28 / 03 / 2024

9,4 milyar lira ödenmemiş vergi borcu yapılandırıldı!

9,4 milyar lira ödenmemiş vergi borcu yapılandırıldı!

Maliye Bakanı Ağbal: "Bugün itibarıyla yaklaşık 9,4 milyar lira ödenmemiş vergi borcunu yapılandırmış durumdayız. Yine matrah ve vergi artırımı kayıt düzeltmelerinden de 1,5 milyar liralık tahakkuku yapmış olduk" dedi.



Maliye Bakanı Naci Ağbal, bazı alacakların yapılandırılmasına ilişkin kanun kapsamında 1 milyon 711 bin mükellefin yeniden yapılandırma, 125 bin mükellefin de matrah artırımı ve kayıtların düzeltilmesi için başvuruda bulunduğunu belirterek, "Bugün itibarıyla yaklaşık 9,4 milyar lira ödenmemiş vergi borcunu yapılandırmış durumdayız. Yine matrah ve vergi artırımı kayıt düzeltmelerinden de 1,5 milyar liralık tahakkuku yapmış olduk." dedi.


Bakan Ağbal, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğinin (TÜRMOB) yeni hizmet ve eğitim binasının açılışına katıldı. Açılış kurdelesini TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı ile birlikte kesen Ağbal, yeni tesisin hayırlı olmasını diledi.


Burada yaptığı konuşmada, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmalara değinen Ağbal, 3-4 yılda bir bu tür düzenlemeler yapılmasının aslında doğru olmadığını, bunların vergi sisteminde yapısal sorunlara işaret ettiğini söyledi. Bakan Ağbal, "3 yılda bir yeniden yapılandırma kanunu yapıyorsak demek ki iyi tahsilat yapamıyoruz. İyi tahsilat yapsak zaten yeniden yapılandırma kanununa ihtiyaç olmaz." dedi.


Maliye Bakanlığının ödeme gücü olan vatandaştan vergiyi tam ve zamanında alabilmesinin esas olduğunu vurgulayan Ağbal, şöyle devam etti:


"Gerçekten ödeme gücü olmayıp ödeyemeyen mükellefin de elinden tutmak... İyi gün dostu olduğumuz kadar kötü gün dostu da olacağız. Bir vergi mükellefi vergi borçlarını sürekli bir şekilde ödemiş, bakıyorum geçmişine ödemiş, ama bir gün gelmiş ödeyememiş. Bir arayıp hal hatır soruyor muyum? 'Bugüne kadar her şeyi çok güzel ödedin kardeşim, acaba bir hastalığın, sıkıntın mı var, ne oldu?' diyor muyuz? Demiyoruz, ödeme emri gönderiyoruz. Dolayısıyla burada mutlaka ve mutlaka özellikle ödeme güçlüğü içinde olduğu için vergi borçlarını ödeyemeyen iyi niyetli mükelleflerin bu zor günlerinde onlara kolaylık getirecek bir çalışmayı yapıyoruz. Bunu da yapmak borcumuz. İyi gününde bu ülkenin kamu harcamaları için cebindeki parayı getirip ödeyen mükellefin, zor gününde en fazla şefkati vergi dairesinden, vergi idaresinden ve devletten görmesi lazım. İnşallah bunun düzenlemelerini tek tek yapacağız."


- Düzenlemeler 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren başlayan dönemlerde olacak

Vergi inceleme süresine de değinen Ağbal, 5 yıllık vergi inceleme süresinin uzun olduğunu söyledi. Diğer ülke örneklerini incelediklerini anlatan Ağbal, Türkiye'nin bu süreyi kısaltması gerektiğini dile getirdi. Ağbal, "İnşallah vergi inceleme süresini, yakında yapacağımız yasal düzenlemeyle 3 yıla düşüreceğiz. Bu en azından mükelleflerimizi geriye dönük olarak daha da rahatlatacak, ama Maliye İdaresi de kusura bakmasın kimse, bugüne ilişkin çalışacak. Gerek zor durumda olan mükelleflerle ilgili yapacağımız düzenleme gerek bu vergi incelemesiyle ilgili yapacağımız düzenleme tabiatıyla 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren başlayan dönemlerde olacak. Geçmişi geçmişin hesaplarıyla devam ettireceğiz, ama yeni bir geleceği inşallah kuracağız." diye konuştu.


Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanunun uygulanmaya başlandığını anımsatan Ağbal, bugün itibarıyla 1 milyon 835 bin mükellefin bu kanundan yararlanmak için müracaat ettiğini bildirdi.


Önceki yıllarla karşılaştırıldığında bu kez başvuru sayılarının daha yüksek olduğuna işaret eden Ağbal, 1 milyon 835 bin mükelleften 1 milyon 711 bininin yeniden yapılandırma için, 125 bin mükellefin de matrah artırımı ve kayıtların düzeltilmesi için başvurduğunu belirtti. Bakan Ağbal, "Bugün itibarıyla yaklaşık 9,4 milyar lira ödenmemiş vergi borcunu yapılandırmış durumdayız. Yine matrah ve vergi artırımı kayıt düzeltmelerinden de 1,5 milyar liralık tahakkuku yapmış olduk. Uygulamalar devam ediyor, 31 Ekim son başvuru tarihi."


AA


Geri Dön