19 / 04 / 2024

5 yılda 662 bin konut dönüştü!

5 yılda 662 bin konut dönüştü!

Sabah'ın düzenlediği kurultayda önemli mesajlar veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2012’den bu yana 662 bin bağımsız bölümün dönüşüm kapsamına alındığını ifade ederek, “5 yılda 8.5 milyarlık kaynak aktardık” dedi



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bakanlık olarak yılda 300 bin konutu dönüştürmeyi hedeflediklerini ifade ederek, "Gecekondu yerine 30 katlı bina istemiyoruz, buna da müsaade etmeyeceğiz" dedi. 

Bakan Murat Kurum, bakanlık olarak SABAH'ın düzenlediği kurultaylardan alınacak verilerle kentsel dönüşüme örnek projeler katmak arzusunda olduklarını belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "İstatistik vermek istiyorum. 2017'de BM raporunda dünya nüfusu 1 milyar artarak 7.6 milyar seviyesine gelmiş. 2050 yılında dünya genelinde 10 milyar nüfus bekliyoruz. Türkiye'de yıllık yüzde 1.5 artış var. Bu nüfusun yaklaşık yüzde 88'i şehirlerimizde yaşıyor. Konut adedi 19.5 milyon. Dolayısıyla inşaat sektörümüz ülkemizde ve diğer ülkelerde lokomotif olmaya devam edecek" diye açıklama yaptı. 

8.5 MİLYAR AKTARDIK

"Sanayi mi inşaat mı tartışmasını yapmıyoruz" diyen Kurum, iki olguyu birbirinden ayırmaya gerek olmadığını ifade ederek, "Gelişen ülkelerde her ikisi de önemli" mesajı verdi. 2012'de başlayan kentsel dönüşüm hamlesiyle bugüne kadar 662 bin bağımsız bölüm dönüşüm kapsamına alındığını belirten Bakan Kurum, "Bugüne kadar bakanlık olarak kentsel dönüşüm projelerinde kredi desteği olmak üzere 8.5 milyar TL kaynak aktarıldı. Gelecek 20 yılda 6.7 milyon bağımsız bölümün dönüşmesi gerekiyor" dedi.

30 KATLI BİNAYA İZİN YOK

Bakan Kurum, gecekondu yerine 30 katlı bina yapılmasına müsaade etmeyeceklerini sözlerinde vurguladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, şunları söyledi: "Vatandaşın içerisinde olduğu değer esaslı projeler yapılacak. Asıl olan depremden vatandaşımızın en az zararı görmesidir. Çökük, metruk ve afet riski görülen alanların dönüşümü çok önemli. En son Erzurum'a gittik. Çok kadim bir şehir. Şehir meydan düzenlemesi yapacağız hem de tarihimizi gün yüzüne çıkarıp gelecek nesillerimize aktarma fırsatımız olacak. Bizim tarihimiz bin yıla dayanıyor. Ecdadın bize bıraktığı eserleri ortaya çıkarıyoruz ve buna devam edeceğiz. Tarihi kentlerimizi meydana çıkaracak projeler ortaya koyacağız."

'KİMLİKLİ ŞEHİRLER İNŞA ETMEMİZ GEREKİYOR'

5 yılda 662 bin konut dönüştü!

ATO Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ise kentsel dönüşümün önemine dikkat çekecek, "Küreselleşme konusu kentleri doğrudan etkiliyor. Teknolojik gelişmelerin nimetleri, akıllı şehirler kavramıyla kent hayatına yansıyor. Şehri oluşturan unsurlardan bir kültür, diğer insanın mutluluğudur. Burada dikkate alınması gereken kültürel dokuyu koruyan, kendi öz kimliğini yansıtan şehirler inşa etmektir. Şehirler akıllanırken tarihe de, kültüre de sıkı sıkıya sahip çıkılması gerektiğine inanıyoruz" dedi. 


Geri Dön