24 / 04 / 2024

700 yıllık Ceneviz surları restore edilmeyi bekliyor!

700 yıllık Ceneviz surları restore edilmeyi bekliyor!

Galata'da geçen yıl aşırı yağışlar nedeniyle meydana gelen toprak kayması ile altı boşalan 700 yıllık tarihi Ceneviz surları aradan geçen bir yıla rağmen onarılmadı.



Karaköy’deki Arapcami Mahallesi Muhtarı Verkin Arıoba Kasapoğlu, tarihi surların onarılmasıyla uzun yıllardır mücadele içerisinde olduklarını söyledi. Kasapoğlu, “Surların bulunduğu alan ve önündeki boşluk özel mülk olarak geçiyor. Zamanında surların önü mal sahibi tarafından otopark alarak kullanılıyordu. Surlar ve tarihi burç bu dönemde zarar gördü. Özel mülk olduğu için tadilatı veya restorasyonu yapılamadı. Biz onarımı için mücadele verdik. Ancak özel mülk olduğu için muhtarlığı ve belediyeyi aşan bir konu. Bakanlığın bu duruma müdahale etmesi gerekiyor. Geçtiğimiz yıl yağışlar nedeniyle surların altı boşaldı. Yıkılma tehlikesi oluştu. Geçen sürede başvurular yaptık, ancak onarılmadı. Surlar bu kışı atlatamayabilir. Çok yağış olursa daha fazla toprak kayması meydana gelir. Surların üzerinde kilise ve evler var. Hepsi için tehlike oluşturuyor'' açıklamasında bulundu.

GERİYE 2 KULE KALDI

Cenevizliler 1204’te Latin istilası sonrasında Galata bölgesine yerleşti. 1303-1352 yılları arasında ise Venediklilerin baskısı nedeniyle bu bölgeyi surlarla dönüştürdü. İnşa edilen tarihi surlardan günümüze sadece iki tane kule kaldı. Galata Kulesi’nin yakınındaki Şair Ziya Paşa Caddesi'nde yer alan  kulenin devamında bulunan surlar yıllardır yenilenemedi. Tarihi Ceneviz burçlarının ikincisi ise Galata Kulesi’nin bir alt sokağında yer alıyor. Binaların arasında kalan kulenin üst kısmına kaçak bir yapı inşa edilmiş durumunda. Ancak yapı terk edildiği için kulenin üzerinde enkazı bulunuyor.


Geri Dön