20 / 04 / 2024

50 yılda Van Gölü kadar su kaynağımızı kaybettik!

50 yılda Van Gölü kadar su kaynağımızı kaybettik!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Türkiye'nin son 50 yılda Van Gölü'nün yüzölçümü kadar yüzeysel su kaynağını kaybettiğini, yeraltı su seviyelerinin 270 metrelere düştüğünü söyledi.



Antalya'da düzenlenen 4'üncü Türk- Alman Su İşbirliği Günleri'nin açılışına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Türkiye'nin son 50 yılda Van Gölü'nün yüzölçümü kadar yüzeysel su kaynağını kaybettiğini söyledi. 


Son 3 yılda German Water Partner ship (GWP) tarafından yılda bir kez Türkiye'nin farklı şehirlerinde düzenlenen Türk- Alman Su İşbirliği Günleri'ne bu yıl 23-24 Eylül tarihlerinde Antalya ev sahipliği yapıyor. 


Rixos Downtown Otel'de gerçekleştirilen sektörel buluşmanın açılışı Almanya Çevre Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Helge Wendenburg, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Emin Birpınar ve Akdeniz Belediyeler Birliği Başkam ve Kepez Belediye Başkam Ak Partili Hakan Tütüncü tarafından gerçekleştirildi. Etkinlikte, su ve atık su teknolojileri alanında kurum ve firmalar bir araya getirildi. 


Türkiye'de 2006'da değişen Çevre Kanunu'nun 5 hükümet eskittiğini ve 20 yıldır değiştirilemezken Tuzla'da zehirli varillerin bulunmasıyla bir gecede değiştirildiğini anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Emin Birpınar, 1994'de İstanbul'da 'çöplük patlaması' nedeniyle 38 kişinin can verdiği olayı hatırlattı. Birpınar, "İstanbul'da çöplük patlaması yaşanmış 38 kişi can vermişti. Dünyada çöp patlaması nedeniyle insanların hayatım kaybettiği tek ülke Türkiye'dir. O günlerden bugünlere geldik" dedi. 


ARITMA TESİSİNDE PEYZAJ MİMARI


Türkiye'de arıtma tesislerinin işletilmesine ilişkin sorunlardan bahseden Prof.Dr. Birpınar, isim vermeden bir belediyenin arıtma tesisinde yaptıkları denetimde peyzaj mimarı, mimar, inşat mühendisi gibi mesleklerden kişilere rastladıklarım ancak olması gereken çevre ve kimya mühendisi göremediklerini söyledi. 


Prof.Dr. Birpınar, şöyle konuştu:


"Neden çevre ve kimya mühendisleri yok? Belediye başkanı sevmediklerini oraya atamış. Belediye başkanlarımızın daha çevreci olmak zorunda olduğunu bilmemiz lazım. Düne kadar bir sanatçıyı getirip konser verdiği zaman oy alan belediye başkanları bundan somaki genç neslin çok daha duyarlı, dünyaya açık bir nesil olduğunu unutmadan, böyle bir gençlikten oy alacağım bilmeli. Dolayısıyla hamaset nutuklarıyla bundan soma belediye başkanlığı olmayacak. Çünkü daha fazla analiz, sentez eden, bir gençlik var ve çevreci belediye başkanları kesinlikle daha önem kazanacak."


YERALTI SU SEVİYESİ 270 METREDE


Temel amacın gelecek nesillere nefes alabilecekleri bir hava, kullanabilecekleri ve içebilecekleri biraz su ve verim alabilecekleri biraz toprak bırakmak olduğuna işaret eden Prof. Dr. Birpınar, şöyle devam etti:

"Böyle bir borcumuz var. Bizim ve bizden evvelki nesil maalesef Avrupa ve dünya için de söylüyorum, biz bu dünyayı kirlettik. Gelecek nesillere, biz ve bizden önceki neslin çok büyük bir özür borcu var. Son 50 yılda Türkiye, Van Gölü'nün yüzölçümü kadar yüzeysel su kaynağım kaybetmiş durumda. Yeraltı su seviyeleri bundan 50 sene evvel 50 metre seviyelerindeydi, şu anda 270 metrelere düştü. Suyun toprakla buluşma ihtimali kalmamış. Her tarafı betonlaştırmışsınız, her tarafı asfalt yapmışsınız, her tarafa kaldırım, her tarafa bina yapmışsınız. Artık toprakla su buluşamıyor. Dolayısıyla yeraltı su seviyesi İstanbul'da 50 metrelerden 250 metrelere kadar düşmüş." 


Arıtma tesisi denetimlerinde karşılaştıkları sorunları anlatan Prof. Dr. Birpınar, "Eğer siz gidip bir arıtma tesisinde by-pass varsa yakalıyorsanız, iktidar partisinden bir belediyeyse başka bir manzarayla karşüaşıyorsunuz. 'Ceza yazmayın' diyorlar. Muhalefet partisindense yine problem, 'Siz iktidar belediyelerine yazmıyorsunuz bize yazıyorsunuz, önce oraya gidin soma bize gelin' gibi argümanlarla karşımıza çıkıyorlar" dedi.


Yeniyüzyıl Gazetesi




Geri Dön