24 / 04 / 2024

ABD'den Manhattan'da 36 katlı gökdelene haciz!

ABD'den Manhattan'da 36 katlı gökdelene haciz!

ABD'de federal savcılar Şii Müslüman Alevi Vakfı'na ait 4 cami ve Manhattan'da 36 katlı bir gökdelene el konulması için düğmeye bastı



ABD'de federal savcılar İran'a para aktardığından şüphe edilen Şii Müslüman Alevi Vakfı'na ait 4 cami ve Manhattan'da 36 katlı bir gökdelene el konulması için düğmeye bastı. Toplam 500 milyon dolarlık mal varlığı olduğu tahmin edilen Alevi Vakfı'nın, Assa Corporation adlı paravan şirket kanalıyla İran'daki Bank Mellat adlı bankaya milyonlarca dolar aktardığı iddia ediliyor.

ABD Hazinesi, Bank Mellat'ı İran'ın nükleer programını finanse etmekle suçladığı için, ülkede söz konusu banka ile çalışmak yasak. Savcılığın hazırladığı 97 sayfalık dosyada, 'Vakfın işlerinin 20 yıldır, ABD yasalarını ihlal edecek biçimde, aralarında İran'ın BM büyükelçilerinin de yer aldığı çeşitli İranlı yetkililerce idare edildiği' iddia edildi. ABD Hükümeti dini mekanlara çok nadiren operasyon düzenliyor.

İRAN'A AĞIR DARBE
ABD tarihinin terörizmle mücadele kapsamındaki en büyük hacizlerinden biri için onay verilirken, vakfın mal varlığına el konulmasının İran'a büyük bir darbe indireceği ifade ediliyor. Bunun Amerikan yönetimiyle Amerikalı Müslümanlar arasındaki ilişkileri de kızıştıracağı uyarıları da yapılıyor. 1979 İslam Devrimi ile devrilen Sah Rıza Pehlevi'nin kurduğu Pehlevi Vakfı'nın yerine kurulan Alevi Vakfı'nın yardım hizmeti yerine çalışmalar yapmaya başlayarak hedef değiştirdiği belirtiliyor.
Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin İran'a uyguladığı mali yaptırımların süresini uzattı. Obama, Kongre'ye gönderdiği mektupta, 'İran ile ilişkilerin henüz normale dönmediğini' belirterek, mevcut tedbirlerin süresini bir yıl daha uzatmaya karar verdiğini bildirdi.

HEDEF İSLAM MERKEZLERİ
El konulacak mal varlıkları arasında banka hesapları, New York, Maryland, California ve Houston'daki okul ve camilerden oluşan İslam merkezleri, Virginia'da 100 dönümlük arazi ve New York'ta 36 katlı gökdelen bulunuyor.
Akşam

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Manhattan'da İran'a büyük gözaltı

ABD'de Tahran'ın gizlice kontrol ettiği iddiasıyla şahlık döneminde kurulmuş Alevi Vakfı'na ait camileri de barındıran dört eğitim merkezi ile New York'taki 36 katlı ünlü Piaget binasına el konulması talebiyle dava açıldı. Vakıf, Piaget'ten gelen milyonlarca dolarlık kira gelirini Tahran'a aktarmakla suçlanıyor

ABD yargısı, İran'ın gizlice kontrol ettiği iddiasıyla bir vakfın aralarında dört cami-okul ve New York'taki ünlü bir gökdelenin de bulunduğu malvarlığına el konulması için harekete geçti. Savcılar, 100 milyonlarca dolarlık malvarlığına el konulması istemiyle federal mahkemeye başvurdu. Olay, ABD tarihinin terörle mücadele kapsamındaki en büyük hacizlerinden biri olmaya aday.
New York Bölge Savcısı Preet Bharara, Alevi Vakfı'nın (Alavi Foundation) İranlı yetkililerce kontrol edildiği ve kara para aklamak suretiyle Tahran'a fon aktardığı ithamıyla dava açtı. Savcı vakfın banka hesapları, New York, Maryland, Kaliforniya ve Houston'da okul ve camileri barındıran İslam merkezleri, Virginia'da 40 hektarlık arazi ve Manhattan'daki 36 katlı ünlü Piaget binası na el konulmasını talep etti. Bharara, Şah döneminde ABD'deki hayır işlerinin idaresi için kurulmuş Pehlevi Vakfı'nın halefi olan vakfın Tahran tarafından paravan olarak kullanıldığını iddia ederek "20 yıldır Alevi Vakfı'nın işleri Amerikan yasalarına aykırı şekilde BM'deki İran elçileri dahil farklı İranlı yetkililer tarafından yönlendiriliyor" dedi. 97 sayfalık ayrıntılı dava dosyasına dikkat çeken savcı, vakfın eski başkanı hakkında da adaleti engellemek suçlamasıyla soruşturma yürütüldüğünü ekledi.
ABD'de anayasanın dini özgürlükleri garanti altına alması nedeniyle nadir görülen olay, Fort Hood üssünde Filistin kökenli bir psikiyatrın 13 askeri katletmesinin ardından Müslümanlara baskıların beklendiği ve ABD Başkanı Barack Obama'nın İran'a mali yaptırımları bir yıl uzattığı sırada geldi.

650 milyon dolarlık gökdelen
Savcıya göre vakıf, gökdelenden elde ettiği kira gelirlerini Assa Corporation ve ona bağlı Assa Company aracılığıyla İran devlet bankası Bank Melli'ye gönderiyor. ABD Hazinesi, Assa grubunu 2007'de ambargo listesine koyup malvarlığını dondurma kararı aldığı Bank Melli'nin paravan şirketleri görüyor. Hazine'nin geçen aralıkta yayımlanan belgesinde Bank Melli'nin gökdelendeki gelirleri idare için Assa Corporation'ı kurduğu ve Alevi Vakfı'nın da buna ortak olduğu tespiti yer alıyor. Hukuki süreç tamamlanıncaya dek vakfın mülklerindeki kiracıların durumdan etkilenmeyeceği belirtildi. 1970'lerde şahın diktirdiği ve değeri 570-650 milyon dolar hesaplanan gökdelenin 2007'deki kira geliri 4.5 milyon dolardı. Kararı duyan ailelerin vakfa bağlı Greater Houston İslami Eğitim Merkezi, Rockville (Maryland) İslami Eğitim Merkezi, Carmichael (Kalifornia) İslami Eğitim Merkezi ve New York İslam Enstitüsü'ne gelip çocuklarını aldıkları görüldü.
1979'daki devrim sonrası dini lidere bağlı `Bonyad-e Mostazafin'e  (Mazlumlar Vakfı) bağlanan vakfın avukatı John D. Winter, bir yıldır soruşturmada savcılıkla işbirliği yaptıklarını belirterek "Açıkçası hayal kırıklığına uğradık" dedi. Amerikan-İslami İlişkiler Konseyi Başkanı İsrahim Hooper "Davanın detayları ne olursa olsun bir camiye el konulması dini özgürlükler açısından soğuk bir etki yapacak ve İslam dünyasına olumsuz mesaj gönderecek" eleştirisi getirdi. 36 yıllık vakfın ABD'deki İranlı akademisyenlere burs verdiği, Amerikan hasihanelerindeki Müslümanlara eğitim kitapları gönderdiği, düzenilerce cami yaptırdığı kaydediliyor.
Radikal


Geri Dön