20 / 04 / 2024

600 yalıdan 100'ünü Araplar aldı!

600 yalıdan 100'ünü Araplar aldı!

Yabancılar en çok İstanbul'dan ev alıyor. Bunların başında Iraklı zenginler bulunuyor. Özellikle Orta Doğulu zenginler gözünü Boğaz'a dikti.



Türkiye'de yabancıya yapılan konut satışlarının yüzde 82 artış gösterdiğini söylemek Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, "Yabancılar en çok İstanbul'dan konut aldı. Bunların başında Iraklı zenginler var. Özellikle Orta Doğulu zenginlerin gözü Boğaz'da" diye konuştu.

600 yalıdan 100 ünü Araplar aldı!

Yeniçağ Gazetesi'nden Sümeyra Kırca'nın haberine göre; özellikle KDV muafiyeti, Türk vatandaşlığı için 250 bin dolarlık yatırım bedelinin yeterli olması gibi düzenlemeler ile yurtdışında gerçekleşen fuarlardan sonra, yabancıya satışlarda yapılan artış hız kesmiyor. İstanbul Boğazı'nın üst düzey gelir grubuna sahip yabancıların en çok seçtiği en önemli lokasyon olduğunu belirten Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, "Orta Doğu ülkelerinden üst düzey gelir grubuna sahip belli bir kesimin İstanbul Boğazı'ndaki yalı ve köşklere büyük ilgisi var. Avrupa yerine, İstanbul'da yalı veya köşk tercih etmelerinin başlıca sebebi, daha kolay vatandaşlık alabilmeleri. Ev almak isteyenler Nisan-Mayıs aylarında İstanbul'a gelmeye başlar ve bu yoğunluk ekime kadar sürer. İstanbul Boğazı'nda yalı fiyatları 30 milyon lira ila 500 milyon TL arasında değişiyor" açıklamasında bulundu.

Yeni yıla hızlı başlayan yabancılara konut satışı, son 4 aydır hızla devam ediyor. Nisan'da 3 bin 720 konut yabancıya satılırken, ilk 4 aylık rakam 13 bin 338'e yükseldi. 2018 yılında ilk 4 ayda yapılan satış 7 bin 341'di. Yani, yüzde 82'lik artış gerçekleşmişti. Ulaşılan bu rakam, aynı zamanda bir rekora işaret ediyor. İstanbul ilk 4 ayda yabancıya 6 bin 160 konut satışıyla birinci oldu. En çok konutu 2 bin 314 konutla Iraklılar alırken bunu, İranlı, Suudî, Rus ve Afganlar takip etti.

Irak, İran, Ürdün, Türk Cumhuriyetleri ve Katar'dan çok talep yapıldığını söyleyen Evrim Kırmızıtaş Başaran, "Son dönemde gayrimenkulde dolardan TL'ye geçiş de alımları kolaylaştırdı. Yalılar, yabancılara göre daha ulaşılabilir hale geldi. Katarlılar'a 150 milyon dolara satılan, Şehzade Burhanettin Yalısı, en pahalı mülk konumunda. Katarlılar yine Sarıyer'de 75 milyon dolara yalı aldı. 600 yalının yaklaşık 100'ünü yabancılar almış durumda. Orta Doğulular yalıları yazlık olarak kullanıyor" ifadelerini kullandı.

Hatırlanacağı gibi; Katar Emiri Şeyh Temim, 12 Mart 2015 tarihinde Türkiye'yi ziyaret etti. Katar Emiri, Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüp, çalışma ziyaretine devam ederken, ailesi İstanbul'u gezdi. Bu ziyaret esnasında Katar Kraliçesi Anoud'a Erbilgin Yalısı da gösterildi. Yalıyı beğenen Kraliçe Anoud, satın almak istedi ve Katar Emiri de hediye etti. Mülk, 100 milyon Euro'luk rekor fiyatla el değiştirdi. Tapu kayıtlarında; yalının Katarlı işadamı Abdulhadi Mana Al-Hajri'ye satıldığı kaydedilse de, sahibesinin Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el Sani'nin ikinci hanımı olan Katar Kraliçesi Anoud olduğu ifade edildi.

'YABANCIYA KONUT SATAN İHRACATÇI SAYILSIN' TALEBİ

600 yalıdan 100 ünü Araplar aldı!

Türkiye'de yabancıya en çok konut satışın yapıldığı Antalya'daki sektör temsilcileri, 'ihracatçı' olarak değerlendirilmek istiyor. Türkiye'de yabancıya konut satışının 'ihracat' sayılmasıyla ilgili Antalya'da faaliyette bulunan Helmann firması başkanı Selman Özgün, konut sektöründe ciddi bir durgunluk yaşanan bu dönemde, konunun yeniden gündeme alınmasının piyasayı hareketlendireceğini söyleyen Selman Özgün, 31 Mart seçim süreci, 24 Haziran'da tekrarlanacak İstanbul seçim süreci ve piyasadaki ekonomik durgunluk yüzünden konut sektöründe ciddi durgunluk yaşandığını ifade etti. İç piyasada 'seçimi bekleyelim, seçim sonrası duruma göre hareket edelim' şeklinde bir algı olduğunu sözlerine ekleyen Özgün, nakden almak isteyenlerin seçim sonrası süreci beklediğini ifade etti.

60 yalı ve 40 yalı dairesi satışta!

Yabancılar Boğaz'dan yazlık alıyor!


Geri Dön