27 / 04 / 2024

ABD konut satışları İMKB'yi ve dünya borsalarını vurdu!

ABD konut satışları İMKB'yi ve dünya borsalarını vurdu!

ABD ikinci el konut satışları Temmuz'da 3.83 milyon ile 15 yılın en düşüğüne geriledi



ABD´de geçen ay ikinci el konut satışları 1995 yılından bu yana en düşük seviyesine indi.
        
Ulusal Emlakçılar Derneği, Temmuz ayında ikinci el konut satışlarının yüzde 27´den fazla daralarak, yıllık bazda 3,83 milyon adet olduğunu açıkladı. İkinci el konut satışlarının 4,7 milyon adet olması bekleniyordu.
        
Daha önce 5,37 milyon adet olarak açıklanan Haziran ayı ikinci el konut satışları ise 5,26 milyon adete revize edildi.
        
Temmuz ayında ikinci el konut satışları 15 yılın en düşük seviyesine indi. Bu, 1968 yılında kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana en büyük aylık düşüş oldu.
        
ABD´de konut satışları hükümetin vergi indirimi uyguladığı bahar döneminde artarken, bu uygulamanın 30 Nisan´da sona ermesinden bu yana konut piyasası sıkıntıya girmişti.
        
Bu arada açıklamadan sonra New York Borsası´ndaki kayıplar arttı ve Dow Jones endeksi 10 bin puana yaklaştı.
        
Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 1,5 (153 puan) değer kaybederek, 10.021 puana indi.
        
Standard & Poor´s 500 Endeksi yüzde 1,7 (18 puan) azalarak, 1.049 puan, Nasdaq Teknoloji Endeksi ise yüzde 1,9 (40 puan) düşüşle, 2.119 puana geriledi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

YURTDIŞI borsalarda ekonomik toparlanmaya dair endişeler ve ABD ikinci el konut satışlarının temmuz'da 3.83 milyon ile 15 yılın en düşüğüne gerilemesinin etkisiyle yaşanan düşüşler İMKB'nin de günü düşüşle kapamasına neden oldu. Günü yüzde 0.45 düşüşle 58,623 puandan tamamlayan endeks en düşük 58,017, en yüksek 58,736 puanı gördü. Avrupa borsalarında ise yüzde 5'lere kadar düşüşler yaşandı. Endekste yurtdışı borsalarında Avrupa'nın sorunlu ekonomilerine dair devam eden olumsuz havanın etkisiyle düşüş yaşandığını belirtilirken, Avrupa'nın sorunlu ekonomilerinin de günlük bazda bozulmuş olması İMKB'yi etkileyen diğer unsur oldu. Parite cephesinde ise küresel piyasalarda kayıpların yüzde 2'lere yaklaşması ve euro-dolar paritesinin aşağı yönlü 1.26 seviyesine kadar gerilemesiyle bankalararası piyasada dolar-TL 1.53 TL'nin üzerine çıkarken, gösterge faiz yüzde 8'in hemen üzerindeki dar banttaki yatay seyrini sürdürdü. ABD'de ekonomiye ilişkin endişelerle Dow Jones endeksi de açılışta yüzde 1'in üzerinde ekside seyretti. ABD Hazine tahvilleri değer kazanırken 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi yüzde 2.5'in altına indi. Bankacılar son günlerde dolar-TL'nin son dönemde benzer para birimlerine göre oldukça iyi bir performans izlemesinin kâr satışı ve anayasa değişiklik paketi için yapılacak referandumun öncesi pozisyon azaltma isteğinin Londra kaynaklı dolar talebinin ana nedeni olduğunu belirtirken, dün Londra kaynaklı dolar talebinin 500 milyon doları geçtiğini söylemişlerdi. Öte yandan küresel piyasalarda Yen'e müdahale edilebileceği konusunda spekülasyonlar ise devam ediyor. Dolar dün, Japonya Maliye Bakanı Yoshihiki Noda'nın yene müdahale konusunda açıklama yapmamasıyla, yen karşısında 15 yılın yeni düşük seviyesi olan 83.73'ü gördü.
Sabah


Geri Dön