26 / 04 / 2024

ABD'de ikinci el konut satışları Mayıs ayında beklenenden fazla düştü!

ABD'de ikinci el konut satışları Mayıs ayında beklenenden fazla düştü!

ABD'de ikinci el konut satışları, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 9,7 azalışla 3,91 milyona geriledi ve piyasa beklentisinin üzerinde bir düşüş gösterdi.



National Association of Realtors (NAR), Mayıs 2020'ye ilişkin ABD'deki ikinci el konut satış verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, ülkede ikinci el konut satışları, mayısta aylık yüzde 9,7 azalarak 3,91 milyona düştü.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle Mart'tan bu yana düşüş göstermeye devam eden veriye ilişkin piyasa beklentisi, satışların yüzde 3 azalışla 4,12 milyon olması şeklindeydi.

Ülkede ikinci el konut satışları, Mayıs ayında geçen senenin aynı dönemine göre ise yüzde 26,6 azalış kaydetti ve 1982'den bu yana en yüksek yıllık düşüşü gösterdi.

Ortalama ev fiyatları, Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 2,3 artarak 284 bin 600 dolar seviyesinde gerçekleşti.

Yapılan açıklamada görüşleri yer alan NAR Başekonomisti Lawrence Yun, ekonominin normalleşmesiyle konut satışlarının önümüzdeki aylarda artacağını belirtti.

Yun, artan konut talebinin karşılanması için yeni konut inşaatlarının güçlü bir şekilde artması gerektiğini belirterek, aksi takdirde düşük konut kredisi oranlarına rağmen konut fiyatlarının hızlı bir şekilde artış göstereceği ve satışları engelleyeceği değerlendirmesini yaptı.

Gayrimenkul sektörünün son dönemlerde sıkıntılı bir süreç geçirdiğini aktaran Yun, sektörde gelişme ve büyüme sinyallerinin görüldüğünü, en kötünün geride kaldığını umduklarını belirtti.


Geri Dön