19 / 04 / 2024

7.5 milyon bina 10 yılda dönüşmeli!

7.5 milyon bina 10 yılda dönüşmeli!

SODEX Ankara Fuarı'na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, açılış konuşmasında kentsel dönüşüme ilişkin konuştu. Özhaseki, ''7.5 milyon civarında binanın dönüşmesi gerekiyor'' diye konuştu.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki SODEX  Ankara  Fuarı'na katıldı. Isıtma, soğutma, klima, havalandırma, yalıtım, su arıtma, jeotermal ve güneş enerjisi sistemlerine yönelik fuarın açılışı ATO Congresium'da gerçekleşti.


Açılışta konuşan Özhaseki,  "7,5 milyon civarında binanın, bağımsız birimin, konutun, içerisinde tabii iş yerleri, mazağalar, dükkanlar da var, dönüşmesi gerekiyor. Önümüzdeki 10-12 yıl içerisinde bu 7.5 milyon binayı dönüştürebilirsek kendimizi görevini yapmış bir insan gibi hissedebiliriz. Depreme hazırlıklı bir ülke haline geldik diyebiliriz" diye konuştu.


20-30 yıl içerisinde çevre tanımının çok ön plana çıkmaya taşladığına işaret eden Özhaseki,  hava, toprak, su, enerji kaynaklarının ölçüsüzce kullanıldığına fakat doğanın da bir denge üzerine kurulu olduğunu belirtti. Özhaseki, doğal kaynakların korunması için tedbir alınması gerektiğini vurguladı.


Konutlaşma ve şehirleşme konusundaki projelere yönelik sektörün önünün açık olduğunu söyleyen Özhaseki, "Birçok Avrupa ülkesinde inşaatlaşma durağan bir döneme girdiği halde Türkiye'de önü açık bir sektör olarak görünüyor. Önü açık bir sektör olarak görünmesinin bir sebebi, ülkemizin deprem bölgesinde olması ve deprem bölgesindeki binalarımızın büyük bir kısmının da sağlıksız yapılardan oluşması. Dönüşmek zorunda. Bu ülkede son 100 yıl içerisinde 56 tane büyük deprem var. 100 bine yakın insan ölmüş. Hala büyükşehirlerimizi bir deprem tehlikesi bekliyor"  dedi.


1999 depreminden önce yapılmış binaların büyük risk taşıdığını belirten Özhaseki,  köyden kente göç edenlerin bir gecede gecekondu yaptığı dönemlerin geçmişte kaldığını ifade etti. Bakan, "Yaptığımız hesaba göre 1999 depreminden önce yapılmış binaların büyük bir kısmının riskli olduğunu söyleyebiliriz. Bunların sayısı da 7.5 milyon civarında. 7.5 milyon civarında binanın, bağımsız birimin, konutun içerisinde tabii iş yerleri, mağazalar, dükkanlar da var, dönüşmesi gerekiyor. Önümüzdeki 10-12 yıl içerisinde Türkiye'de bu 7.5 milyon binayı dönüştürebilirsek kendimizi görevini yapmış bir insan gibi hissedebiliriz. Depreme hazırlıklı bir ülke haline geldik diyebiliriz. Eğer bunu yapmazsak deprem gelir o binaları yıkar, içerisinde birçok can, mal kaybı olur'' şeklinde konuştu.



Dünya


Geri Dön