19 / 04 / 2024

ABD'de mortgage endişesi başladı!

ABD'de mortgage endişesi başladı!

AMERİKA Merkez Bankası'nm (FED) yılın son ayında yaptığı faiz artışına 2016'da devam etmesi bekleniyor. Konut kredilerinde yaşanacak yükseliş nedeniyle Amerikalılar ev almak yerine kiraya çıkıyor.



Konut kredilerinde yaşanacak yükseliş nedeniyle Amerikalılar ev almak yerine kiraya çıkıyor. 


AMERİKA Merkez Bankası'nm (FED) yılın son ayında yaptığı faiz artışına 2016'da devam etmesi bekleniyor. Ancak, konut piyasasının toparlanmasına yardımcı olan düşük faiz oranlarının artacak olmasının ev almayı düşünleri olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. Bu durum, ev alma şartlarım biraz daha zorlaştıracağından mortgage sektörünü endişelendiriyor. 


Mortgage hizmeti veren Freddie Mac ekonomistlerinden Sean Becketti, konut kredisindeki faizin yüzde 4.4'e yükselebileceğini öngörüyor. Ev almayı düşünenlerin, almak yerine kiraya yönlendirildiği belirtildi. 2000'den beri kiraların yüzde 52 arttığım aktaran emlak sitesi Zillow'un ekonomisti Svenja Gudell, 2015'in ilk defa ev alanların yılı olacağım tahmin ettiklerini ancak bu beklentinin gerçekleşmediğini, 2016'dan da çok umutlu olmadıklarım söyledi.


Sözcü


Haber Günboyu Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Fed'in faiz artışına 2016'da devam etmesi bekleniyor. Ancak mortgage sektörü bu haberlerden mutlu değil. Konut piyasasının toplarlanmasına yardımcı olan düşük faiz oranlarının artacak olmasının ev almayı düşünleri olumsuz etkileyececeği belirtiliyor. ABD'de 2008 fînans krizinden sonra ev fiyatları düşürek en dip seviyeye gerilemişti. Kriz sonrası, konut piyasası büyük bir darbe alırken, mortgage ile ev alanların birçoğu evlerini bankaya geri vermek zorunda kaldı. Tüketicitiye uygun kredi imkanı sunan bankalar, geri ödemeleri alamayınca birçok eve haciz koymuştu. 

Mortgage alanında verdiği hizmetlerle tanınan Freddie Mac şirketi, geçtiğimiz Ekim ayında yaptığı açıklamada, 30 yıllık mortgage faizlerinin yüzde 3,85'ten yüzde 3,76'a, 15 yıllık faizlerin de yüzde 3,07'den yüzde 2,99'a düştüğüne dikkat çekmişti. Ancak 2015'in son ayında ekonominin toparlanmasını göz önünde bulunduran Fed, faizleri yüzde 0,25 oranında artırdı. Uzmanlar bu artışın konut kredi faizlerine de yansıyayacağmı belirtiyor. Faiz artışının 2016'da devam etmesinin beklendiğini. dolayısıyla bundan sonra mortgage ile ev alma şartılarının biraz daha zorlaşabileceğini de ifade ediyorlar. S&P/Case-Shiller Ulusal Konut Fiyatları Endeksinin Aralık ayı son verilerine göre geçtiğimiz yıla göre ev fiyatları yüzde 5 oranında artış gösterdi. San Francisco, Denver, Portland, Oregon'da bu artışlar neredeyse yüzde ll'i buldu. Ev almayı düşünenlerin, ev almaktan ziyade daha çok kiraya yönlendirildiği belirtildi. Freddie Mac ekonomistlerinden Sean Becketti, 30 yıllık mortgage oranlarının 2016 ilk aylarında yüzde 4'ün altına beklediklerini belirtti. Becketti, konut kredisindeki faiz oranının ortalama yüzde 4,4'e yükselebileceğini öngörüyor. 2000'den bu yana kiraların yüzde 52 oranında artış gösterdiğini aktaran emlak sitelerinden Zillow'a göre bu arada tüketici gelirleri ise ancak yüzde 25 oranında arttı. Zillow Baş Ekonomisti Svenja Gudell, 2015'in ilk defa ev alanların yılı olacağını tahmin ettiklerini ancak bu beklentinin gerçekleşmediğini söyledi. Gudell, 2016'da da bu konuda çok umutlu olmadıklarını söyledi. Ulusal Emlak Derneği (NAR) anketine göre, 2015'te ev alanların yüzde 32'si ilk defa ev sahibi oldu. Trulia ekonomisti Ralph MeLaughlin, 25-34 yaş arasındaki genç nüfusun ev alırken en çok peşinat bulma konunusunda zorlandıklarım söyledi. MeLaughlin'e göre genç nüfusu gelirlerin az olması ve öğrenci kredilerini geri ödememesi gibi zorluklarla karşılaşıyor. 


Günboyu



Geri Dön