25 / 04 / 2024

Mardin'in bin yıllık tarihi surları restore ediliyor

Mardin'in bin yıllık tarihi surları restore ediliyor

Yedi bin yıllık tarihi geçmişi ile farklı din ve dilleri ile hoşgörü kenti olan Mardin'in bin yıllık tarihi surları restore ediliyor. Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında devam eden restorasyon ve beton binaların yıkımı devam



Tarihi kenti UNESCO'ya hazırlamak için 2009 yılında valilik ve belediye tarafından hazırlanan Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında devam eden restorasyon ve beton binaların yıkımı devam ediyor.
 
Tarihinin en kapsamlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin başlatıldığı Mardin'de beton evler tek tek yıkılıyor. Kamuya ait bütün beton binaların yanı sıra vatandaşların beton evleri de satın alınarak yıkılıyor. Proje kapsamında ilk etapta 700 beton ev yıkılacak. Üç yıl içinde ise daha önce belirlenen yaklaşık bin 500 beton evin tamamen yıkılacağı belirtildi

YIKILACAK BETON EVLERİN SAHİPLERİNE  TOKİ  BİN 700 KONUT YAPTIRACAK

Proje kapsamında yıkılacak bin 500 beton evin sahiplerine TOKİ tarafından Yenişehir semtinde bin 700 konut yapılacak. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından geçtiğimiz aylarda proje için ihale yapıldı. Önümüzdeki aydan itibaren konutların inşaatının başlayacağı belirtildi.

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında şu ana kadar 22 binanın yıkıldığını belirten Mardin Valisi Hasan Duruer, tarihi kentin beton binalardan arındırmak için 2011 yılında ise yaklaşık 400'e yakın binanın yıkılmasını hedeflediklerini söyledi.

Yedi bin yıllık tarihi kentin simgesi olan bin yıllık tarihi bulunan surları restore etmeye başladıklarını ifade eden Duruer, "Yeni yol boyunca şehrin etrafını saran eski surları ortaya çıkarmak istiyoruz. Surların üzerinde kurulan beton binalar yıkıldıktan sonra surlar ortaya çıkacak. Surların tarihi kimliği var. Bu kimliği korumak istiyoruz." dedi

Yıkılan beton binaların sahiplerini mağdur etmediklerini ifade eden Duruer, "Bina sahiplerini mağdur etmeden paralarını ödeyerek binalarını yıkıyoruz. Ücretleri neyse ödüyoruz. Bugüne kadar Mardin'de 28 bin metrekare Midyat'ta 28 bin 833 metrekare Savur'da ise 2 bin 576 metrekare sokak derz ıslah çalışması yapıldı. 11 bin 353 metrekare parke taşı döşendi. Mardin kent merkezinde ve saha alanlarında 8 bin 552 metrekare kaplama taşı döşendi, 2 bin 753 metreküp taş inşaat yapıldı. Görsel kirliliğe neden olan 111 adet elektrik direği söküldü. Tarihi dokuya uygun 7 adet trafo düzenlendi. Bugüne kadar bu işler için yaklaşık 10 milyon 800 bin lira tutarında para harcandı. Mardin' eski kimliğine kavuşturmak için 100 milyon TL'ye ihtiyacımız vardır."

BAŞKAN AYANOĞLU: "MARDİN'İ UNESCO'YA HAZIRLIYORUZ"

Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında başlatılan proje kapsamında Mardin Belediyesi'nin üzerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştığını belirten Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu ise Mardin'i UNESCO'ya hazırladıklarını söyledi.

Başkan Ayanoğlu, "Proje kapsamında kentin 2007 yılında tarihi evlerin röleve çalışmalarını başlattık. Çalışmalar hala devam ediyor. Bu yıl içinde birinci cadde ıslahı için çalışmalarımız başlıyor. Alt yapı ve su şebekesinin değişmesi için projeler hazırladık. Avrupa Birliği (AB) tarihi kentteki restorasyon ve projelerin hayata geçirilmesi için 8 milyon euro hibe etti. 7 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan ve birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin'i koruma altına almak için büyük çaba sarf ediyoruz. Açık hava müzesi olan ilimizin bu zenginliğinin UNESCO'ya adaylığı için yapmış olduğumuz çalışmaların turizm için bir fırsat olduğu bilinci ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu tarihi kentimizin gelecek nesillere aktarmak için birey olarak değil, toplum olarak bunu geleceğe taşıyacağımıza inanıyorum." şeklinde konuştu.
Zaman


Geri Dön