medreseleri de 2018'den bu yana üniversitenin yüksek lisans ve doktora öğrencileri tarafından kullanılıyor.

5 vakıf üniversitesine 1 milyon 700 bin metrekare arazi tahsisi yapıldı!


8 YILDA 62 KAT BÜYÜDÜ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi, Türkiye’nin son dönemlerde en hızlı büyüyen kurumları arasında yer alıyor. Medipol, YÖK’ün Haziran 2009 tarihinde verdiği izinle İstanbul’da kuruldu. Mayıs 2009 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ‘kamu yararına dönük’ eğitim hizmetlerinde kullanılması şartıyla Maliye Bakanlığı’na devredilen TEKEL’in Unkapanı’nda yer alan binası Temmuz 2009 tarihinde Medipol Üniversitesi’ne verildi. 2010 tarihinde ise Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü’nün Beykoz Kavacık’ta yer alan yaklaşık 220 bin metrekarelik arazisi önce Milli Emlak’a devredildi, daha sonra 49 yıllığına Metropolitan Eğitim ve Sağlık Vakfı Medipol Üniversitesi’ne kiralandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi arazinin imar planları değiştirdi ve böylelikle yapılaşmanın da önünü açtı. Dev bir kampüsün hayata geçirileceği arazi ile Medipol’ün çapı da büyüdü.  Sahip olduğu toplam alan 2012 yılında 12 bin 500 metrekare olan Medipol Üniversitesi, 2019 yılına gelindiğinde 778 bin 92 metrekarelik bir alana yayılıyordu. 8 yılda metrekare bazında 62,2 kat büyüyen Metropol Üniversitesi’nin öğrenci sayısındaki artışlar da dikkat çekiyor. 2012 yılında yalnız 1.689 öğrencisi olan Medipol’ün Mayıs 2019 tarihi itibariyle 30 bin 232 öğrencisi var.

5 vakıf üniversitesine 1 milyon 700 bin metrekare arazi tahsisi yapıldı!

TEK KOLEJDEN 10 BİN ÖĞRENCİLİ ÜNİVERSİTEYE

Özel üniversitelerin devlet eliyle palazlandırılmasının bir başka örneği de: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi. Kurucuları arasında Recep Tayyip Erdoğan, Nevzat Yalçıntaş, Muammer Güler, Kadir Topbaş, Ahmet Davutoğlu, Kemal Unakıtan, Korkut Özal, Numan Kurtulmuş gibi siyaset dünyasının çok yakından tanıdığı isimlerin olduğu İlim Yayma Vakfı, İrfan Koleji ile eğitim alanında faaliyet gösteriyordu.

İlim Yayma Vakfı, 2010'da İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'ni kurdu. Aynı yıl 9 Kasım tarihinde Vakıflar Genel Müdürlüğü, Sultan II. Bayezid-i Veli Vakfı'na ait olan Halkalı Ziraat Okulu'nun 357 bin metrekarelik arazisini İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi‘nin eğitim ve öğretim hizmetlerinde kullanılmak üzere 10 seneliğine İlim Yayma Vakfı'na tahsis etti. Yapılan protokol hükümlerine göre, Halkalı Ziraat Okulu için ilk 5 sene aylık 20 bin lira, ikinci 5 sene de aylık 40 bin lira kira bedeli alınacaktı.

‘Faizsiz bankacılık' teziyle adını duyuran Prof. Dr. Sabahattin Zaim‘in ismini alan üniversite 2011-2012 yılında eğitime başladı. Mayıs 2019 tarihi itibariyle 34 lisans, 57 yüksek lisans, 20 doktora programına sahip olan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin 7 bin 556 lisans, 3 bin 280 lisans üstü olmak üzere toplamda 10 bin 836 öğrencisi mevcut.


5 vakıf üniversitesine 1 milyon 700 bin metrekare arazi tahsisi yapıldı!

TAMİNCE’NİN ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ

15 Temmuz sonrası FETÖ soruşturması kapsamında önce kapatılan, daha sonra yeniden hizmete açılan GAYE Vakfı’nın sahibi olduğu Uluslararası Antalya Üniversitesi de adı değiştirerek Antalya Bilim Üniversitesi oldu. Değişim sırasında, kamuoyunda hakkında FETÖ konusunda çeşitli iddiaların konuşulduğu işadamı Fettah Tamince, hem Üniversite’nin, hem de GAYE Vakfı’nın Başkanlığı görevinde kaldı. Antalya’nın ilk vakıf üniversitesi olan Antalya Bilim Üniversitesi, 14 Mayıs 2010'da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan bir kanun teklifi ile kuruldu.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve YÖK Kanununda değişiklik yapılmasını öngören kanun tasarısına eklenen 125 numaralı geçici madde ile kurulan üniversitenin temeli ise 3 Ağustos 2010'da dönemin TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin tarafından atıldı. Antalya Döşemealtı'nda devletin tahsis ettiği arazi üzerinde hayata geçirilen Antalya Bilim Üniversitesi'nin 278 bin metrekaresi açık, 46 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 324 bin metrekare alana sahip. YÖK verilerine göre Mayıs 2019 tarihi itibariyle üniversitenin ön lisansta 98, lisansta 2 bin 799, yüksek lisansa 430 olmak üzere toplam 3 bin 327 öğrencisi mevcut.


5 vakıf üniversitesine 1 milyon 700 bin metrekare arazi tahsisi yapıldı!


ÜMRANİYE’DE 80 DÖNÜM

Diyanet Vakfı tarafından kurulan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'ne kampüs için İstanbul Ümraniye'de toplam 80 dönüm arazi tahsis yapıldı. Ümraniye2deki son büyük parsellerden biri alan Diyanet Vakfı'na üniversite kampüsünü ise 43 milyon TL'ye İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaptı. Istanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nin mütevelli heyetinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen iş insanları Remzi Gür ve Aziz Torun ile Ümraniye eski belediye başkanı Hasan Can da bulunuyor.

ERDOĞAN: TAMAMEN TİCARİ ÇALIŞIYORLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz eylül ayında gerçekleştirilen  2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni'ndeki konuşmasında “Vakıf üniversitelerimiz ticari merkez alanına çekilmesini engellemek için hemen bir çalışma yapmalıyız. Adı vakıf ama bilimsel çalışmaları bırakmış öğrencisinin parasına bakıyor. Vakıf üniversitesinin patronlar kendi ceplerini nasıl dolduracak ona bakıyor. Adı vakıf ama vakıf olmaktan çıkmış ticari olarak çalışıyorlar” şeklinde konuşmuştu.

 

Şehir Üniversitesi arsasında tartışma büyüyor!

Fahrettin Koca'dan Medipol arsa tahsisi açıklaması!


Geri Dön