20 / 04 / 2024

ABD’den olağanüstü önlem uyarısı! Hazine Bakanı tarih verdi kritik gün 19 Ocak! ABD temerrüde mi düşecek?

ABD’den olağanüstü önlem uyarısı! Hazine Bakanı tarih verdi kritik gün 19 Ocak! ABD temerrüde mi düşecek?

ABD, borç limitine ulaşmak üzere. Bunun için beklenen tarih ise oldukça yakın. Önlem alınmazsa ABD’de 19 Ocak günü borç limitine ulaşılmış olacak ve ülke temerrüde düşecek. Piyasaların gözü ABD’den gelecek adımlarda. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Temsilciler Meclisinden borç limitinin artırılmasın



ABD'de federal hükümet, temerrüde yol açabilecek 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşma tehdidiyle karşı karşıya. Limite ulaşılması beklenen tarih ise oldukça yakın; 19 Ocak.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülkenin borç limitine ilişkin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'ye bir mektup yazdı.

Bakan Yellen mektupta, "19 Ocak itibarıyla ABD'nin ödenmemiş borcunun yasal limite ulaşacağı tahmin ediliyor. Bunu size bildirmek için yazıyorum" dedi.

Yasal borç limiti 16 Aralık 2021'de yaklaşık 31,4 trilyon dolara çıkarılmıştı. Mektubunda bunu da hatırlatan Janet Yellen, "Üst limite ulaşıldığında, Hazine Bakanlığı'nın ABD'nin temerrüde düşmesini önlemek için bazı olağanüstü önlemler almaya başlaması gerekecektir" ifadelerine yer verdi.

Kongre'nin borç limitini artırmak veya askıya almak için zamanında harekete geçmesinin oldukça kritik olduğuna dikkat çeken Hazine Bakanı Yellen, hükümeti eleştirdi. Yellen, “hükümetin yükümlülüklerini yerine getirmedeki başarısızlığı ABD ekonomisine, tüm Amerikalıların geçim kaynaklarına ve küresel finansal istikrara telafisi imkansız zarar verebilir” ifadelerini kullandı.

Peki, borç limiti nedir?

Borç limiti, sosyal güvenlik ve sağlık destekleri, askerlerin maaşları, ulusal borç faizi, vergi iadeleri gibi tüm ödemeleri yani hükümetin yükümlülüklerini yerine getirebilmek için almaya yetkili olduğu toplam borç miktarı.

Aslında ABD’de borç limiti için belirlenen süre çoktan doldu. 1 Ağustos 2021'de sürenin dolmasının ardından ABD Hazine Bakanlığı, hükümetin ödemelere devam edebilmesi için sürekli olağanüstü önlemler almaya başladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Ekim 2021'de hükümetin temerrüde düşmesini önlemek için, borç limitinin kısa süreli artırılmasına yönelik tasarıyı onayladı. Biden’ın onayıyla borç limitinin 480 milyar dolar artırılmasını sağlamıştı. Böylece borç limiti 28,4 trilyon dolardan 28,9 trilyon dolara çıkmış oldu.

Ancak o limitin de dolmasına günler kaldı. Şimdi piyasalar ABD’den gelecek adımları bekliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön