25 / 04 / 2024

7 Metro inşaatı 2011'de öncelikli yatırımlar arasında!

7 Metro inşaatı 2011'de öncelikli yatırımlar arasında!

Ulaştırma Bakanlığı'nın İstanbul ve Ankara'da belediyelerin yerine tamamlayacağı toplam 7 metro inşaatı, 2011 bütçesinde öncelikli yatırılar arasına alındı



Ulaştırma Bakanlığı, önümüzdeki yıl içinde metro inşaatlarına başladığında gerekli kaynağı bütçeden alacak.

Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin kaynak yetersizliği nedeniyle tamamlayamadıklan metro yapımının Ulaştırma Sakankğı'na devredilmesine önelik hazırlıklar sürerken, atınmlann "kaynak" sorunu 1011 bütçesiyle çözüldü.

Öncelikli yatırım

2011 bütçesinin yatırım arcamalannı düzenleyen 5'inci maddesine yapılan bir klemeyle, Ulaştırma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek şehir içi raylı ulaşım sistemleri e metro yapım projelerinde denek kısıntıları ygulanmayacak. Bütçede ıpılan düzenlemeyle, büyük idroelektrik santraller,Gebze-Haydarpaşa ve Sirkeci-Halkalı banliyö hattının iyileştirilmesi, demiryolu Boğaz tüp geçişi ve demiryolu projeleri gibi bütçede öncelik verilen rojelerin arasına  Ankara  ve tanbul metro inşaatlan da inmiş oldu. Metro inşaatlarının istisnai yatırımlar arasına alınmasıyla projelere bütçeden aktarılacak ödeneklerin önü açılmış oldu.

Çalışıp ödeyecek

Programa göre, İstanbul ve Ankara metrolarının Ulaştırma Bakanlığı'na devredilmesiyle birlikte, yanm kalan metro yaünmlarmı bakanlığa bağlı Demiryolları, Limanlar ve Havalimanları İnşaata (DLH) Genel Müdürlüğü yapacak. İnşası tamamlanan metro ve raylı sistemler işletilmek üzere belediyelere devredilecek. Ankara ve İstanbul belediyeleri, metroları işletmesinde elde ettikleri gelirin belli bir oranını, inşaat maliyetleri karşılamncaya kadar Hazineye aktaracak.

7 metro yapılacak

Ulaştırma Bakanlığı, bütçeden aldığı kaynaklarla İstanbul'da 4, Ankara'da da 3 olmak üzere kaynak yetersizliği nedeniyle yarım kalmış toplam 7 metro hattını tamamlayacak. Buna göre Ankara'da; "Kızılay-Çayyolu", "Baukent-Sincan/Törekent" ve "Tandoğan-Keçiören" metroları yapılacak. İstanbul'da ise; "Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy", "Bakırköy İDO Sahili-Bağcılar (Kirazlı)", "Kabataş-Beşiktaş-Alibeyköy-Mahmutbey" ve "Bakırköy-Beylikdüzü" metroları tamamlanacak.
Bugün/Erdoğan SÜZER

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

İstanbul’a 4 yeni metro

Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul ve Ankara’da yarım kalan metro inşaatlarına öncelik verdi

İstanbul’daki 6 milyar dolarlık 4 büyük metro projesine yıl başında başlanması bekleniyor.

İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri’nin imkansızlıklar nedeniyle tamamlayamadıkları metro inşaatlarının Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü’ne devredilmesinde son aşamaya gelindi. Metroların, Ulaştırma Bakanlığınca yapılmasına ilişkin onayı içeren Bakanlar Kurulu Kararının gelecek ay çıkması beklenirken, yarım kalan metroların yapım işi Ulaştırma Bakanlığının yatırım programına şimdiden alındı. İstanbul’da ve Ankara’da yapımı yarım kalan toplam 7 metro inşaatı projesi Ulaştırma Bakanlığı’nın 2011 bütçesinde öncelikli yatırımlar arasına girdi. 2011 bütçesinin yatırım harcamalarını düzenleyen 15’inci maddesine Ulaştırma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek şehir içi raylı ulaşım sistemleri ve metro yapım projeleri de dahil edildi. Bu şekilde metro inşaatlarının başladığında gerekli kaynağı bütçeden almasının önü açıldı. İnşaatları DLH Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak metro ve raylı sistemler, işletilmek üzere belediyelere devredilecek. Ankara ve İstanbul belediyeleri, metroları işletmesinde elde ettikleri gelirin belli bir oranını, inşaat maliyetleri karşılanıncaya kadar Hazine’ye aktaracak.

Yeni yılda başlayacak

Programa göre, İstanbul’da yeni yılda yapılacak ihalelerin ardından 4 dev metro projesine başlanması bekleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen ancak kaynak yetersizliği nedeniyle bir türlü başlanamayan toplam 78 kilometrelik 4 büyük metro hattı projesi bitirildiğinde İstanbul trafiğine ilaç olacak. Bakanlık tarafından inşaatı yapılacak olan projeler arasında 6 milyar dolar bedelli 4 büyük metro hattı bulunuyor.

Ankara’da da 3 proje

Ulaştırma Bakanlığı, bütçeden aldığı kaynaklarla Ankara’da da 3 metro hattını tamamlayacak. Buna göre Ankara’da 2 milyar dolar yaklaşık bedelli “KızılayÇayyolu”, “Batıkent- Sincan/Törekent” ve “Tandoğan-Keçiören” metroları yapılacak.
Vatan/Burak BİLGE


Geri Dön